İşlem Sürüyor...

Marvel Süper Kahramanlarının Yaratıcısı Stan Lee Kimdir?

Dünyada milyonların hayranlığını kazanan Örümcek Adam, Fantastik Dörtlü, X-Man, I-ron Man gibi süper kahramanların yaratıcısı olan Stan Lee 2018’de öldüğünde 95 yaşındaydı. Bu uzun ömre pek çok fantastik figür sığdıran başarılı isim, yarattığı karakterlerin cazibesiyle ölümünden sonra da adından söz ettiriyor. Gelin şimdi Stan Lee kimdir sorusunun yanıtına birlikte göz atalım.

 

 

Los Angeles'ta 95 yaşında hayata gözlerini yuman ve gerçek adı Stanley Martin Lieber olan Stan Lee, 28 Aralık 1922’de New York’ta dünyaya geldi. DeWitt Clinton Lisesi’nde öğrenim görürken aynı zamanda gazete dağıtıcılığı, ofis boyluk gibi küçük işlerde de çalıştı.  1939’da lise öğrenimini tamamlar tamamlamaz iş hayatına başladı. Amcası Robbie Solomon’un da desteğiyle Timely Comics’in pulp eserler çıkartan departmanına girdi. Buradaki ilk görevi ufak tefek ofis işleriydi.

 

 

1941 yılında ise Kaptan Amerika çizgi romanını okurla buluşturdu. Kendine has bir yol çizmeye başladığında her anlamda kendi yaşam karakteristiğini de oluşturmaya başladı. İlk adı Stanley’i ikiye bölerek “Stan Lee” adını kullandı. 1941 yılı sonlarında ilk süper kahraman karakteri olan Destroyer’i oluşturdu. 1942’de Amerikan Ordusu’na dahil oldu ve bu dönemde ordu eğitim kitapçıkları, eğitici filmler, sloganlar hazırladı. II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle askerlik görevinden de ayrılan Stan Lee takvimler 1947’yi gösterdiğinde Joan Clayton Boocock ile dünya evine girdi. 1950’li yıllar başladığında Stan Lee bilim kurgu, western ve korku gibi dallarda çizgi roman senaryoları yazmaya başladı. Martin Goodman onu süper kahraman serileri oluşturma konusunda yüreklendirdi.

 

Stan Lee Hangi Karakterleri Yarattı?

Genç girişimci, arkadaşı Jack Kirby ile birlikte Fantastic Four’u yarattı. Fantastik Dörtlü olarak da bilinen bu eseri, Thor, X-Man, Hulk, Iron Man, Spider Man, Daredevil gibi diğer çizgi romanlar takip etti. Stan Lee’yi diğerlerinden ayıran bir özellik de ortaya çıkarılan eserlerde emeği geçenlerin isimlerini okurla buluşturmak oldu.

 

 

Çizgi romanların kapağına yazan ve çizen kişilerin yanı sıra renklendirme yapan, çinileyen ve konuşma balonlarını yazan kişilerin de isimlerini yazarak vitrin arkasındaki emekçilerin de tanınır olmasını sağladı. Marvel Stüdyosunun hakla iletişim haline gelmesinde çok büyük payı olan Stan Lee Kaliforniya’ya taşındı ve Marvel TV’nin şov kısmından sorumlu bir isim olarak çalışmalarını devam ettirdi. Bu arada hala çizgi roman senaryoları yazıyor ve editörlük yapıyordu.

 

 

1995 yılında Jack Kirby Hall of Fame’e dahil olan Stan Lee, 2008’de ise  Hollywood Walk of Fame’de adını duyurdu. Bu yolda hayli büyük başarılar kazanan Stan Lee için 2 Ekim 2009 yılında Los Angeles’da kendi adıyla anılan özel günler tertip edildi. Stan Lee neden her filmde var sorusu da onun isminin geçtiği her an yanıt arayan bir soru olarak karşımıza çıkıyor. Stan Lee’nin en öne çıkan özelliklerinden birisi de çizgi romanlarının pek çoğunda kendisini de küçük bir karakter olarak hikayenin içine yerleştirmesi oldu. Çünkü o Marvel filmlerinin babası idi. Ayrıca Marvel’in çoğu filminde de figüran olarak göründü.

 

Stan Lee Hakkında İlginç Bilgiler

Stan Lee’nin aslında gerçekteki en büyük hedefi iyi bir yazar olmak ve etkileyici hikayeler anlatmaktı. Bu hedefini tetikleyen ve besleyen en önemli unsurun; özellikle ilk gençliğinde Mark Twain, Arthur Conan Doyle, William Shakespeare, Charles Dickens ve Harlan Ellison, Stephen King, HG Wells gibi isimlerden etkilenmesi olduğunu söyleyebiliriz. Efsanevi isim Stan Lee’nin, tüm dünyaca sevilen Iron Man karakterini yani Tony Stark’ı aslında hiç kimse sevmesin diye tasarladığı da biliniyor.  

 

Hayatını kalemiyle kazanan Stan Lee’nin kendi adını taşıyan bir de vakfı var. Stan Lee Vakfı, maddi gücü yetersiz olan çocukların ve gençlerin eğitimine destek olabilmek için çok sayıda kültür sanat programı hazırlıyor. Marvel’de çalışmaya başlamadan önce vefat ilanları yazan, başta Mark Twain olmak üzere pek çok önemli yazardan ilham alan, başarı yolunda birlikte yürüdüğü ortaklarından söz etmeyen ve Marvel, Disney’e satılırken tek bir kuruş bile kar etmeyen bu başarılı isim 95 senelik uzun ömrüne pek çok karakteri ve büyük başarıları sığdırdı.

0 Yorum

Yorum Yap

3811 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 20-01-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM