İşlem Sürüyor...

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Her yıl tüm ülkede ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde törenlerle kutlanan 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı, tarihin en önemli dönemeçlerinden birisidir. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı tarih olan 19 Mayıs, Türk ulusu için en özel günlerden birisidir aynı zamanda. Gençliğin fikirlerine ve enerjisine çok önem veren Atatürk, fikren yenilikçi olmanın ve daima ileriye bakmanın gücüne her zaman inanmış ve bugünü aynı zamanda gençliğe armağan etmiştir. 19 Mayıs’ın anlam ve önemi nedir sorusunun yanıtı oldukça önemli. İşte bu şanlı hikayenin satır başları….

Türk ulusu Birinci Dünya Savaşı bitiminde bitkin ve çaresizken Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde “Kurtuluş”a yürüdü. Onun 16-19 Mayıs 1919’da İstanbul’dan başlayan yolculuğu tarih sayfalarına geçecek bir başlangıç olmuştur. Samsun işgal kuvvetleri için stratejik öneme sahip önemli bir noktaydı. 9 Mart 1919’da Samsun’a askeri bir birlik indirilmişti. Anadolu’ya giderek direnişi ve mücadeleyi başlatmak isteyen Atatürk, Sultan Vahdettin’in de desteği ile 18 kişiden oluşan ekibiyle “Bandırma” isimli vapurla Samsun’a hareket etmiştir. Takvim cuma gününü gösteriyordu. Samsun’a gelindiğinde ortaya çıkan manzara pek iç açıcı değildi. Şehir İngiliz işgalcileri ve Pontusçularla doluydu. Halk, çaresiz, umutsuz ve bitkindi. Atatürk uykusuz ve düşüncelerle dolu geceler geçiriyordu.

Ama onun azimli, kararlı, ileriyi görebilen, fedakar kişiliği ve stratejik zekası ile tüm engeller aşıldı ve kurtuluşun destanı yazıldı.  

1980 yılı darbesinden sonra Gençlik ve Spor Bayramı’nın adı değiştirilmiş ve 19 Mayıs 1981’den beri de 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

19 Mayıs 1919 tarihinin önemi nedir sorusunun yanıtı görüldüğü üzere kutsal bir mücadeleyi içinde saklar. 19 Mayıs 1919, Anadolu'da yeni bir devletin temellerinin atıldığı gündür ve Cumhuriyet tarihinin de başlangıcıdır. Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı her sene 19 Mayıs’ta kutlanır. İtilaf devletlerinin işgali karşısında Kurtuluş Savaşı’nın başladığı gün olan 19 Mayıs, en coşkulu kutlamaları hak eden bir özel gün olarak milli irademizin hafızasına kazınmıştır.

Peki 19 Mayıs ne zaman kabul edildi? 19 Mayıs, 20 Haziran 1938’de “Gençlik ve Spor Bayramı” olarak resmen kabul edildi. 1981 yılında ise 2429 sayılı kanun uyarınca ismi 19 Mayıs “Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” halini aldı.

19 Mayıs kutlamaları ülkemizde her yıl büyük bir coşkuya imza atıyor.

0 Yorum

Yorum Yap

3812 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 18-05-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM