İşlem Sürüyor...

Modern Opera Döneminin En Önemli Ses Sanatçılarından; Luciano Pavarotti

İtalya’nın modern opera döneminde yetiştirdiği en büyük sanatçılardan olan Luciano Pavarotti, opera ile tüm dünyayı tanıştıran önemli bir isimdir. Pavarotti, başarılı kariyerinde yakaladığı ivme ile geride birçok eser bırakmıştır. Şarkıları, eserleri ve sanat hayatı oldukça dikkat çeken, şahsına münhasır bir isimdir. Sahnede sürekli elinde tuttuğu mendil ile bağdaşlaşan Pavarotti, en ünlü tenör olarak da dünya çapında bilinmektedir.

 

 

Modern sanat çizgisini opera ile taçlandıran bu sanatçının yaşamı da bir o kadar ilgi çekicidir. Pavarotti yaşamı boyunca yardım amacı ile pek çok konser düzenlemiştir. Bu konserlerden en akılda kalanı ise Bosnalı çocukların yardımına düzenlediği konserdir. Luciano Pavarotti savaşta yakınlarını kaybeden bu çocuklar adına düzenlediği büyüleyici konser ile tüm dünyanın dikkatini çekmeyi de başarmıştır.

 

 

 

Luciano Pavarotti’nin Yaşamı

Luciano Pavarotti, 12 Ekim 1935 tarihinde İtalya’daki Modena kentinde doğmuştur. Müzik hayatındaki ilk deneyimini babası Fernando ile yakalamıştır. Pavarotti’nin bu ilk adımıyla birlikte hayatı da şekillenmeye başlamıştır. Aslında bir müzik öğretmeni olması için yetiştirilmiştir. Ancak içerisinde bulunan yetenek ve dehayı aldığı eğitimlerle birleştirerek opera devi olmayı başarmıştır.

 

 

Pavarotti, Arrgio Pola ve Ettore Campogallianni’den dersler almıştır. Bu deneyim ona 1961 yılında “Concorso İnternazionale” adlı ödülü kazandırmıştır. “Boheme” adlı eseri ile sanat dünyasına emin bir şekilde adımını atan Pavarotti, aynı zamanda bu eseriyle ilk kez opera deneyimi yaşamıştır. Daha sonra dünyanın tüm kıtalarında sayısız konser vererek adını duyurmuştur. 2007 yılında ise pankreas kanseri dolayısıyla hayata gözlerini yummuştur.

 

 

Dünyanın En Ünlü Sanatçısı Pavarotti

Pavarotti, pek çok ülkede adını duyuyarak dünya üzerinde gelmiş geçmiş en ünlü sanatçılar arasında yerini almıştır. Bu konuda şüphesiz mesleki başarısının yanı sıra insani yönü de önem taşımaktadır. “Pavarotti ve arkadaşları” adı altında her yıl sosyal sorumluluk amacı güderek çeşitli konularda bağış kaynaklı konserler vermiştir.

 

 

Buna en önemli örnek, Pavarotti’nin Bosna’da savaşta kaybedilenlerin yakınlarına yardım amaçlı verdiği konserdir. Savaşın ciddi bir problem olarak bireyleri etkilediğinin bilincinde olan Pavarotti, bu konuda ekibi ile titiz bir şekilde çalışmalar yürütmüştür. Daha sonra da Birleşmiş Milletler’in de organizasyonlarında kurulan yardım bölgelerine kaynak olarak bu konser gelirleri pek çok farklı bölgede kullanılmıştır.

 

 

 

Bosna’da savaş bittikten sonra ise Pavarotti adına Mostar’da Pavarotti Müzik Merkezi kurulmuştur. Sanatçıların kendini geliştirmesi konusunda bir amaç taşıyan bu kurum, pek çok sanatçıyı halen bünyesinde barındırmaktadır. Pavarotti, 1963-64 senelerinde Türkiye’de bulunarak konuk sanatçı unvanı ile çalışmalarına devam etmiştir. Başkent sahnesinin ev sahipliği yaptığı “La Boheme” isimli operada başarılı bir sahne deneyimi sunan sanatçı, bu başarısını geniş kitlelere ulaştırmıştır.

1 Yorum
  • 2021-12-17 23:36:14
  • Adamo Quinto
  • Love that voice. I have a complete collection of all his recorded operas. Can’t get enough of Luciano. He did more to inspire growing public interest in this consummate art form than any other modern performer with the possible exception of Placido Domingo, who still holds the record for the number of roles he has performed professionally.

  • Cevapla

    Adamo Quinto kişisinin yorumunu yanıtla


Yorum Yap

11889 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 10-09-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM