İşlem Sürüyor...

Zen Meditasyonu ile Arınma Zamanı

Ruhsal ve zihinsel arınma sağlayan meditasyon, karmaşa ile dolu yaşamın içinde kişiye dinginleşme ve huzur hissi sağlayan bir dinamik olarak düşünülebilir. Kadim zamanlardan bu yana kabul gören ve pek çok kişi tarafından yaşam şekli haline getirilen meditasyonun kuşkusuz çok faydalı tarafları var. Meditasyon yapmak kişinin yaşam yolculuğunda farkındalığı yüksek, sakin ve dingin bir bilişsel süreç yaşamasını kolaylaştıran ve yaşam kalitesini yükselten bir dinamik olarak etki eder.

 

 

Meditasyonun çeşitlerinden biri olan Zen meditasyonu da sık sık telaffuz edilen öğretilerden birisi. Anlamı tam olarak bilmeseniz de mutlaka kulağınıza çalınmıştır. İşte bu yazımızda “Zen meditasyonu nedir?” ve “Zen meditasyonu ne işe yarar?” sorularının yanıtlarını vereceğiz.  

 

 

 

 

Zen Meditasyonu Nedir?

Budist inancının temelini meydana getiren Zen meditasyonu, belli başlı duruş pozisyonlarına hakim olarak yapılan ve kişide arınma hissi oluşturan bir yöntemdir. Sessiz bir ortamda yapılması gereken Zen meditasyon sayesinde kendinizi çok daha zinde ve farkındalık anlamında güçlü hissedebilirsiniz.

 

 

 

“Zen meditasyonu nedir?” sorusunun yanıtına gelecek olursak; Zazen öğretisi olarak da bilinen Zen meditasyonu bireye, dikkatini bilinçli bir şekilde yönlendirebilme yetisi kazandıran ve böylelikle “düşünmemeyi“ öğreterek düşüncelerden uzaklaşabilmeyi sağlayan bir yöntemdir. Zen meditasyonundan tam anlamıyla fayda sağlayabilmek için bu işte zaman ayırmak ve sürecin başında biraz sabırlı olma gerekmektedir.

 

 

 

Zen Meditasyonu Nasıl Yapılır?

Meditasyonunuza başlamadan önce lotus pozisyonunda oturulması ve tüm dikkatin iç dünyaya yönlendirilmesi gerekiyor. Tüm meditatif disiplinlerde en doğru duruş olarak bilinen lotusu burada da kullanabilirsiniz.  Kişi sadece kendi bedenine odaklanarak kendi içine dönebilir ve bu da Zen meditasyonunun en önemli adımıdır.

 

 

“Zen meditasyonu nasıl yapılır?” sorusu için aslında çok da spesifik bir cevaba gerek duyulmuyor. Zazen ya da daha yaygın adıyla Zen meditasyonunu tam konsantrasyon sağlayacak şekilde yaptığınızda sadece lotus pozisyonunda değil, yatarken hatta yürürken de yapabilirsiniz.

 

 

 

 

Zen meditasyonu sırasında nefese ve bedensel duyumsamalara odaklanmak ya da hayatın bedende ve zihindeki akışına dışarıdan bir göz olarak bakabilmenin disiplinini öğrenmiş oluyorsunuz. Kişi bu sayede tüm dikkatini güçlü bir farkındalığa yoğunlaştırmış oluyor. Zihnin akışına ve varlığına odaklanmayı gerektiren Zen meditasyonunda aslında bilinçli farkındalık pratiği de yapmış oluyorsunuz.

 

 

 

Zen meditasyonu yaparken diğer meditatif disiplinlerdeki gibi gözlerinizi kapatmanız gerekmiyor. Gözler yarı açık şekilde tutulabiliyor. Bu esnada meditasyon yapan kişi tüm düşüncelerinin akışını izleme olanağı buluyor.Bu uygulamada esas olan dinamik olumlu ya da olumsuz hiçbir düşünceye müdahale etmeden, sanki tüm bunlar bir başkasına aitmiş gibi zihinden geçip gitmelerini izlemek. Kişinin, kendi düşüncelerini uzaktan izleme becerisi geliştikçe, zihnini düşüncelerin hücumundan da kurtarmış oluyor.

 

 

Zen meditasyonu için:

•Huzurlu ve sessiz bir ortam bularak lotus pozisyonunda oturun. Konsantrasyon sağlamak için isterseniz tütsü yakabilirsiniz.

•Derin derin nefes alıp verin ve bu süreçte dikkatinizi sadece nefes alışverişiniz sırasında alçalıp yükselen karnınıza verin. Yani nefesinize odaklanın.

 

 

•Bu esnada zihninize irili ufaklı pek çok düşünce üşüşecektir. Tüm düşüncelerin kayan bir yazı gibi, duygulara dönüşmesine izin vermeden zihninizden akıp gitmesine izin verin. Siz bu sırada odak noktanızı bedeninizin derinlikleri olarak kabul edin.

•Dikkatiniz dağıldığında yeniden toparlanarak nefesinize yoğunlaşın. Zihniniz konsantre hale geldiğinde nefesinizin de yavaşlayarak derinleştiğini görebilirsiniz.

 

 

 Zen Meditasyonunun Faydaları Nelerdir?

Zen meditasyonu kişiye fiziksel, zihinsel ve ruhsal açıdan rahatlama sağlıyor ve stres yönetimi konusunda yardımcı oluyor. Zen meditasyonunun faydaları bu kadarla sınırlı değil.

•Kişi kendisiyle ilgili olumlu ve olumsuz anlamda pek çok farkındalık geliştirir.

 

 

 

• Düzenli olarak yapılan Zen meditasyonu sayesinde yaratıcılık ve hayal gücü gelişir. Bu da yaşam içinde karşılaşılan sorunlara farklı bakış açıları ve çözümler geliştirilmesini sağlar.

•Bilinçaltı materyallerine daha hızlı erişebilmeyi kolaylaştırır.

• Zen meditasyonu yaparak konsantrasyon gerektiren durumlara daha kolay adapte olabilme, dikkati dağıtan uyaranlardan daha hızlı ve kolay şekilde sıyrılabilme yetisi de kazanılmış oluyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

1390 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 28-12-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM