İşlem Sürüyor...

Akdeniz Bölgesinin Meyvesi Kumkuat (Kamkat) ve Faydaları

Doğanın sunduğu rengarenk ve birbirinden lezzetli bitki, sebze ve meyve damak zevkine ve gastronomiye hizmet etmekle kalmıyor şifa da dağıtıyor. Ülkemizin değişik bölgelerinde farklı iklim koşullarında yetişen çeşit çeşit sebze ve meyve, aynı zamanda o bölgenin sembolü haline de geliyor. O sembol meyvelerden birisi de kumkuat ya da diğer adıyla kamkat. Akdeniz bölgesinin bir sembolü olan ve Çince’de “altın portakal” anlamına gelen bu sevimli ürün, iri bir zeytin büyüklüğünde.

 

 

Bildiğimiz portakal görünümünde olan, kabuğu ve çekirdeği ile birlikte yenebilen, son derece sağlıklı bir atıştırmalık olan kumkuat tek başına yenebildiği gibi reçeli, marmelatı hatta turşusu da yapılabilen bir meyve. Tatlı yapımında kullanılabilen, kurabiye ve keklere çeşni yapılan, salatalara renk veren kumkuat C vitamini yönünden de oldukça zengin. Antioksidan içeriği kuvvetli bir ürün olan kumkuat, içeriğindeki mineraller sayesinde vücudu hastalıklara karşı da koruyor.

 

 

Turunçgiller ailesinin bir üyesi olan kumkuat Akdeniz bölgesinde Temmuz ve Ağustos aylarında çiçek açıyor ve Eylül ayında da olgunlaşıyor. Kumkuat dalından koparılmadığında yaklaşık 1 sene boyunca bitki üzerinde kalabiliyor. Minik bir portakalı andıran bu meyve, sadece vitamin değil protein de içeren yapısıyla dikkat çekiyor. Gelelim Akdeniz’in bu şirin ve leziz meyvesinin faydalarına…

 

 

*Kumkuat bağışıklık sistemini güçlendirip, kötü huylu kolesterolü düşürmede etkilidir.

*Kan şekerini dengelemede rol oynar.

*Kalori değeri düşük ve tok tutucu özellikte olduğu için diyet yapanların da severek tükettiği bir atıştırmalık yerine geçer.

*Kumkuat meyvesi A, B1, B3, B5, B6, B9, C ve E vitaminlerinin yanı sıra kalsiyum, demir, manganez, potasyum, selenyum, bakır ve çinko mineralleri ve bolca diyet lifi içerir.

 

*Akciğer kanseri riskini düşürür.

*Sindirim sistemini düzenler; hazımsızlık, şişkinlik, gaz gibi şikayetlerin giderilmesine yardımcı olur.

*Cilt kırışıklıklarının ve sivilcelerin oluşumunu engellemeye yardımcı olur.

*Besinlerdeki demir emilimine yardımcı olur.

 

 

*Kemik ve diş sağlığının korunmasına destek olur.

*Antiseptik özelliği ile böcek ısırıklarının üzerine sürüldüğünde yatıştırıcı etki yapar.

*İçeriğindeki esansiyel yağlar sayesinde aromaterapi etkisi yapar.

Kumkuatı yerken ne kadar uzun süre çiğnerseniz, damakta bıraktığı aroma da o kadar kalıcı olacaktır.  

0 Yorum

Yorum Yap

5271 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 07-04-2021
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM