İşlem Sürüyor...

Daha İyi Hissetmek İsteyenler için Stresi Azaltma Yöntemleri

Sürekli telaffuz ettiğimiz ve etkilerini hayatın içinde kimi zaman yüzeysel kimi zamansa sarsıcı olarak hissettiğimiz bir kavram var: Stres. Konuya stres ne demek sorusunun yanıtıyla başlayalım dilerseniz. İçerde ve dışardaki çeşitli uyaranlara karşı bedenimizin verdiği otomatik tepkiye verilen bir isim olan stres, baskı ve gerilim yaratan bir uyarandır ve doğru yönetilemediğinde psikolojik kökenli fiziksel rahatsızlıklara (psikosomatik) sebebiyet verecek kadar tehlikeli bir yola girebilir.

 

 

Stres aynı zamanda uyum gösterilmesi ya da tepki verilmesi gereken durumlarda da bedenimizin verdiği doğal bir tepkidir. Stres aslında kişinin benliğini koruma için ortaya çıkar ama derecesi arttığında daha zorlu durumlar ve neticelere sebebiyet verebilir. Aşırı stres uzun vadede yaşam kalitesini dahi bozar.

 

 

 

 

Özellikle içinde yaşadığımız çağın getirileri sebebiyle stres, pek çok kişinin karşı karşıya kaldığı bir sorundur. Stresi hayatımızdan çıkartmak mümkün olmasa da stresi azaltma ve stresle başa çıkma yöntemlerini bilmek ve uygulamak, yaşam kalitesini yükseltmek için önemli bir adım olacaktır. Bu noktada stresle başa çıkma nedir sorusu geliyor akla.

 

 

 

Bunun için uzmanların önerdiği belli başlı stratejilerden faydalanmak, stresin olumsuz etkilerini yaşamamak adına son derece önemlidir. Bunun için ilk adım olarak stresin kaynağını bulup çıkarmak gerekmektedir.  

 

 

 

 

 

Stres ile Başa Çıkma Stratejileri Nelerdir?

Stresle başa çıkmak için önce stresin hangi durum yahut durumlardan kaynaklandığını tespit etmek gerekiyor. Bunun yanı sıra o an yaşanan duyguların ve bunlarla birlikte nasıl tepkiler verildiğinin de takibi gerekiyor. Daha sonra da bunun için neler yapmanı gerektiğini düşünmeniz gerekiyor. Stresle başa çıkma yöntemleri sayesinde stres tamamen ortadan kaldırılabilir ya da en kötü ihtimalle stres seviyesi düşürülebilir.

 

 

O halde gelin, en kolay uygulanabilecek stresle baş etme yolları nelerdir, stres nasıl geçer sorularının yanıtlarına bir göz atalım.

*Düzenli olarak yapılacak hafif egzersizler stres azaltma yolunda sizi rahatlatacaktır.

*Her gün mutlaka nefes egzersizleri yapın ve derin nefes alın. Diyafram kasını kullanarak alacağınız derin nefesler kendinizi çok iyi ve sakinleşmiş hissetmenizi sağlayacaktır.

 

 

*Stresin arttığı dönemlerde kısa bir tatile çıkmak, kendinizi iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

*İş hayatınızda yaşadığınız yoğunluk ve karmaşadan uzaklaşabilmek için kendinize haftanın bir günü de olsa mutlaka yalnız kalabileceğiniz ve sevdiğiniz şeylerle meşgul olabileceğiniz zamanlar yaratın.

 

 

 

*Stresle baş edemediğinizi düşündüğünüz ve çok bunaldığınız anlarda başarılarınıza, yeteneklerinize ve iyi yönlerinize odaklanmak da kendinizi iyi hissettirecektir.

*Stresi yoğun hissettiğiniz zamanlarda ailenizden, arkadaş ve dost çevrenizden mutlaka destek almalısınız.

 

 

 

*Şartlarınıza, kişilik yapınıza ve fikirlerinize uymayan durumlarda hayır demeyi bilmeniz stresi azalmak için destekleyici bir tutum olacaktır.

*Belirsizlik son derece sıkıntı verici bir durumdur ve stresi körükler. Bu yüzden elinizden geldiği kadar belirsizlikleri azaltın.

*İlginizi çeken ve hoşunuza giden aktiviteleri gerçekleştirmek için mutlaka kendinize zaman ayırın. Bunu gerçekleştirdiğinizde ana odaklanacağınız için stresi de azaltmış olacaksınız.

 

 

*Hayal kurmak elbette güzeldir ve ruh sağlığını da destekleyen bir yönü vardır ama gerçekleşmesi mümkün olmayacak hayalleri bir kenara bırakıp daha gerçekçi hedeflere yönelmek uzun vadede verim alınabilecek pozitif bir yöntemdir.

*Size kötü gelen, kendinizi kötü hissettiren insanlardan, mekanlardan, ortamlardan olabildiğince uzak durmak da stresten kurtulmak için son derece etkili yöntemlerden biri olarak gösterilebilir.

 

0 Yorum

Yorum Yap

1794 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 25-02-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM