İşlem Sürüyor...

İstanbul’un Tarihi Osmanlı Hamamları

Bedeni temizleyip arıtırken ruhu sakinleştiren, huzur veren mekanlardan biri olan ve tarihi Antik Çağlara kadar dayanan  hamamlar, dünyanın en kadim yapıları olarak hayatımıza değer katıyor. Suyun şifa veren, hem bedene hem de ruha iyi gelen yönüyle benzersiz, özel mimarinin estetik bir birleşimi olan hamamlar ne kadar eski olursa o kadar değerli sayılıyor. Kurnaları, göbek taşı, mermer döşemeleri, içeride oluşan buğu, yankı ve su sesiyle insanı cezbeden hamamlar, günümüzde de sağlıklı olduğu için pek çok kişi tarafından tercih ediliyor. 

 

 

Hamam Ne Demek? 

Kökeni Arapça'ya dayanan "hamam" kelimesi, "ham" kelimesi ile türetilmiştir ve ısıtmak anlamına gelir. Daha sonraları ise yıkanılan mekan olarak adlandırılmıştır. Antik Yunan’da çok önemli bir mimari yapı olan hamamların o dönemde sporculara özel olarak inşa edilen yapılar olduğu biliniyor. Halkın da kullanacağı şekilde tasarlanan hamamlar, en fazla Roma Döneminde karşımıza çıkıyor. Arşimet’in ‘Evreka (Buldum)’ diyerek suyun kaldırma kuvvetini bulduğu yer olan hamamlar hem Antik Çağda hem de günümüzde bir sosyalleşme alanı olarak da kabul ediliyor. 

 

İstanbul’da Hangi Hamama Gidilir? 

İstanbul köklü ve kadim geçmişi sebebiyle pek çok tarihi yapıyı sınırları içinde barındırıyor. Bunlardan biri elbette hamamlar. İstanbul’un çeşitli semtlerinde yer alan tarihi Osmanlı hamamları sadece yıkanıp arınma değil, tarihe tanıklık etmenin de keyfini yaşatıyor. Asırlardır ayakta olan bu hamamlara dilerseniz daha yakından bakalım.

 

 

Ağa Hamamı 

1454 yılında Fatih Sultan Mehmet'in emriyle inşa edilen Ağa Hamamı, İstanbul'un en eski hamamı olarak bilinir ve aslen av evi olarak kullanılmıştır. Padişahlar Beyoğlu’na avlanmak için geldiğinden böyle bir mekana ihtiyaç duyulmuştur. Cumhuriyet ile birlikte yani 1923 yılında halka kapıları açılan Ağa Hamamı sadece yerli halkın değil, yabancı turistlerin de hayli ilgisini çeken bir hamam olarak biliniyor.

 

 

Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı

Hamamlar, aynı zamanda ritüelleriyle de bilinir. Burada yıkanma eylemini gerçekleştirirken aynı zamanda geleneksel ve keyif veren pek çok ritüeli yaşayabilirsiniz. 1556 yılında Hürrem Sultan tarafından Mimar Sinan'a yaptırılan hamam günümüze kadar varlığını koruyor. Bir dönem depo olarak kullanılan, 2011 yılından sonra ise yeniden hamam olarak hizmete açılan Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’nda aromaterapi, anti-stres, ayak, sırt masajı ve kişisel bakım paketleri gibi hizmetler alabilirsiniz. Buranın ritüeline gelince… Ayasofya Hürrem Sultan Hamamı’na geldiğinizde Osmanlı şerbeti içerek dönemin ruhunu hissetmeniz mümkün. Ayrıca hamamın restoran kısmında leziz yemeklerden de tadabilirsiniz.     

 

Cağaloğlu Hamamı

1741’den bu yana hizmet veren Cağaloğlu Hamamı, New York Times Gazetesi’nin “Ölmeden Önce Görülmesi Gereken 1000 Yer” listesinde yer alarak ne kadar özel ve önemli bir yapı olduğunu ortaya koyuyor. Cağaloğlu Hamamı, listede bulunan tek Türk hamamı olma unvanı gururla taşıyor. Hamamın hemen yanında 2023 Michelin Listesi’ne giren Lokanta 1741 adlı bir restoran yer alıyor. 

 

 

Çemberlitaş Hamamı 

Tarihi yarımadada konumlanan Çemberlitaş Hamamı 1584’ten bu yana hizmet veriyor. Hamamda köpük, kese, sultan masajı, aromaterapi masajı, kil maskesi gibi hizmetler veriliyor. Kendi ikramlıkları ve sabunları da bulunan Cağaloğlu Hamamı her gün 06.00 ile 00.00 saatleri arasında ziyaret edilebiliyor.

 

 

 

Galatasaray Hamamı

Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan ve Beyoğlu’nda konumlanan Galatasaray Hamamı İstanbul’un köklü ve tarihi hamamlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Galatasaray Külliyesi içinde yer alan hamam 1481’den bu yana hizmet veriyor.  Kese, köpük, masaj ve gelin hamamı gibi organizasyonların da yapıldığı Galatasaray Hamamı, 2008 yılında İstanbul’a gelen ünlü aktör John Travolta’yı ağırlamıştır. 

 

 

Kılıç Ali Paşa Hamamı   

Kılıç Ali Paşa ya da namı diğer Uluç Ali Reis, kaptan-ı derya olarak Osmanlı Döneminde önemli bir yeri olan denizci. 1583’ten beri var olan Kılıç Ali Paşa Hamamı da İstanbul’un en köklü hamamları arasında yer alıyor. Hamam 7 yıl süren bir restorasyon ile çok daha iyi bir görünüme kavuşmuştur. Hamama adım attığınızda geleneksel Osmanlı şerbeti ikramı ile karşılanıyorsunuz. Hoş sabun kokuları ve rahatlatıcı hamam ortamıyla bedeninize ve ruhunuza sinen huzuru yerinde yakalayabilirsiniz. 

 

 

Süleymaniye Hamamı 

Süleymaniye Hamamı, Kanuni Sultan Süleyman'ın emriyle 1557 yılında Mimar Sinan'a inşa ettirilmiş olup o günden beri hizmetlerine devam ediyor. Yanında dökümhane atölyeleri olduğu için Dökmeci Hamamı olarak da bilinen bu tarihi yapıda sadece erkek masörler hizmet veriyor. Süleymaniye Hamamı’na gidecekseniz mutlaka önceden rezervasyon yaptırmanız gerekiyor.  En az hamamlar kadar rahatlatıcı bir aktivite olan meditasyondan hoşlananlar için blogumuzda yer alan Zen Meditasyonu ile Arınma Zamanı başlıklı yazımız ilham verici olabilir.  

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

858 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 28-07-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM