İşlem Sürüyor...

Likya Doğu Kıyısının En Önemli Liman Kenti: Phaselis Antik Kenti

Geçmişten bugüne medeniyetlerin buluşma noktası olan ülkemizde ve ülkenin en nadide şehirlerinden birisi olan Antalya’da sayısız antik kentten birisi olan Likya antik kenti Phaselis, Kemer ilçesi Tekirova Beldesi’nde duru güzelliği ve eşsiz doğasıyla onu bir kez gören herkesin aklına ve kalbine nakşoluyor. Bugün Kemer ilçesinin 16 kilometre batısında ye alan ve İ.Ö 690 yılında Rodoslular tarafından Lakios öncülüğünde koloni olarak kurulan bu kent, çam ve sedir ağaçlarının yeşil buğusu ve ferahlatıcı kokusunun gölgesinde hem kültürel mirası yansıtan özelliği hem de piknik ve deniz keyfine olanak tanıyan cömert coğrafyasıyla kendisine hayran bırakıyor.    

Phaselis Antalya için bir şanstır. Her sene yüzlerce yerli ve yabancı turisti eşsiz doğasıyla büyüleyen bu bölge bir yarımada üzerine kurulmuştur. Antik Çağ’ın ünlü liman kenti olan Phaselis Antik Kenti, üç ayrı limana sahip oluşu, konumu ve zengin orman bölgelerine yakınlığı nedeniyle MÖ. 690’da Rodoslular tarafından bir koloni olarak kuruldu. Olympos Beydağları Milli Parkı içinde çam ve sedir ormanları arasında yer alan Phaselis Antik Kenti yeşilin, mavinin ve antik kalıntıların bir arada olduğu nadir lokasyonlardan birisi.

Hem büyük şehirlerin kaosundan sıyrılıp bakir bir coğrafyada ruhu dinlendirmek hem de tirşe ve mavinin hemen her tonunu içinde saklayan bir denizde keyif yapmak isteyenler için isabetli bir adres olan Phaselis; ya da yaygın söyleniş şekliyle Faselis, Akdeniz’in incisi Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı Tekirova beldesinde antik kenti, göz alıcı koyu, plajı ve makyajlanmamış duru güzelliği ile nam salmış bir cennet. Tarihi kalıntıların, su kemerlerinin, sütunların gölgesinin düştüğü masmavi sular, Akdeniz’in sıcacık güneşi ile sarmaş dolaş olarak enfes bir tatil beldesinin kalbini oluşturuyor. Tarihe ve arkeolojik kalıntılara da meraklı olanlar için ayrıcalıklı bir tatil fırsatı sunan Phaselis, sakin ve huzurlu bir tatil yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.

Kuzeyde Gökdere Vadisi, güneyde Üç Adalar ile Tahtalı Dağı, batıda ise Çandır Vadisi ile sınırlı olan Phaselis, Antalya’ya ekstra bir değer katıyor.

Kemer’e yaklaşık 12 kilometre uzaklıktaki Tekirova yakınlarında bulunan bu liman kenti; antik tiyatrosu, agorası ve hamamlarıyla geçmiş zamanların şehircilik anlayışını da gözler önüne sererek zamanlar ve medeniyetler arasında bir köprü görevi de görüyor. Antik kalıntıların yanı başında masmavi sularda süzülmek, akşam kızıllığında sütunlara ve taş bloklara vuran suyun gölgesine dalarak ruhu dinlendirmek tatil için Phaselis’i tercih edenlere eşsiz bir deneyim sağlıyor. 

Phaselis antik kenti, etrafı ağaçlarla çevrili ve yaklaşık 2 kilometre boyunca devam eden asfalt bir yoldan sonra görkemli antik kalıntılar ve masmavi denizle asıl görüntüsüne bürünüyor. Kuzey Limanı denilen alan Nekropol yani mezarlık ve tapınak kalıntılarının hemen ardından görüş alanınıza giriyor. Nekropol ile su kemeri yolu arasındaki Kuzey Limanı, antik kentin üç limanından birisidir.  Diğerleri ise Orta (merkez) Liman ve Güney Limanı’dır. Phaselis’in en önemli bölümlerinden birisi de Antik Su Kemeri çevresindeki hamam kalıntılarıdır. Diğer önemli yapılarsa Antik Tiyatro karşısına denk düşen Hadrianus Agorası, Domitian Agorası ve Hadrianus Kapısı’dır. Güney Limanı ile Hadrianus Kapısı ile bakışır ve geçmişe edilen tanıklığı sessizce birbirlerine fısıldarlar. 1500 kapasiteli Phaselis Antik Tiyatrosu, yeşil doğanın bağrında geçmiş zamanların en sağlam ve sadık kanıtı olarak yükselir. Her antik kent gibi Phaselis de geçmiş zamanın gizemiyle şimdiki zamanın enerjisini harmanlayarak, sınırları içinde bulunanları adeta büyülüyor. Phaselis Koyu bir kez gideni ikinci kez mutlaka çağırıyor ve maviyle yeşilin dans ettiği tarihi bir sahnenin orta yerinde antik çağdan miras kalan bir mücevher gibi ışıldıyor.

 

 Phaselis Antik Kente Nasıl Gidilir?

 Kemer ilçesine 15 dakika mesafede olan bu sessiz sakin huzur dolu bölgeye   girerken belli bir miktar giriş ücreti ödüyorsunuz. Müzik sesi olmayan, sadece   doğanın sesini dinleyebileceğiniz Phaselis’e gelebilmek için Antalya yönünden   gelirken Kumluca Karayolu’nun 57. kilometresindeki kavşaktan sahil tarafına   manevra yapmak gerekiyor. Sahile döndükten yaklaşık 1 kilometre sonra   Phaseles’in büyülü atmosferine ulaşıyorsunuz. Bu güzergahta tabelalar da size   yardımcı oluyor.

 Phaseles’e Antalya, Kemer ve Tekirova’dan hareket eden minibüslerle de gelebilirsiniz. Antik kent girişine kadar minibüslerle geldikten sonra gişelerden bilet alarak plajlara yürüyerek ulaşabilirsiniz. Özel aracıyla gelenler ise plajların hemen yanındaki otoparkı kullanabiliyorlar. Ayrıca Likya yolu kullanılarak bu büyüleyici bölgeye ulaşılabilir.

0 Yorum

Yorum Yap

3149 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 28-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM