İşlem Sürüyor...

Göbeklitepe'den Balıklıgöl'e Uzanan Şanlıurfa Gezi Rehberi

Efsaneleri, antik kalıntıları, tarihi ögeleri ve kendine has zengin mutfağı ile öne çıkan Şanlıurfa; Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden ve aynı zamanda Türkiye’nin yedinci büyük şehri olma unvanına sahip. Peygamberler Diyarı olarak da adlandırılan bu kadim şehir, halk arasında hala Urfa diye de anılmaktadır.

 

 

 

Kurtuluş Savaşı sırasındaki cesur direnişi sebebiyle 1984 yılında Şanlı unvanı verilen şehir, şimdilerde Göbeklitepe yerleşimi sebebiyle yurt içi ve yurt dışından çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor. İçindeki balıkların kutsal sayıldığı Balıklı Göl de Şanlıurfa’nın en önemli sembollerinden biri haline gelmiştir. Bu kadar köklü ve derin bir tarihi olan Şanlıurfa’da gezilecek yerler nereler derseniz işte yanıtları…

 

 

 

Şanlıurfa’da Gezilip Görülecek Yerler

Göbeklitepe

Geçmişi İ.Ö 10 bin yıllarına kadar uzanan ve UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Göbeklitepe, keşfedildiği andan itibaren tarihin yönünü değiştirdi ve tüm dünyanın dikkatini bölgeye odakladı. Dünyanın bilinen en eski tapınağı ve yerleşim yeri olarak kabul gören Göbeklitepe’de kazılar hala devam ediyor.  

 

 

Buranın en ilgi çeken kısmı ise 6 metre boyunda ve 40 ton ağırlığındaki T formlu anıtsal dikilitaşlardır. Dikilitaşların üzerine betimlenen insan, hayvan ve pek çok soyut sembol geçmişin gizemli koridorlarına ışık tutuyor.

Şanlıurfa’ya geldiğinizde Göbeklitepe’ye mutlaka uğrayın deriz. Şanlıurfa’nın Örencik Köyü yakınlarındaki Harran Ovası’nda yer alan Göbeklitepe’ye turlar ya da otobüslerle ulaşabilirsiniz. Eğer özel aracınızla gidecekseniz merkezden buraya 25 dakikada varabilirsiniz.

 

 

Balıklı Göl

Halil-ül Rahman Gölü adıyla da bilinen Balıklı Göl, Şanlıurfa’nın en sembolik ve görülmesi gereken yerlerinin başında geliyor. Zalimliği ile ün salan hükümdar Nemrut, tek tanrı inancın savunan ve putları kıran Hz. İbrahim’in yakılmasını buyurur ve gölün olduğu alan odunlarla doldurularak bir ateş yakılır. Şanlıurfa Kalesi’nin olduğu noktadan ateşe atılan Hz. İbrahim mucizevi bir şekilde yanmaz ve ateş suya, odunlar da balıklara dönüşür. Gölün çevresindeki Rizvaniye Camisi’ne ait duvarların kompozisyonu mükemmel bir görüntü oluşturmaktadır.

 

Rizvaniye Camisi

Şanlıurfa’nın en ünlü yapılarından birisi olan Rizvaniye Camisi göz aşıcı mimarisiyle şehre ve bölgeye değer katıyor. Üstüne üstlük Balıklı Göl’ün görüntüsüyle birleşince nefes kesici bir manzara meydana geliyor. 1716 senesinde St. Thomas Kilisesi’nin yerine bir Osmanlı valisi tarafından yaptırılan caminin yemyeşil avlusu ve görkemli giriş kapısını görmeden gitmeyin deriz.

 

 

 

AynZeliha Gölü

Balıklı Göl’ün yanında yer alan ve civarında bir çay bahçesi bulunan AynZeliha Gölü de efsanevi ve büyüleyici bir manzaraya sahip olan noktalardan birisi. Efsaneye göre Hz. İbrahim’e aşık olan Nemrut’un evlatlık kızı Zeliha, ateşe atılan İbrahim’in ardından kendini ateşe atar ve düştüğü noktada bu göl meydana gelir. Civardaki çay bahçesinde içeceğinizi yudumlayarak manzaranın esrarlı havasını soluyabilir ve güzel saatler geçirebilirsiniz.

 

 

Şanlıurfa’da Ne Yenir?

Doğu mutfağının damak çatlatan lezzetlerini bünyesinde barındıran Şanlıurfa mutfağı zengin ve lezzetli yönüyle haklı bir ün kazanmış durumda. Şanlıurfa’ya gelmişken buraya özgü lezzetleri de mutlaka tatmalısınız. Şehirde sabah kahvaltısı olarak yenen ciğer kebabı son derece lezzetli ve yaygın olarak sabahları tüketiliyor. Bunun haricinde kahvaltıda mercimek çorbası, tirit, kelle, çölmek, su kabağı, bal-kaymak, soğuk çorba gibi lezzetleri tadabilirsiniz.

 

 

Öğle ve akşam öğünlerinde ise patlıcanlı kebap, haşhaş kebabı, lahmacun, Urfa kebabı, çiğköfte gibi kebap ağırlıklı lezzetleri tercih edebilirsiniz. Son derece zengin ve leziz bir mutfağı olan Şanlıurfa’da şehir sakinlerinin cömert ve misafirperver tavırları da size kendinizi çok iyi hissettirecek.

0 Yorum

Yorum Yap

1625 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 13-06-2022
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM