İşlem Sürüyor...

Evde Evcil Hayvan Beslemek

Değerli Okurumuz,

Merhaba, ben Birgül Akgül. Sizler için kendi tecrübelerimden derlediğim bir makale kaleme aldım. İşe yarayan metotları aktararak faydalı olabilmeyi amaçladım, keyifle okumanızı dilerim.

Kendimi bildim bileli hayvanlarla iç içeyim. Çocukluğum Ege’de müstakil bir evde geçti. Toprak, doğa, hayvanlar en yakın arkadaşlarımdı. Bu hikâyeye bir de ortaokul çağlarımda okuduğum Marlo Morgan – Bir Çift Yürek kitabı eklenince ortaya bugünkü konu ile ilgili tecrübelerim çıktı. Hayvan bakımı benim için bu hayattaki birçok şeyden çok daha kolay; birini, bir şeyi içten ve beklentisiz sevdiğinizde yaptığınız hiçbir şeyin sizi yormayacağını belirtebilirim.

 

Hiç Hayvan Beslemedim Ancak Bu Yönde Yoğun Bir İsteğim Var Ne Yapmalıyım?

Direkt sahiplenmek yerine bir süre hayvanlar konusunda kendinizi tanımaya çalışmanız faydalı olacaktır. Hayvan beslemenin güzel yönleri olduğu kadar, zorlukları da vardır. Bu tanıma sürecinin ardından eğer bir hayvana ömrünün sonuna kadar bakabileceğiniz kanısına vardıysanız, sahiplenme yapabilirsiniz. Hayvan bakımı ek bir bütçe de gerektiriyor, bu konuya sonraki satırlarımda değineceğim.

 

Yavru Kediler Nasıl Beslenir?

Yavru bir kedi sahiplendiniz veya sokakta zor durumda bir yavru buldunuz. Öncelikle yavrunun ne kadar küçük olduğuna bağlı olarak bir veterinere danışmalısınız. Nasıl beslemeniz gerektiğini size anlatacaklardır. Sokaktan bir yavruya yardım etmek istiyorsanız veterinerden bu konuda destek isteyebilirsiniz, maalesef ülkemizde veteriner giderleri bazı durumlarda çok yüksek olabiliyor. Annesiz kalmış küçük bir yavru kedi için özel boy biberon ve yine takviye gıdalı süt tozu edinilmelidir. Çok sık acıkacağı için besleme konusuna önemlidir.

 

Gözleri İltihaplı Yavru Kedi İçin Ne Yapılmalı?

Geçtiğimiz ay bulduğum iki yavru kedinin gözleri iltihaptan kabuk bağlamışlardı. Kabuğu yumuşatmak gerektiği için ılık su ve temiz bez kullanarak gözlerinin açılmasını sağladım. Yavru kedilerin belki de en büyük sorunu göz iltihabıdır, bu nedenle çoğu ya hayatını kaybeder ya da gözünü. Dolayısıyla yapacağınız küçük bir müdahale bir canlıya hayatını hediye edecektir. Göz iltihapları için çok uygun fiyatlı damlalar, merhemler var. Günde 2-3 kez gözlere uygulamak iyi olacaktır.

 

Yaşlı Köpekler Neden Çok Uyur?

15 yaşındaki köpeğim Betty yaşıtlarına göre çok sağlıklı ancak elbette yaşı gereği eskisi kadar hareketli değil. Hayvanların bize göre uzun saatler uyumaları da normal, bu hem beyin aktiviteleri ile ilgili hem de insanlar kadar uyarıcı bir hayatları yok. Bizim uykuda geçirdiğimiz derin uyku süresi hayvanlardan daha uzun, bu nedenle uzun saatler uyuyarak ihtiyaçları olan enerjiyi topluyorlar. Evcil hayvanınızda anormal uyuma süreleri veya ani hareketsizlikler gözlemliyorsanız onu mutlaka veterinere götürmelisiniz.

 

Kısırlaştırma Gerekli Mi?

Yine kendi yaşadığım tecrübeden yola çıkarak gerekli olduğunu düşündüğümü belirtmeliyim. Erkek kedim onu 1 yaşında kısırlaştırdığım için içgüdüsel olarak yaptığı koku bırakma alışkanlığını maalesef bırakmadı. Köpeğimi sahiplendiğimde bilinçsizdim, kısırlaştırmaya karşıydım. Sonraki yıllarda bilinç kazandığımda ise bu kez de köpeğim yaşlanmıştı, anestezi riskliydi. Ekim 2019’da onda bir şeylerin iyi gitmediğini fark ettim, muayenede birçok tümöre rastladık. Büyük bir risk alarak ameliyat olmasına karar verdim, o ameliyatta hem tümörleri alındı hem de rahmi. 14 yaşında kısırlaştırılmış oldu. Şu an gayet iyi durumda, onunla ‘’75.000 bakımın iyi geldi Betty’’ diyerek dalga bile geçiyorum.

 

Evcil Hayvanlar İçin Sigorta Var Mı?

Maalesef hayvan sahiplerine destek olacak bir sigorta yok. Mamalar, tedavi giderleri, aşı, bakım, pansiyon vb. birçok kalemde harcama yapmanız gerekiyor. Bu nedenle hayvan sahiplenirken bir hayvan için ayda ortalama 500 TL bütçe ayırmanız gerekeceğini unutmayın. Beklenmedik giderler de oluşabilir. Bu nedenle bu uzun yolculuğa çıkarken konuyu tüm boyutları ile değerlendirmekte fayda var.

 

 

Kedi veya Köpekler Mamayla Mı Beslenmeli Yoksa Yemek De Verilebilir Mi?

Köpeğimi en başından bu yana iyi kalitedeki mamalar ile besledim. Faydalarını da gerek diş ve deri sağlığı, gerekse 15 yaşına gelmiş olmasına bağlı olarak görüyorum. Elbette çok sık olmamakla birlikte zaman zaman haşlama et, tavuk, ciğer de verdim ancak bu sıklığı bilinçli uyguladım. Ev yemekleri ise dostlarımız için uygun değil; yağ, soğan, sarımsak, baharat gibi gıdalar midelerine, bağırsaklarına zarar verebiliyor. Sonuçları kısa sürede gözlemlenmese de uzun vadede deri, iç hastalık gibi sorunlar belirebiliyor. Kedilerimi de aynı şekilde mama ile besliyorum.

 

Evcil Hayvan ile Seyahat Zor Mu?

Gerek şehir içinde toplu taşıma kullanmak, gerekse seyahatlerinizde evcil hayvanınızı kabul edecek oteller bulmak zor. Ancak dostunuzla anı biriktirmek tüm bu zorluklara değer. Uzun bir kara yolculuğu planlıyorsanız öncesinde dostunuzla kısa yolculuklar yaparak onun araçta mutlu olup olmadığını gözlemleyebilirsiniz, bazı hayvanlar araçta çok zorlanıyor, mide bulantısı sorunu yaşıyorlar. Köpeğim Betty özgür ruhlu, iyi bir yol arkadaşı. Türkiye’de birçok yere seyahat ettik.

 

Uçakla yolculuklarda biletleme esnasında talebinizi iletmeniz gerekiyor, onay gelirse aşı karnesi ve taşıma kafesi ile uçuşa katılıyorsunuz. Bazı şirketler kilo başına, bazıları adet bazlı ücretlendirme yapıyor.

Sanırım makalemi bir yazı dizisi haline getirmem gerekecek, bu konuda yazacak daha çok şey var. Duyguları, empati, çocuklara olan faydaları, sağlık, eğitim... Okuduğunuz için teşekkür ederim, sokaktaki dostlarımızı bu sıcak günlerde unutmamanızı rica edebilir miyim?  Lütfen onlar için ‘’bir kap mama, bir kap su’’.

0 Yorum

Yorum Yap

3058 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 08-07-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM