İşlem Sürüyor...

İstanbul’un Görülmeye Değer Tarihi Yerleri

İstanbul'un olağanüstü güzelliği, yüzyıllar boyunca Avrupa ve Asya'nın buluşmasını yansıtan mimari şaheserlerin bir araya gelmesindedir. İstanbul, Bizans ve Osmanlı mimarlarının yaratıcı dehasının oluşturduğu eşsiz bir siluete sahiptir. Yazımızda İstanbul'un görülmeye değer tarihi yerleri hakkında bilgiler paylaştık. Keyifli okumalar!

 

 

 

Yerebatan Sarnıcı

Ayasofya'nın yaklaşık 150 m batısında bulunan bu yeraltı harikası, İmparator Justinian'ın yönetimi tarafından yaptırılan bir başka antik çağ mücevheridir. Aslen 6. yüzyılda, şimdi yıkılmış olan Büyük Konstantinopolis Sarayı'na filtre sağlamak için inşa edilmiş olup, İstanbul şehrinin altındaki yüzlerce sarnıcın en büyüğüdür ve 1453'teki Osmanlı fethinden sonra Topkapı Sarayı'na su sağlamaya devam etmiştir. Yerebatan Sarnıcı, yaklaşık 10 km2'lik bir alanı kaplar ve ağırlıklı olarak İon ve Korint sütun başlıkları ile süslenmiş yüksek sütunlardan oluşan bir ormanla desteklenir. Orta derecede nemli ve loş ışıklı olan sarnıç, yaz sıcağını yenmek için mükemmel bir yerdir.

 

Rumelihisarı

Rumeli Kalesi olarak da bilinen Rumelihisarı, yaklaşık 6,5 hektar (16 dönüm) yüksek duvarlar ve kuleler ile yeşil çevreyi kaplayan bir kaledir. İstanbul'un Avrupa yakasında, Boğaz'ın en dar kesiminde yer alan bu yapı, 1452'de Konstantinopolis'e son bir saldırıya ve Bizans İmparatorluğu'nun nihai çöküşüne hazırlık olarak Osmanlı Sultanı II. Mehmet tarafından dört ayda inşa edilmiştir. İç yapıların çoğu, şehri vuran bir dizi yıkıcı depremden sonra önemli ölçüde hasar görmüştür. Rumelihisarı bir açık hava müzesi olarak halka açıktır ve amfi tiyatrosunda sık sık konser ve performanslara ev sahipliği yapmaktadır.

 

Kariye Müzesi

Kariye'deki Kariye Müzesi eski bir Bizans kilisesidir ve birçok yönden Ayasofya'nın küçük kardeşi olarak düşünülebilir.  Ayasofya gibi, 16. yüzyılda Osmanlı camisine dönüştürülmüş ve daha sonra müze olmuştur. Daha küçük boyutlara rağmen güzelliği ile büyüleyici bir mekandır. Edirnekapı semtinde, orijinal şehir surlarının hemen dışında yer alan iç mekanlar, muhteşem Orta Çağ mozaikleri ve 1312 yılına kadar uzanan fresklerle kaplıdır. Bu önemli müze kompleksi hem Türkiye'den hem de Orta Doğu'dan bu bölgenin engin tarihini kapsayan bir dizi eseri bir araya getiriyor.

 

Türk ve İslam Eserleri Müzesi

Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Ortadoğu'nun İslam öncesi sanatına ve mirasına odaklanan bir koleksiyon sergiliyor. Ünlü müzeci, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey tarafından ortaya çıkarılan müze; Lübnan ve Sayda'dan ünlü lahitler de dahil olmak üzere heykel ve mezarlara ev sahipliği yapıyor. Türk halıları, Kur’an-ı Kerim, hat sanatı, oymalı ve işlemeli ahşap, cam, porselen eserler sergileniyor. Ayrıca burada, şehrin uçsuz bucaksız ve destansı tarihini görselleştirmenize yardımcı olan İstanbul sergi odasını da bulacaksınız. Müzenin üçüncü binası, çok çeşitli seramik sanatına ev sahipliği yapan Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Çinili Köşk'tür. Müze, Kanuni Sultan Süleyman'ın Sadrazamı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan görkemli bir konut olan restore edilmiş olan İbrahim Paşa Sarayı'nda yer almaktadır. Gördüğünüz kısım, temelleri yaklaşık 1500 yılına dayanan orijinal yapının sadece bir parçasıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

1972 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 30-03-2022
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM