İşlem Sürüyor...

Evde Gerçek Salep Nasıl Yapılır, Püf Noktaları Nelerdir?

Kış aylarının en sevilen içeceklerinden birisi olan salep, bol tarçınlı lezzetiyle hem keyif veriyor hem de vücut bağışıklığını güçlendiriyor. Osmanlı döneminden beri bir gelenek olan salep, faydalarıyla da göz dolduruyor. Nezle ve grip gibi bulaşıcı hastalıklara karşı da vücuda direnç sağlayan salep, püf noktalarına dikkat edilerek hazırlandığında lezzetine lezzet ekliyor.

 

 

Hemen hemen her pastane ve kafede servis edilen salebi evde yapmayı isteyen ama aynı lezzeti elde edememek konusunda tereddütleri olanlar için evde gerçek salep nasıl yapılır sorusunu yanıtladık. İşte salep yapmanın püf noktaları…   

 

 

 

 

Salep tarifini vermeden önce, salep satın alırken toz salebin doğal olduğundan emin olmak gerektiğini belirtelim. Doğal olmayan salepler istenilen tadı vermeyeceği için bir hayal kırıklığı yaşayabilirsiniz. Güvenilir aktarlardan alacağınız salebi yine doğru yöntemle pişirdiğinizde dışarıda içtiğiniz saleplerle aynı lezzeti yakalamanız da mümkün olacaktır. 

 

 

 

Püf noktalar içinde en önemlisi salebin taze taze alınmasıdır. Yaz aylarında severek yenilen dondurmanın da ham maddesi olan salep, orkide bitkisinin bir türünden elde ediliyor. Orkidenin toprak altındaki yumrularının kurutulması ve öğütülmesi ile elde edilen salep nadir bulunan ve üretim aşaması hayli zor olan bir bitki olduğu için de gerçek salep fiyatı biraz pahalı gelebilir.

 

 

 

Evde gerçek salep lezzet yakalamak için aktarınızdan ilk etapta 100 gram salep alabilirsiniz. Her pişirmede çok az miktarda salebe ihtiyacınız olduğu için bu miktar size uzun süre gidecektir. İyi salep yapmanın püf noktalarından bir diğeri de salep yaparken kullandığınız sütün menşei. Eğer pastörize süt yerine doğal, yani katkısız süt kullanırsanız salebin lezzeti ikiye katlanacaktır.

 

 

 

Her yarım litre süt için 1 tatlı kaşığı, eğer 1 fincan salep hazırlayacaksanız yarım silme çay kaşığı salep kullanmanız yeterli olacaktır. Şeker oranını ise kendi damak zevkinize göre ayarlayabilir ve salebin içerisine istediğiniz kadar şeker ilave edebilirsiniz.

 

 

 

 

Lezzetli Salep Nasıl Yapılır?

Peki lezzetli ev salebi nasıl yapılır, salep hazırlamanın incelikleri gelelim bu kısma. Ne kadar sütten salep yapacaksanız sütün yarısını tencereye alarak ocağa oturtun. Sütün kalan yarısına yeterli miktarda salebi ve arzu ettiğiniz miktarda toz şekeri de ilave ederek topak kalmayana kadar iyice karıştırın. Dilerseniz karışıma az miktarda vanilya da ilave edebilirsiniz.

 

 

Ocakta ısınmaya başlayan süte şeker ve salebi eklediğiniz sütten azar azar ilave ederek sürekli karıştırın. Bu şekilde devam ederek ve kısık ateşte tüm salebi pişirin. Kıvamı koyulaştığında ocaktan alın, fincana doldurun ve üzerine toz tarçın serperek servis edin. Dilerseniz hazırladığınız salebin içine çubuk tarçın da ilave edebilirsiniz ama toz tarçın salebe kesinlikle daha çok yakışacaktır.

 

 

 

Salep yapmanın en önemli püf noktalarından birisi de salebi pişirirken mutlaka karıştırmaktır. Karıştırmadığınızda salep topaklanacak ve ağızda hoş olmayan bir etki bırakacaktır. Pürüzsüz bir içim için salebi ocakta iken sürekli karıştırmanız gerekmektedir.

 

 

 

 

Salep Yüksek Kalorili Bir İçecek Mi?

1 fincan ya da 200 ml’lik 1 bardak salep yaklaşık 195 kaloridir. Toz şeker ilave ederek hazırladığınızda ve günde 1 bardak/fincandan fazla salep tükettiğinizde kalorisi de katlanacaktır.  Ama ölçülü tüketildiğinde hem keyif verecek hem de sağlığınıza pek çok katkı sağlayacaktır. Afiyet Olsun…

0 Yorum

Yorum Yap

2431 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 09-02-2022
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM