İşlem Sürüyor...

Adrenalin Bağımlılarına: Kaş’ta Yamaç Paraşütü Yapmak

Antalya şehrinin ilçesi olan Kaş, Antalya Merkez’in 187 km batısında yer alır. Ayrıca dünyanın en uzun 10 yürüyüş rotasından biri olan Likya yolunun en popüler duraklarından olan Kaş, batısında Eşen Çayı ile Fethiye’den ayrılmaktadır. En kuzeyinde Elmalı köyü, doğusunda da Demre ve Üçağız bulunur. Güneyinde ise boydan boya Akdeniz uzayıp gitmektedir. Konumu ile Türkiye’nin ve artık dünyanın en popüler dalış noktalarından biri haline gelmiş olması ile beraber, yaz tatilinin de vazgeçilmez tatil beldelerinden biridir.

Antalya ile Kaş arası 187 km’dir. 3 sa. 5 dk.

Fethiye‘den uzaklığı  105,5 km 1 sa. 34 dk.

Kaş’ta Yamaç Paraşütü Nerede Yapılıyor?

Kaş’ta yamaç paraşütü Asaş dağının eteklerinde konumlanan 650 metre yükseklikteki pistten yapılıyor. Yamaç paraşütünü ilk defa deneyecek kişiler için 650 metrenin oldukça ideal olması ile beraber uçuş da 20-25 dakika arasında sürüyor.

Yamaç Paraşütü esnasında Kaş’ın tüm adalarını Meis ve Oniki adaları seyredebiliyorsunuz. Turkuaz renkteki sular sizi büyülerken, caretta carettaları, akdeniz foklarını görebilmek de mümkün. Uçuş pilotu olan Cenk Bey, uçuş esnasında rehberlik de yaparak gördüğünüz yerleri anlatıyor.

Yamaç Paraşütü Nedir?

Yamaç paraşütü, teknik açıdan serbest paraşüte benzese de farklı yapıda bir paraşüt kullanılarak yapılır. Bu hava sporu, yüksek yerlerden atlamak yerine dağlardan, yamaçlardan atlamayı gerektirir.

Yamaç Paraşütü Yapmak İçin Ne Gerekir?

Yamaç paraşütü yapabilmek için öncelikle bir paraşüte ihtiyacımız vardır. Ancak sanılanın aksine paraşüt o kadar da basit bir yapı değildir.

Paraşütü genel olarak dört temel parçaya ayırabiliriz:

Kanat: Uçuşu mümkün kılan parça kanatlardır. İçinin havayla dolması sayesinde uçuşu sağlayan bu parça değişik formlarda üretilebilir. Kanatların formlarını ise pilotun kilosu, tecrübesi ve uçuş koşulları belirler.

İpler: Her biri 100 kg ağırlığı taşıyabilecek güce sahip ipler, kanada yaklaştıkça ikiye ya da üçe ayrılarak daha güçlü hale gelir. İpler; askı ipleri ve fren ipleri olmak üzere iki türdedir.

Kuşam: Pilotun oturduğu kısım olan plastikten veya tahtadan yapılan kuşam üç kısımdan oluşur. Pilotun sırtının yaslanabileceği bir yer, omuz askıları ve kolonlar vardır. Kanatla aynı şekilde vücut ölçülerine göre değişik formlarda üretmek ve ayarlayabilmek mümkündür.

Kolonlar: Kolonlar tüm iplerin birleştiği noktada yer alır. Onlar sayesinde kalkış ve iniş anında pilot tüm iplere tek noktadan kontrol edebilir.

Yamaç Paraşütü Güvenli Midir?

Yamaç paraşütü tıpkı diğer sporlar gibi kurallarına uygun yapıldığı zaman pek de tehlikeli sayılmaz. Yamaç paraşütünde esas kısım uçuş için doğru hava koşullarını tespit etmektir. Gerçekleşen kazaların çoğu olumsuz hava koşulları sebebiyle ya da akrobasi gösterileri esnasında yaşanır. Eğer uçuş eğitimlerinizi tamamlar ve pilotunuzun uyarılarını dikkate alırsanız oldukça keyifli ve güvenli bir uçuş gerçekleştirirsiniz.

Kimler Yamaç Paraşütü Yapabilir?

100 kilogramın üzerinde olmamak ilk koşullardan. Ne yazık ki hamileler, astım hastaları, kalp rahatsızlığı olanlar ve sara hastaları uçamıyor. Yaş sınırı konusunda ise, aile izni olduğu sürece her yaştan maceraperest Yamaç Paraşütü yapabilir.

 

 

 

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2373 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM