İşlem Sürüyor...

Bosna Hersek Gezilecek Yerler Listesi

Bosna-Hersek ismi her ne kadar ilk etapta hüznü ve burukluğu çağrıştırsa da tarihi ve doğal güzellikleri, eşsiz mimarisi ve yapılarıyla görülmeye değer bir ülke. Savaş ve soykırıma tanıklık etmiş bu mahzun ülke, sınırları içinde pek çok güzelliği de saklıyor. Zarif mimarisi ve büyüleyici güzelliği ile seyahat severlerin mutlaka listelerine alması gereken Bosna-Hersek’te akla ve yüreğe mıhlanacak pek çok değerli detay gizli.

Dünya Savaşı sırasında çok büyük yaralar alan ve büyük kayıplar veren bu yorgun ülke her şeye rağmen silkinip ayağa kalkarak mevcudiyetini sürdürmeyi başarabilmiş. Vizesiz giriş yapılabilen Bosna-Hersek topraklarında yemyeşil doğanın keyfini sürerek unutulmaz anılar biriktirebilirsiniz. Varlığıyla kültürel yaşama değer katan diğer lokasyonları hatırlamak için Türkiye’de UNESCO Tarafından Koruma Altına Alınan 10 Yer başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz. Gelin Bosna-Hersek’in görülmeye değer güzelliklerine doğru bir yolculuk yapalım.

Saraybosna Başçarşı

Burası Bosna-Hersek’in hem alışveriş yapılabilen ve aynı zamanda tarihi değeri çok fazla olan bir köşesidir. Ortasında bir sebil bulunan çarşı Osmanlı Döneminde inşa edilmiştir. Bu yüzden çarşıda Osmanlı mimarisinden izler taşıyan pek çok detayın varlığı da öne çıkar. Bedestenler, dükkanlar, camiler ve daha pek çok yapının bulunduğu çarşı 19. yüzyılda bir yangın sırasında harap olmuş ve restore edilmiştir. 

 

 

Saraybosna Umut Tüneli

Umut Tüneli, savaşın izlerini hatırlatan bir yapı olarak yer alıyor. Savaş sırasında şehre gizlice ilaç, gıda, mühimmat sokmak için inşa edilen 800 metre uzunluğundaki bu tünel, şehrin ayakta ve hayatta kalması için gizli bir kahraman olmuştur. Boşnakların şehirden ayrılmasını da sağlayan Umut Tüneli tam da adına yaraşır şekilde kentin çaresiz insanları için umut olmuştur. 

 

 

Saraybosna Katedrali

1889 tarihinde Ferhadiye Caddesi üzerinde inşa edilen Saraybosna Katedrali en fazla ziyaret alan noktalardan biri olarak öne çıkıyor. Notre Dame Katedrali’nden esintiler taşıyan bu yapı Katoliklerin en önemli ibadet merkezidir. İsa’nın Yüce Kalbi de denilen Saraybosna Katedrali, şehre değer katan mimari ögeler arasında yerini almıştır.

 

 

Mostar Köprüsü

Bosna Hersek’in, Saraybosna’dan sonraki en önemli şehri olan Mostar, turistlerin de en fazla ziyaret ettiği konum olarak adından söz ettiriyor. Buraya ruhunu veren sembol ise Mostar Köprüsü. Neretva Nehri üzerinde yer alan Mostar Köprüsü, sadece ülkenin değil dünyanın da sayılı yapıları arasında. Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edilen köprü, Dünya Miras Listesi’nde gururla yer almaktadır. 

 

 

Konjic Kasabası

Saraybosna’ya yakın olan ve merkeze 55 kilometre mesafede bulunan kasabada en çok öne çıkan detay, kasabayla aynı adı taşıyan köprüdür. Konjic Köprüsü II. Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından yıkılmış ve daha sonra tekrar inşa edilmiştir. Yine savaş zamanında minaresi yıkılan Vardacka Camii de kasaba sınırları içinde yer alır. Bir kısmı harap olan cami günümüzde ibadete açıktır ancak savaş yıllarının zulmünü unutturmamak için restore edilmemiştir.   

 

Kravice Şelaleleri

Mostar’a gelen herkesin mutlaka ziyaret etmesi gereken bir nokta da Kravice Şelaleleri olarak kabul ediliyor. Merkeze 40 metre uzaklıkta bulunan şelaleler, 25 metre yükseklikten akan görkemli görüntüsüyle görenleri hayran bırakıyor. Yemyeşil bitki örtüsüyle huzur ve sükuneti çağrıştıran bu rota da mutlaka görülmesi gerekenler arasında yer almayı hak ediyor.  

 

 

Karagöz Bey Camii

Nakışlı kubbesi ve hayli yüksek minaresi ile göz dolduran Karagöz Bey Camii 1557 yılında inşa edilmiştir. Mimari detayları ile göz dolduran cami, Mostar şehrine değer katan yapılardan biri. Mimar Sinan tarafından yapılsa da 1992 senesinde yıkılıp yeniden inşa edilmiştir. Caminin yanında daha evvelki yıllarda medrese olarak görev yapan halk kütüphanesi yer almaktadır.

 

 

Potoçari Mezarlığı

Farklı tarihlerde doğmuş ama aynı tarihlerde ölmüş kişilerin kabirlerinin bulunduğu ve Srebrenitsa sınırları içinde yer alan Potoçari Mezarlığı bu özelliği ile öne çıkar. 1995 yılında Sırplar tarafından katledilen Boşnak halkının mezarlarının bulunduğu bu mezarlığı hüzünlenmeden ziyaret etmek imkansız. 

 

 

 

Blagay Kasabası

Neretva Nehri’nin bir kolu olan Buna Nehri’nin bitiş kısmında yer alan kasaba aynı zamanda Bosna-Hersek’te İslamiyetin yayıldığı ilk yerleşim yeri olarak dikkat çeker. Mostar şehrine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta yer alan Blagay Kasabası’nda doğal güzelliklerin keyfini çıkarmanın yanı sıra burada yer alan balık tesislerinde son derece leziz balıklar da yiyebilirsiniz. 

 

 

Poçiteli Köyü

Kravice Şelalesi ile Blagay arasında konumlanan ve ilk Türk köyü olarak bilinen Poçitelli, zümrüt yeşili doğası ile karakterize olmuştur. Gelmişken köyde yer alan ve UNESCO listesine dahil edilmiş Visoko Kalesi de ziyaret edilebilir.   

0 Yorum

Yorum Yap

4533 kez görüntülendi
  • Merve Tepedüş
  • 26-05-2023
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM