İşlem Sürüyor...

Sağlıklı Yaşam Yolunda: En Etkili Diyet Çeşitleri

Sağlıklı yaşamak isteyen kişilerin en çok dikkat ettiği şeylerin başında kilo kontrolü ve diyet gelir. Çünkü sağlıklı bir yaşamda kilo kontrolü önemli bir rol oynar. Aksi takdirde çeşitli nedenlerden ötürü ideal kilonuzun üzerine çıktığınızda hem sağlık hem de estetik görünüm konusunda kaygılar yaşayabilirsiniz.

 

 

 

 

 İdeal kiloya ulaşma yolunda tasarlanmış pek çok diyet içinden bünyenize ve metabolizmanıza en uygun diyeti seçerek istediğiniz kiloya ulaşabilirsiniz tabi bu noktada diyet çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız da oldukça önemli. Vücudu çok aç bırakmadan ve gerekli besinleri alarak yapılan diyetler sayesinde hedeflenen kilo aralığına inmek mümkün. 

 

 

 

 

Aralıklı Oruç 

Dünya çapında en hızlı kilo verdiren diyet çeşitleri sıralamasında açık ara önde giden aralıklı oruç ya da uluslararası ismiyle “Intermittent Fasting (IF) aslında diyetten çok bir beslenme disiplini olarak öne çıkıyor. 

 

 

 

 

Periyodik açlık penceresinde sadece kalorisiz sıvı alımına izin veren, çiğnemeli hiçbir gıdanın tüketilmediği aralıklı oruç sayesinde hormonlar dengeleniyor, iştah duygusu azalıyor ve vücut sadece yağlardan değil, tüm toksinlerden de arınmış oluyor. 

 

 

 

 

 

Çoğunlukla 6/18 versiyonu tercih edilen aralıklı oruçta 18 saat hiçbir şey yemiyor, 6 saatlik süreçte 2 öğün halinde ve sağlıklı besinler tüketebiliyorsunuz. Özellikle bel ve karın çevresinde gözle görülür incelme yaratan bu diyet, dünya çapında ünlü isimler tarafından da en fazla tercih edilen en popüler diyet çeşidi  olarak biliniyor.

 

 

 

 

Paleo Diyeti

İnsanların Paleolitik Dönemdeki beslenme şeklini model olarak alan Paleo diyeti, avcılık ve toplayıcılık döneminde tüketilen besinleri bünyesinde topluyor. Bu da işlenmemiş, doğal gıda tüketimini destekliyor. Kalp hastalıkları riskini düşürdüğü öne sürülen Paleo diyetinde temelde taze sebze ve meyveler, et ve kümes hayvanları tüketimine izin veriliyor, beslenme türleri arasında yer alan Paleo diyetinde işlenmiş ve paketli gıdalara yer verilmiyor. 

 

 

Tahıl, süt ürünleri, baklagiller ve tatlandırıcı gibi suni ürünler bu diyette asla tüketilmiyor. Kilo verme diyetleri kategorisinden ziyade bir beslenme şekli olan Paleo ile atalarınız gibi bir beslenme şekli hedefleniyor. 

 

 

 

 

 

Akdeniz Diyeti

Adının da çağrıştırdığı üzere bitkisel gıdalar, taze sebze ve meyveler, tahıllar, baklagiller ve yağlı tohumların tüketiminin ağırlıkta olduğu bu beslenme modelinde kırmızı et sınırlı olarak tüketiliyor. 

 

 

 

 

Diyet türleri içinde en çok tercih edilenlerden birisi olan Akdeniz diyetinde süt ürünleri ve deniz mahsulleri ise orta düzeyde tüketiliyor. Zeytinyağı ise diyetin en kıymetli parçası. Hemen hemen herkese uygun olan Akdeniz diyeti kanser, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, depresyon ve alzheimer'a karşı da koruyucu bir özelliğe sahip.

 

 

 

 

Vegan Diyet

Hayvansal gıda tüketimine sıcak bakmayanların en çok tercih ettiği diyetlerin başında gelen vegan diyet, sadece bitkisel ürünlerin tüketimine ağırlık veriyor. Kırmızı et, balık, tavuk tüketiminin yanı sıra süt ve süt ürünleri, yumurta, bal gibi hiçbir hayvansal ürünün tüketimine izin vermeyen bu beslenme türü; badem sütü, soya sütü, Hindistan cevizi sütü gibi bitkisel süt çeşitleri ve bitkisel diğer kaynakları listesine dahil ediyor.  

 

 

Ketojenik Diyet

Halk arasında keto olarak da bilinen ketojenik diyet, düşük karbonhidrat, orta düzeyde protein ve yüksek yağ içeren özellikleriyle yer alıyor. Bu diyet, vücutta ketozis adı verilen bir metabolik süreci başlatarak yağ depolarının azalmasına katkı sağlıyor ve günümüzde oldukça popüler diyet çeşitleri arasında yer aldığı görülüyor.

 

 

 

Flexitarian Diyet

Yarı vejetaryen beslenme olarak da tanımlanabilen bu diyet çeşidinde ağırlıklı olarak bitki ve bitki bazlı besinler tüketilse de küçük miktarlarda et, süt ve süt ürünlerinin tüketimine de izin veriliyor. Kalori hedefi olmayan diyet vejetaryen ve vegan beslenmeye göre daha esnek ve ılımlı bir yaklaşım izliyor. Böylelikle bitkisel ağırlıklı olmakla beraber hayvansal gıdaları da belirli ölçülerde almanız mümkün olabiliyor. 

 

 

 

Zinde kalmanıza yardımcı olacak Yaz Aylarında Beslenme Önerileri ile Zinde Kalın temalı yazımızı inceleyerek sağlıklı beslenme yolculuğunuzu destekleyebilirsiniz. 

 

 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2120 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 14-09-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM