İşlem Sürüyor...

Düğmeli Evleriyle Ünlü Ormana Köyü

Mimari stillere ve özgün yapılara merakı olanların dikkatini çekecek bölgelerden birisi de Ormana Köyü. Bu köyün en belirgin özelliği ise “Düğmeli Evleri”. Bu özgün mimari stile göre inşa edilmiş evlere Antalya’nın dağlık kesimlerinde, Akseki ve İbradı ilçelerine bağlı kırsal yerleşim bölgelerinde sıkça rastlanıyor. Bu bölgede yaşayanlar herhangi bir birleştirici harç ve çimento kullanmaksızın sadece ağaç ve taş kullanarak depreme dayanıklı yapılar inşa etmişler. Tamamen ihtiyaç ve güvenlik amaçlı oluşturulan bu stil aynı zamanda bölgenin özgün mimarisi haline gelmiş.  

 

Ormana köyündeki bu düğmeli evler o kadar sağlam ki hepsi neredeyse 3-4 asırdır ayakta. “Somut Olmayan Kültürel Miras” olarak koruma altına alınan düğmeli evler ahşap süslemeciliğinin en güzel örneklerini yansıtmaları açısından da oldukça değerlidir. Antalya şehir merkezinden yaklaşık 2,5 saatlik bir mesafede yer alan Ormana Köyü, doğal yaşamı özleyenlerin günübirlik de olsa gidip nefes alacağı ve ruhunu dinlendireceği bir yerleşim bölgesi. Ormana Köyü doğası gereği “el değmemiş” ifadesini sonuna kadar hak ediyor ve ağaç-taş işçiliğinin en güzel örneklerini yansıtan evleriyle kendisine hayran bırakıyor.   

 

Evlerin iskeleti katran ağaçlarından kesilen ahşaplarla oluşturulmuş. “Lübnan sediri” olarak da bilinen katran ağacı Toros dağlarının yüksek kesimlerinde bulunuyor. Evlere düğmeli evler denme sebebi ise ahşap iskeletlerin dışarıda kalan kısımlarının düğme gibi görünüyor olması. Ormana köyü dışında başka hiçbir yerde rastlanmayan bu evler ahşap iskelete sahip çerçeve ve taş yığma duvarın bir araya getirilmesiyle oluşturuluyor. Evlerin inşaatında kullanılan taşlar Toroslar’dan toplanan taşlardan oluşuyor. Dizilen hatıllar piştuvan adı verilen sedir ağacından yapılmış tahtalarla kilitleniyor.

 

İki katlı olan düğmeli evler depreme dayanıklı olduklarından dolayı çok uzun yıllar çürümeden ve yıkılmadan ayakta kalabiliyor. Ama ömrü beş yüz yıla yaklaşan bazı evler dış koşullar yüzünden yıkılmaya yüz tutmuş durumda ve bazıları restore edilerek ömürleri uzatılmaya çalışılıyor. Somut Olmayan Kültürel Miras kapsamında olan bu evler aslına uygun olarak restore edilmek zorundalar. 

Ormana köyü sakinleri de oldukça sıcakkanlı ve misafirperverler.

 

Ormana Köyü Düğmeli Evlere Nasıl Gidilir?

Ormana Köyü İbradı ilçesinde ve Manavgat’a 60 kilometre mesafede bulunuyor. Antalya merkezden buraya araçla 2,5 saatte ulaşmak mümkün. Antalya otogarından Ormana köyüne giden minibüsler de tercih edilebilir. Ama minibüsler güzergah üzerindeki köylere uğradığından Ormana’ya ulaşmak 4-5 saati bulabiliyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

4002 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 03-07-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM