İşlem Sürüyor...

Akdeniz’e Yansıyan Şaheser: Yivli Minare Camii

Akdeniz denildiğinde akla gelen kentlerden ilki kuşkusuz Antalya. Eski çağ medeniyetlerinin ruhunun hala hissedildiği topraklarında köklenen neo klasik eserleri ile de ünlenen Antalya’da en bilinen tarihi camilerden birine adını veren Yivli Minare, kendine has mimari tasarım ve formuyla dikkat çeker. Şehrin tam merkezinde yivli yapısından ötürü Yivli Minare olarak anılan bu yapı, Antalya’nın mimari sembollerinden biri haline gelmiştir. Şehir merkezinde yürürken başınızı denizden tarafa çevirdiğinizde kendine has yapısıyla gözünüze çarpan Yivli Minare, Selçuklu sanatının en güzel örneklerinden birisidir. Yivli Minare, 13. yüzyıla tarihlenen yaşı ile asırlardır mavi göğün altında boy gösterir. Antalya’nın Kalekapısı semtinde bulunan ve diğer Selçuklu eserleri ile birlikte bir külliye içine dahil edilen Yivli Minare özellikle Ramazan aylarında ziyaretçilerin akınına uğrar. Külliyedeki diğer yapılar; Yivli Camii, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Selçuklu Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Türbesi ve Nigar Hatun Türbesi’dir.

Şehrin her tarafından görülebilen özelliğiyle Antalya’nın simgesi olan Yivli Minare’nin taban kısmı kare formlu blok taştan, gövde kısmı ise dilimli ve 8 adet yarım silindirden oluşur. Firuze çinileri günümüze kadar ulaşmamıştır.

Yivli Minare Türk Selçuklu Sultanı I. Alaeddin Keykubat zamanında yapılan farklı bir camiden günümüze ulaşmıştır. Kaidesi kesme taştan olan Yivli Minare’nin adını verdiği cami ibadete kapalıdır ve müze haline getirilmiştir.  

Bu sade ama sade olduğu kadar da çarpıcı eser 38 metre yüksekliktedir, 90 adet basamağı vardır. Minarenin gövdesi tuğla ve firuze renkli çinilerle kaplıdır. 8 yivi vardır.

Yivli Minare külliye bölümleri içinde yer alan Yivli Minare Camii, Antalya’daki İlk İslami yapılardan biridir. Yıkık Medrese olarak bilinen Selçuklu Medresesi külliye girişinin sağ tarafında kalır ve yaklaşık olarak 13. Yüzyıla tarihlenir.

Nigar Hatun Türbesi adını, II. Bayezid’in eşi Nigar Hatun’dan alır ve Yivli Minare Külliyesi içinde bulunur. Altıgen gövdesi alaturka kiremitli piramidal bir çatı ile kaplıdır. Türbenin iç kısmında üstü açık mermerden bir lahit bulunur.

Yivli Minare Külliyesi içinde yer alan yapılardan birisi de Mevlevihanedir. İki katlı bir yapı olan Mevlevihane binası Devlet Güzel Sanatlar Galerisi olarak hizmet vermektedir.

Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi ve Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi de külliye içindeki diğer yapılardır.

Yivli Minare, Antalya gezinizde gözünüze mutlaka takılacak eserlerden birisi. Bugün 700’lü yaşlarında olan ve zamanında üzerindeki masmavi çiniler sebebiyle gökyüzü gibi ışıldayan bu eser, bugün çinileri dökülmüş de olsa kıymeti ve hikayesinden hiçbir şey kaybetmemiş olarak bulunduğu konumda dikkat çekiyor. Mavi Akdeniz ve haşmetiyle tüm şehre egemen olan engin Toros dağlarının manzarası önünde sessizce zamana tanıklık eden Yivli Minare, Antalya’nın bir dönemler Selçuklu şehri olduğunu geçmiş zamana sadık bir kimlik olarak gururla kanıtlar.

0 Yorum

Yorum Yap

4661 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM