İşlem Sürüyor...

İkonik Kırmızı Kulesiyle Alanya Kalesi

Alanya’nın sembolü olarak anılan Alanya Kalesi, üzerinde pek çok farklı uygarlığa dair izler taşımaktadır. Alanya’nın tarihini yansıtan bu kale; Helen, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı medeniyetleri boyunca varlığını sürdürmüştür.

Antik çağlarda korsan şehri olarak, Bizans Dönemi'ndeyse derebeyi şehri olarak bilinen Alanya Kulesi, Alaaddin Keykubat döneminde başkent yapılmıştır. Tarihin farklı dönemlerinde farklı isimlerle anılan Alanya’ya, şu anki ismi 1935 senesinde Atatürk tarafından verilmiştir.

Alanya Kalesi'ne dair bir efsane ise; tutsaklara denize taş atmayı başarabilirlerse özgürlüklerini kazanabileceklerinin söylendiği fakat bunu başarabilen kimse olmadığıdır.

Altı buçuk kilometre uzunluğunda ve tarihi, milattan önce 2. yüzyıla dayanan bu kaleden Alanya'ya baktığınızda tüm şehri ve Akdeniz'i ayaklarınızın altında görebilirsiniz. Az önceki efsanede söylediğimiz üzere kalenin denizin dibinde olmasına rağmen, atılan taşlar hiçbir zaman denize düşmüyor.

Tophane

Alanya Kalesi'nden Kızılkule'ye yürüdüğünüzde doğal dokusunu koruyan Alanya evleri ve tarihi kale içi semti Tophane'yi görmek için Alanya Kalesi’nden Kızılkule’ye yürümek yeterli oluyor. Keyif yapmak isterseniz de eşsiz manzarayı seyrederek gözleme yiyebilirsiniz.

Kızılkule

Ortasında bir sarnıç bulunan Kızılkule'nin birinci katı müze olarak kullanılıyor. Adını tuğlaların renginden alan Kızılkule’de, taş blokları kaldırmak zor olduğu için üst katlarında kırmızı tuğla kullanılmış

Damlataş Mağarası

Sarkıt ve dikitlerinin 15.000 yılda oluştuğu düşünülen Damlataş Mağarası’nın astıma iyi geldiği biliniyor. Alanya’da mutlaka ziyaret edilmesi gereken noktalardan biri olan Damlataş Mağarası’na bu isim, yılın 4-5 ayı damladığı için verilmiş.

Dim Mağarası

Sarkıt, dikit ve sütunlarıyla eşsiz ve gösterişli bir mağara olan Dim Mağarası 2002'de Uluslararası Turizme Açık Mağaralar Birliği'ne kabul edildi. Mağaranın açık bir kısmında, Toroslar'ın bir bölümünü, Akdeniz'i ve Alanya’yı izleyebilmek için seyir terası ve bir dürbün de bulunuyor.

Alanya Arkeoloji Müzesi

Müzede Arkaik, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı döneminden pek çok tarihi eser ve aralarında büyük bir önem taşıyan Herakles Heykeli bulunuyor. İsa'dan sonra 2. yüzyıla ait olan bu heykel, ayrı bir bölümde sergileniyor. Müzenin bahçesindeki tavus kuşları da ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Alanya Kalesi’ne Dair:

-Alanya Kalesi’nin toplam alanı 10 hektarlık bir alan üzerindedir.

-Kalenin etrafı 6.5 kilometre uzunluğunda surlar tarafından çevrilmiştir.

-Kale, deniz seviyesinin 250 metre üstünde yer alan bir yarımada üzerindedir.

-İlkbahar ve yaz aylarında kalenin açılış saati 08:30 kapanış saati ise 19:30 olarak belirlenmiştir. Kış ve sonbahar aylarında ise açılış saati 08:30 kapanış saati ise 17:30 olarak belirlenmiştir.

-2017 yılında hayata geçen Teleferik ile kaleye rahatça ulaşmak mümkündür.

Antalya’nın turizm cenneti olarak anılan Alanya’yı ziyaret etmeye karar verdiyseniz, Alanya Kalesi mutlaka gezip görülmesi gereken, tarihi ile insanı büyüleyen yerlerden biridir. Alanya’nın en gözde ve turistik noktalarından olan Alanya Kalesi, tarihin içerisine doğru bir yolculuk yapmak isteyen herkesi davet ediyor.

0 Yorum

Yorum Yap

4153 kez görüntülendi
  • Cem M. Akdolu
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM