İşlem Sürüyor...

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Teknoloji ilerledikçe yaşam kolaylaşsa da insanların ilgisi doğal olan nesne ve ürünlerin üzerinde yoğunlaşıyor. Organik, el yapımı ve natürel olan her şey günümüzde daha kıymetli. Bu eskiye ve doğal olana dönüş yolculuklarından birisi de “ahşap eşyalar” istikametinde. Günümüzde evlerde en şık salonlarda eskitme görünümlü ahşap mobilyalar görmek mümkün. Hikayesi ve mazisi olan ahşap eşyaların ortama verdiği enerji çok farklı. Bu sebeple de ahşap boyama kursları oldukça ilgi görüyor.

 

 

Eski ahşap eşyaya yeni bir çehre kazandırmak, dönüştürmek ve değerlendirmenin yolu onları değişik renklere ve desenlere bürümekten geçiyor. Bunun da kendine has teknikleri var. Ahşap boyama tekniğini biliyorsanız eskimiş mobilyalarınızı yenileyerek onlara cıvıl cıvıl bir görünüm kazandırabilir ve farklı yaşam alanlarında kullanabilirsiniz. Peki ahşap boyama nasıl yapılır, bu iş için ne tür malzemeler gerekir, teknikleri nelerdir diyorsanız işte size önemli ipuçları, basit ama etkili teknikler…

 

 

Ahşap Boyama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

*Ahşap boyama işlemi için önce gerekli malzemelerin başında boyalar geliyor. Bu iş için akrilik boya kullanılıyor. Mat, parlak yahut metalik boya kullanarak ahşabın eskimiş yüzeyini bambaşka bir renge bürüyebilirsiniz. Ahşap yüzeyi zımparaladıktan sonra ilk kat boyayı uygulayın ve ikinci katı boyamadan evvel boyanın kurumasını bekleyin.   

 

 

*Bir diğer malzeme ise zımpara. Boyama işlemine başlamadan önce boyanacak yüzeyin zımpara ile pürüzsüz hale getirilmesi gerekiyor. Geniş yüzeyler için sünger zımpara kullanılabilir. Ulaşılması daha zor olan yüzeyler içinse kağıt zımpara kullanılabilir.  

*Ahşap boyama için elzem olan malzemelerden birisi de tabii ki fırçalar. Bu iş için birkaç adet değişik ebatlarda fırçanız olmalı. Boyanacak yüzeylerin genişliği birbirinden farklı olduğu için fırçaların boyutları da farklı olmalıdır.

 

*Vernik de boyama işleminin en önemli unsurlarından birisi. Ahşap boyama işlemi tamamlandıktan sonra yüzeyin pürüzsüz bir hal alabilmesi için vernik kullanmak gerekiyor. Boyanan yüzeyin üzerine tercih göre parlak veya mat bir vernik uygulayabilirsiniz. Likit ya da sprey verniklerden birini tercih edebilirsiniz. Sprey vernikler kullanım açısından daha pratiktir. Likit vernik kullanacaksanız fırça yardımıyla, birkaç kat uygulayabilirsiniz. Verniği uygulamak için ahşap yüzeye uyguladığınız boya katmanı kurumadan vernik işlemine geçmeyin.

 

Ahşap Boyama Nasıl Yapılır?

Öncelikle boyama yapacağınız yüzeyi temizleyin. Ahşap yüzeyde bulunan yağ, toz, kir gibi kalıntılar boyaya yapışarak pürüzlü ve engebeli bir görünüme sebep olur. Bu sebeple boyama yapacağınız yüzeyi kuru bir bez yardımıyla temizlemelisiniz.  

Daha sonra zımparalama işlemine geçin. Zımparalama işlemi hem yüzeydeki pürüzlerin giderilmesi hem de boyanın yüzeye tam olarak oturması için gereklidir. Yüzeyde cila varsa önce kalın daha sonra ince bir zımparayla yüzeyi matlaştırın.

 

Zımparanın pürüzsüz hale getiremediği yüzeyler için ahşap macunu kullanabilirsiniz. Macunu spatula ile sürdükten sonra kurumasını bekleyin. Geldik astarlama aşamasına. Astarlama işlemi boyanın yüzeye tam olarak tutunabilmesini sağlar. Ahşap boyamasında koyu renk kullanacaksanız gri astar, parlak boyalar kullanacaksanız beyaz astar kullanabilirsiniz. Açık havada konumlanan mobilyalarda lateks bazlı astar, kapalı mekanlarda kullanılan mobilyalarda ise yağ bazlı astar tercih edebilirsiniz. Pratik kullanımlı sprey astarları da tercih edebilirsiniz.

 

 

Tüm bu hazırlık aşamalarından sonra boyama aşamasına geçebilirsiniz. Su bazlı akrilik ya da yağlı boya kullanabilirsiniz. Geniş yüzeylerde rulo, daha dar yüzeylerde ise değişik ebatlarda fırçalar lazım olacaktır. Ahşap boyama yaparken eskitme tekniğinden de yararlanabilirsiniz. Bunun için düz renge boyadığınız ahşabın üzerine boyaya daldırılmış fırçayı yatay ve keskin bir hareketle tek seferde sürerek eskitilmiş bir görüntü elde edebilirsiniz. İlk kat boyadan sonra dekupaj kağıtları kullanarak da farklı ve hoş tasarımlar elde edebilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

6817 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 22-01-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM