İşlem Sürüyor...

Saksıda Yetiştirilebilen Sebze ve Meyveler

Saksıda sebze ve meyve yetiştirmek için öncelikle temiz ve kaliteli bir toprağa ihtiyaç vardır. Yetiştireceğiniz sebze ve meyvelere düzenli sulama yapmak için bir sulama kabı edinebilir, drenaj için de çakıl taşları kullanabilirsiniz. Dikkat edilmesi gereken noktalardan biri, saksı seçimi yaparken köklerin rahatça yayılabileceği modelleri tercih etmektir. Aşağıdaki yazımızda saksıda kolayca yetiştirebileceğiniz sebze ve meyveleri sizin için derledik.

Domates

Hemen hemen herkesin çok sevdiği ve mutfağından eksiz etmediği domates, saksı içinde yetiştirmek için oldukça pratik bir seçimdir. Saksıda domates yetiştirmek için uygulamanız gereken ilk adım, tercih ettiğiniz boyuttaki bir saksının büyük kısmını toprak ile doldurmaktır. Ardından domatesi yuvarlak parçalar halinde ortasından kesmek gerekir. Böylece çekirdekli kısımlara ulaşabilirsiniz. Bu çekirdekleri toprağın üzerine yerleştirin ve çekirdeklerin üstünü bir parça toprak ile iyice örtün. Geriye sadece sulamayı ihmal etmemek ve saksıdaki domateslerinizin filizlenmesini beklemek kalıyor.

 

Marul

Saksıda sebze yetiştirmek isteyenler için marul, harika bir seçenektir. Uyumlu bir bitki olan marul saksıda kolayca yetişir. İlk olarak yapmanız gereken, marulun tohumunu almak ve humus bakımından zengin bir toprakla bir araya getirmek olmalıdır. Saksıya toprağı güzelce yerleştirin. Önemli nokta; saksının içine toprağı çok sıkıştırmadan yerleştirmek. Toprağın üzerini düzleştirip tohumları iyice serpiştirdikten sonra üzerine tekrar ince bir tabaka halinde toprak serin. Marulunuz yaklaşık yedi gün içinde çimlenmeye başlayacaktır.

 

Maydanoz

Maydanozu saksıda kendiniz yetiştirmek istiyorsanız, humuslu toprak ve tohum almanız gerekir. Ardından uygulama işlemine geçebilirsiniz. Öncelikle bir saksıyı arası yaklaşık 6-7 cm boşluk kalacak şekilde toprakla doldurun. Nemli olmasına özen göstereceğiniz toprağa, eşit şekilde maydanoz tohumlarını dağıtın. Ardından toprağın üzerine hafifçe bastırın ve tohumların üstünü ince bir tabaka halinde nemli toprakla örtün. Maydanozları sulama işlemi için yağmurlama yöntemini kullanırsanız 15-20 gün içinde filizlenecek, yaklaşık 5 hafta içinde de tüketilecek hale gelecektir.

 

Taze soğan

Taze soğan mevsim fark etmeksizin evlerinizde kolayca yetiştirebileceğiniz bitkilerdendir. İhtiyacınız olan yalnızca torf bakımından zengin bir toprak ve arpacık soğandır. Uygulama işlemi için bir saksının içine yaklaşık 20 cm olacak kadar toprak ve o toprağın üzerine arpacık soğanları yerleştirin. Hafifçe toprağa bastırın. Arpacık soğanların saçaklı kısımları alta ve uç kısımları ise üste gelmelidir. Toprağın üzerini tamamen kapatmadan bir miktar daha torf ilave edin. Sulamak için yağmurlama yöntemi kullanarak daha iyi bir sonuç alabilirsiniz. 

 

Havuç

 Saksıda havuç yetiştirmek için saksı seçimi yaparken derin ve geniş olanları tercih etmek önemlidir. Dikkat edilmesi gereken diğer nokta ise saksıyı dolduracağınız toprak, torf bakımından zengin olmalıdır. Uygulama işlemi için saksıyı bol miktarda torfla doldurun. Toprağın üzerini düzleştirip aralarında 4-5 cm uzaklık kalacak şekilde ve çizgi halinde havuç tohumlarını serpiştirip, üzerini tekrar ince tabaka torfla örtün. Havuçlarınızı haftada bir ya da iki kez sulamayı ihmal etmeyin. Ayrıca saksınızı güneş gören bir noktaya yerleştirirseniz havuçlarınız kısa sürede filizlenecek ve büyümeye başlayacaktır.

 

Ispanak

Saksıda ıspanak yetiştirmek için gereken, öncelikle torf bakımından zengin bir topraktır. Uygulama işlemi için saksının içine toprağı yerleştirin. Bu toprağın üzerine ıspanak tohumlarını serpiştirin ve ince bir tabaka halinde toprağı yayarak üzerine hafifçe bastırın. Bu sayede sıkıştıracaksınız. Tıpkı diğer yeşil yapraklı sebzelerde olduğu gibi sulama işlemi esnasında yağmurlama yöntemini kullanmanız gerekir. Ispanak yetiştirmenin güzel bir tarafı ise güneş almayan yerlerde de yetişebiliyor olmasıdır. 

 

Biberiye

Saksıda biberiye yetiştirmek hem uğraştırmadığı ve kendi kendine büyüdüğü için hem de her mevsim kolayca ekilebildiği için çok tercih edilir. Uygulama işlemi için kumlu ve humuslu bir toprak alın. Bir saksıya önce bu toprağı sonra da tohumu yerleştirin. Üzerine yaklaşık 4 cm kalınlığında toprak ilave edin. Saksıda biberiyeniz için can suyunu verdikten sonra beklemeye koyulun ve üç günde bir sulamayı unutmayın. Çünkü saksıda biberiye yetiştirmek için toprağın nemli kalması önemlidir. Güneş ışığı yetişme sürecini hızlandırsa da eğer güneş görmeyen bir eviniz varsa biberiyeler yine de yetişecektir.

 

 

2 Yorum
  • 2020-04-15 15:47:17
  • Ivan Dombree
  • dank u voor deze tips

  • Cevapla

    Ivan Dombree kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

6436 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 03-04-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM