İşlem Sürüyor...

19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı Kutlu Olsun!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün tam 102 yıl önce yaktığı bağımsızlık ateşinin şanlı hikayesidir 19 Mayıs.

19 Mayıs 1919’da Samsun’da başlattığı kurtuluş mücadelesi, bağımsız ve hür bir ülkeye sahip olmanın da ilk adımıydı. Bu adım ve sonrasında gelen zafer, Türk ulusunun gencinden yaşlısına gururla kutladığı bir bayrama dönüştü. 

Kurtuluş Savaşı’nın ardından kurulan yepyeni ve güçlü Türkiye Cumhuriyeti’ni yarınlara taşıyacak olan gençlere armağan edilen bu anlamlı gün, özel bir anlamı da barındırıyor. Sporu, etik değerleri, çalışkan ve azimli olmayı, sorumluluk bilinci taşımayı da ön plana çıkartan ve yeni yetişen neslin ideal bir profilini çizen bu özel tarih, gerçekten de coşkuyla kutlanmaya değer.    

Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC’de coşkuyla kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, her milli bayramda olduğu gibi utku dolu bir hikayeyi barındırır içinde. Mustafa Kemal Atatürk 19 Mayıs 1919'da Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkar ve o tarih Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olarak kabul edilir.      

19 Mayıs ilk kez 1926’da Samsun’da Gazi Günü ismi ile kutlanmış, 24 Mayıs 1935’te de Atatürk Günü adını alarak resmi hale gelmiştir. İlk 19 Mayıs, Beşiktaş Kulübü’nün önayak olmasıyla Fenerbahçe Stadı’nda kutlanmış, Galatasaray ve Fenerbahçeli pek çok sporcunun da katılımı ile adeta bir spor şöleni haline gelmiştir. Bu coşkunun sadece sahada kalmaması, tüm Türk gençliğine atfedilmesi için öneri sunulmuş ve bu öneri kongrede kabul görmüştür. Sonrasında Atatürk’ün de onaylamasıyla yasalaşan öneri 20 Haziran 1938 tarihinde çıkartılan kanunla “Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmıştır. 12 Eylül darbesinden sonra da adı Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak değiştirilmiştir.  

Bir dönem statlarda gençlerin ritmik ve estetik koreografileri ile adeta bir spor şölenine dönüşen bu özel gün, Türk gençliğinin içindeki ulus bilincini besleyen ve milli birlik ve beraberlik duygularını yücelten bir gün olarak coşkuyla kutlanmaya devam ediyor.   

Kurtuluş Savaşı’nı başlatan ve zaferle sonuçlandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve canını hiç düşünmeden ortaya koyan aziz şehitlerimizi rahmet, hürmet ve minnetle anıyoruz.

Tüm ulusumuzun 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlu olsun!

0 Yorum

Yorum Yap

2118 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 18-05-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM