İşlem Sürüyor...

Kuzey Işıkları’nı İzlemek için Gidilecek Yerler

Kuzey Işıkları genellikle kuzey yarımkürede görülen ve izlenebilen bir doğa harikasıdır. Kuzey kutup ışıkları Eylül ve Mart aylarında görülebiliyor. Adını Roma Şafak Tanrıçası Aurora ile Yunancada kuzey rüzgarı anlamına gelen Boreas’tan alan ve  “Aurora Borealis” olarak da adlandırılan Kuzey Işıkları çoğunlukla yeşile çalan bir renk tonunda, bazen de mat kırmızı bir renkte görülüyor. 

“Ruhların Dansı” olarak da isimlendirilen Kuzey Işıkları nasıl oluşur ve Kuzey Işıkları ne zaman izlenir gibi soruların cevabını yazımızın devamında bulabilirsiniz.  

Kuzey Işıkları Nedir?

Kuzey ya da Güney Kutbu yakınlarında gözlemlenen kutup ışıkları için doğa harikası benzetmesi yapmak hiç de yanlış olmaz.  Aurora denilen Kuzey Işıkları ya da Kutup Işıkları’nın kuzey kutbunda oluşanlarına “Aurora Borealis” adı verildiğini belirtmiştik. Güney kutbunda oluşan kutup ışıklarına ise “Aurora Australis”  denilmektedir. Çizgi veya daire formundaki renkli şekiller olarak görülen bu büyüleyici ışıklar Antik Çağda tanrısal bir işaret olarak algılanırmış. 

Gökyüzünde gözlemlenen bu doğal ışımalar, yeryüzünün manyetik alanıyla güneşten gelen parçacıkların etkileşime girmesi sonucu ortaya çıkar. Yani bu ışımanın en etkili kaynağının güneş olduğunu söyleyebiliriz. Kuzey Işıkları ya da Kutup Işıkları, Norveç ile birlikte anılsa da pek çok farklı ülkeden de bu büyüleyici gökyüzü şenliğini izlemek mümkün.  

Kuzey Işıkları Ne Zaman İzlenir?

Kuzey Işıkları çoğunlukla 21 Mart ve 23 Eylül yani ekinoksa yakın dönemlerde daha net izlenebilir. Bu dönemde izlenme sebebi, dünyanın manyetik alanında daha çok güneş parçacığının atmosferle etkileşime girmesi olarak açıklanır. 

Kuzey Işıkları’nın Görüldüğü Yerler

Büyüleyici bir görsel şölen sunan Kuzey Işıkları nerede görülür, hangi koordinatlardan daha net biçimde izlenir? İşte Kuzey Işıkları’nı izlemek için gidilecek yerler:

Tromsø, Norveç

Kuzey kutbunun 400 kilometre güneyinde yer alan saklı şehir Norveç’in Tromsø bölgesi, Kuzey Işıkları ve fantastik görsel şölenleri ile öne çıkıyor. Buradaki yaşamın kökleri Buzul Dönemine kadar uzanıyor. 

Norveç’in Tromsø şehrinde özellikle Mart ve Ekim aylarında yani ekinoks döneminde Kuzey Işıkları’nı izleyebilirsiniz. Norveç genelinde ise Kasım, Aralık, Ocak ve Şubat aylarında da Kuzey Işıkları’nı seyredebilirsiniz. 

Svalbard, Norveç

Kuzey Işıkları’nı izlemek için gidilecek yerler sıralamasındaki ülkelerden birisi de Norveç.  Norveç’in Svalbard şehri 74. ve 81. paraleller arasında yer alıyor. Koordinat olarak Arktik bölgesinin içinde yer alan Svalbard’da, Şubat ve Kasım ayları arasında Kuzey Işıkları’nı görebilme şansınız var.  

Kiruna, Kuzey İsveç

Kuzey Işıkları’nı görmek isteyenlerin tercih ettiği ülkelerden biri de İsveç. İsveç’in pek çok şehrinde olduğu gibi Kiruna’da da özellikle Mart ve Eylül aylarında Kuzey Işıkları’nı izleme olasılığınız oldukça yüksek. İsveç’te Kuzey Işıkları’nı izleyebilmek için en uygun zamanların Aralık ve Şubat, Nisan ve Mayıs, Eylül ve Kasım ayları olduğunu söyleyebiliriz. 

İsveç’in Kiruna şehrinde, Aralık ve Şubat aylarında eşsiz bir görsel şölen sunan Kuzey Işıkları’nı seyredebilirsiniz. Bu aylar, İsveç’in karanlık olduğu zamanlar olduğundan dolayı Kuzey Işıkları daha net görülebiliyor. Soğuk ve karlı dönemleri sevmiyorsanız, Kuzey Işıkları’nı görmek için Nisan ve Mayıs ayları sizin için ideal olacaktır. Eylül ve Kasım ayları ise Kuzey Işıkları’nın görülmeye başladığı aylar olarak öne çıkıyor.    

Reykjavik, İzlanda

Sıcak su kaynakları, buzullar ve volkanik oluşumları ile ünlü bir yer olan İzlanda, benzersiz doğal güzellikleriyle de tanınan bir ada ülkesi. İzlanda aynı zamanda Kuzey Işıkları’nı izlemek için gidilecek yerler listesinde de yer alıyor. İzlanda’nın Reykjavik şehri, yılın belli dönemlerinde bu görsel şovu izlemek için gelenlere ev sahipliği yapıyor. İzlanda’da Kuzey Işıkları’nı izlemek için Nisan ortası ile Ağustos sonu en uygun zamanlar olarak öne çıkıyor. 

Eylül, Ekim ve Kasım aylarında İzlanda’da geceler uzadığı için özellikle Ekim ayının ilk iki haftasında Kuzey Işıkları’nı görme ihtimaliniz oldukça yüksek. Aralık, Ocak ve Şubat ayları İzlanda’da harikulade kış manzaralarını görebileceğiniz zamanlar. Bu aylarda karanlık saatler de arttığı için Kuzey Işıkları’nın yarattığı manzaranın güzelliği de doruğa çıkıyor.

Grönland, Danimarka

Grönland, Kuzey Işıkları’nı izlemek için gidilecek yerler arasında en romantik ve macera dolu rotalardan biri olarak öne çıkıyor.  Şubat veya Kasım aylarında Grönland’a giderseniz gökyüzündeki o enfes ışık oyunlarını görebilirsiniz. 

Yellowknife, Kuzey Kanada

Kuzey ışıkları nerede görülür sorusunun yanıtlarından biri olan Yellowknife, Kuzey Kanada şehirleri arasında yer alıyor. Bulunduğu koordinat itibariyle Kuzey Işıkları’nın en iyi izlenebildiği yerlerin başında geliyor.  Wood Buffalo Ulusal Parkı ve Jasper Milli Parkı ise, kentte Kuzey Işıkları’nı görebileceğiniz en ideal noktalar olarak dikkat çekiyor. Ağustos ortasında başlayıp, Nisan ortalarına kadar varan süreçte Kuzey Işıkları’nın baş  döndürücü dansını izlemeniz mümkün. 

Farklı rotalar görme konusunda bitmek bilmez bir merakınız varsa Barut Hotel’s Blog sayfamızda yer alan “Türkiye’nin En Güzel Manzaralı Seyir Terasları” başlıklı içeriğimiz, sizi farklı coğrafyalara sürükleyecektir. 

 

0 Yorum

Yorum Yap

379 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 28-12-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM