İşlem Sürüyor...

Doğal Güzellikler ve Tarihi Mekanlar: Konya'da Gezilecek Yerler Rehberi

Konya’da gezilecek yerler ve şehirdeki mistik atmosfer sizi tamamen farklı bir dünyada gibi hissettiriyor. Köklü tarihinde pek çok medeniyete ev sahipliği yapan Konya, doğal güzellikleri ile de öne çıkan bir şehir. Türkiye'nin en geniş yüz ölçümüne sahip şehri olan Konya, aynı zamanda Anadolu'nun en köklü yerleşim yerleri arasında bulunuyor.

 

 

 

İnanç ve kültür turizmiyle öne çıkan; Hititlerden Osmanlılara kadar sayısız medeniyete yuva olan, Selçuklu Devletine başkentlik yapan Konya, kendine has şehir mimarisiyle de özel bir konuma sahip. Tarihi eserlerle dolu bu tarihi şehre bir seyahat planlıyorsanız Konya’da gezilecek yerler listesi size fikir verebilir. 

 

 

 

Mevlana Müzesi ve Türbesi

1926 yılında açılan Mevlana Müzesi ve Türbesi, Türkiye’nin en eski ve köklü müzeleri arasında yer alıyor. Mevlana Celaleddin-i Rumi'nin türbesine de ev sahipliği yapan müzenin sınırları içinde Hürrem Paşa, Fatma Hatun ve Hasan Paşa türbeleri de yer alıyor. 

 

 

 

Müzenin en görkemli ve değerli mirası olan Mevlana’nın sandukası, geometrik desenleri ile dikkat çekiyor. 1276 yılında yapılmış olan bu eser, müzede görülmesi gereken eserlerin başında geliyor. Müzede ayrıca Osmanlı Dönemi, Anadolu Selçuklu Dönemi, Karamanoğulları Dönemine ait el yazmalarını, kandilleri ve diğer antika eserleri inceleyebilirsiniz. Müze, haftanın 7 günü saat 09.00-17.30 arasında ve ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

 

 

Alaeddin Tepesi

Konya şehir merkezine çok yakın bir mesafede olan Alaeddin Tepesi, sınırları içinde kalan değerli yapıları ve etkileyici şehir manzarası ile Konya’da gezilecek mekanlar listesinde yer alıyor. Buraya geldiğinizde Alaeddin Camii, Sultanlar Türbesi, Alaeddin Çeşmesi ve kümbetleri ziyaret edebilirsiniz.   

 

 

İnce Minareli Medrese 

Konya’nın gezilecek yerleri arasında yer alan ve Selçuklu Döneminin taş işçiliğini yansıtan İnce Minareli Medrese, 1254 yılında inşa edilmiştir. 19. yüzyıla kadar dini eğitimlerin yapıldığı mekan; derslikleri, çinili mimarisi ve görkemli kubbesiyle ziyaretçilerini büyülüyor. 

 

 

Günümüzde “Taş Eserler Müzesi” olarak hizmet veren yapıda görülmeye değer kabartma ve süslemeler yer alıyor. İnce Minareli Medrese, Pazartesi günleri 10.00-18.00, diğer günlerde ise 08.00-18.00 saatleri arasında ziyarete açık.

 

 

 

 

Karatay Müzesi

Selçuklu emiri Celaleddin Karatay tarafından 1251 senesinde inşa ettirilen Karatay Medresesi, 1955’ten bugüne kadar müze olarak kullanılıyor. Döneminin ahşap ve taş mimarisini son derece iyi şekilde yansıtan medrese, “Çini Eserler Müzesi” olarak da adlandırılıyor. 

 

 

Atatürk Evi Müzesi

1912 yılında iki katlı olarak inşa edilen Atatürk Evi Müzesi, 19 Temmuz 1928’de Atatürk adına tescillenmiştir. Tapusunda “Reisicumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa’ya Konyalıların hediyesidir.” ibaresi bulunan müze, bugün Atatürk Caddesi üzerinde konumlanmaktadır. 1940 ve 1963 yılları arasında “Vali Konağı” olarak hizmet veren bina 1964 yılında “Atatürk Evi-Kültür Müzesi” ismiyle ziyarete açılmıştır. Müze, 1981 yılında restore edilerek yeniden ziyarete açılmıştır. 20001-2003 yılları arasında bir onarım daha geçiren müzede sergilenen Atatürk’e ait eşyalar ziyaretçilerin büyük ilgisini görüyor.

 

Selimiye Cami 

Yapımına 1558 yılında başlanan ve 1570 yılında tamamlanan Selimiye Camii, Sultan II. Selim tarafından yaptırılmıştır. Mimar Sinan tarafından yaptırıldığı düşünülen cami klasik mimari tarzdadır. Konya’nın Karatay ilçesinde bulunan Selimiye Camii, Konya’da en fazla ziyaret edilen yerler arasında bulunuyor. 

 

 

Sille Seyir Tepesi

Sille Mahallesini panoramik  açıdan gören Sille Seyir Tepesi ya da diğer adıyla “Selçuklu Seyir Tepesi”, harika fotoğraflar çekebileceğiniz bir destinasyon. Temmuz 2021’de halka açıldıktan sonra çok fazla ziyaretçi alan Sille Tepesi; restoranları, gül bahçeleri, spor sahaları, yürüyüş yolları ile Konya’nın en özel rotalarından biri olarak gezi listesine alınabilir.   

 

Meram Bağları

Konya’da nereler gezilir diye merak edenler için Meram Bağları, listenin en üst sıralarında yer alıyor. Konya’nın en popüler mekanlarından biri olan Meram Bağları, Konya’nın Meram ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Meram Çayı kenarında yer alan restoran, kafe, piknik alanları ve yürüyüş yolları ile dikkat çeken Meram Bağlarında, bisiklet, kano gibi aktiviteleri gerçekleştirebileceğiniz gibi çok güzel hatıra fotoğrafları da çekebilirsiniz. 

 

Kilistra Antik Kenti ve Kaya Mezarları

Zengin tarihi arşivi ve arkeoloji kalıntıları ile de dikkat çeken Konya’da görülmesi gereken pek çok tarihi lokasyon yer alıyor. Bunlardan biri de Konya’ya 55 kilometre uzaklıkta bulunan Kilistra Antik Kenti. Kayalara oyulmuş kilise ve mabetlerin yer aldığı bölgede duvar resimleri, gözcü kuleleri ve seramik atölyeleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.   

 

 

Karapınar Çölü

Türkiye’nin tek çölü olan Karapınar Çölü, Konya merkeze 2,5 saat uzaklıktaki Karapınar ilçesi sınırında yer alıyor. 4 bin hektarlık bir alana yayılan çöldeki göz alıcı büyüklükteki kum tepeleri bir görsel şölen niteliği taşıyor. Çölde safari yapma fırsatı bulabilir ve bu muhteşem doğal ortamda harika fotoğraflar çekebilir, unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Tarihle Dolu Bir Yolculuk: Petra Antik Kenti'ni Keşfedin! başlıklı yazımız keşfetmeye doyamayacağınız bir deneyim sunuyor.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2518 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 01-10-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM