İşlem Sürüyor...

Zamanın Ötesinde Bir Mucit: Nikola Tesla ve Hayatı Hakkında Merak Edilenler

İcatlarıyla hem bilime ve hem insanlığa katkı sağlayan hem de tarihe adını silinmez izlerle yazdıran mucitler, hayatın kolaylaşmasında kuşkusuz en önemli rolü oynuyorlar. İşte onlardan biri de Nikola Tesla. Sırp asıllı Amerikalı mucit Tesla, bir fizikçi ve elektrofizik uzmanıdır ve 10 Temmuz 1856’da Hırvatistan Smijlan’da dünyaya gelmiştir. Müthiş bir zekaya ve hafızaya sahip olan Nikola Tesla 6 dil öğrenmiştir. Asıl soyadı Draganic olan Nikola Tesla, 18 yaşını doldurur doldurmaz soyadını mahkeme kararı ile değiştirerek “Tesla” yapmıştır.

 

 

5 çocuklu bir ailenin ferdi olan Tesla, onu papaz yapmak isteyen babasına direnerek annesinin de desteğiyle fizik ve matematik alanında ilerlemek istemiş ve Avusturya Prag Politeknik Üniversitesi’nde eğitim almıştır. Ama buradaki eğitimini yarıda bırakmış ve Prag üniversitesine devam etmiştir. Dış kaynaklı metinleri okuyabilmek için yabancı dil kursu da alan başarılı mucit anadili olan Sırpça ve ailede konuşulan Almanca haricinde İngilizce, Fransızca ve İtalyanca da öğrenmiştir.

 

 

Nikola Tesla bazı kişilik problemleri ve içedönük karakteri yüzünden üçüncü sınıfta iken üniversite öğrenimini yarım bırakmıştır. Ailesiyle birlikte yaşadığı evden ayrılarak çalışmaya başlayan Tesla, bu dönemde psikolojik açıdan da zor günler geçirmiştir. Babasının yönlendirmesiyle Prag’ta bir üniversiteye yeniden kayıt yaptıran ünlü mucit, babasının ölümüyle buradaki eğitimini de yarıda bırakmış ve bir telefon şirketinde çalışmaya başlamıştır. Burada çalışırken kendi alanıyla ilgili önemli iş tecrübesi elde eden Nikola Tesla, makineleri koruyan regüle edici cihazları icat etmiştir.   

 

 

Bugün kullandığımız pek çok sistemde onun izi vardır ama adı ne yazık ki çok fazla bilinmemektedir. Örneğin radyo, X ışınları, vakum tüp amplifikatörü, floresan lamba, neon ışıkları, hızölçer, otomobillerdeki ateşleme sistemi, radar, elektron mikroskobu ve mikrodalga fırını Nikola Tesla icat etmiştir. Elektriğin bir kaynaktan çıkarak kablosuz şekilde de ve yüksek miktarlarda iletilebileceğini söyleyen de yine Nikola Tesla olmuştur.

 

 

 

Nikola Tesla’nın en büyük hayali tüm dünya nüfusuna bedava enerji sağlayacak sistemi geliştirmekti. Aslında bunu gerçekleştirdi de... Ancak ne yazık ki bu proje hayata geçirilemediği için insanlık çok büyük bir fırsattan yoksun kalmış oldu. 1900 senesinde J.P Morgan isimli yatırımcının sağladığı 150 bin dolar ödenekle New York’ta telsiz yayın sistemi için kule yapımına başladı. Böylelikle dünyaya bedava enerji sağlanabilecekti. Bu kule aracılığı ile dünyadaki telefon ve telgraf sistemleri bağlanacaktı ve resimler, veriler vs. tüm dünyaya aktarılabilecekti.

 

 

Yatırımcı J.P Morgan bunun ütopik bir düşünce olduğunu düşündü. Hatta Tesla’nın akli dengesinin yerinde olmadığına kanaat getirdi ve parasal desteğini kesti. Halbuki o destek kesilmeseydi bugün tüm dünya nüfusu elektriği hem kablosuz hem de ücretsiz olarak kullanabilecekti. Uzaktan kumandalı araba ve uçak gibi motorlu taşıtların icadında da yine onun dokunuşu vardır. Nikola Tesla elektrikle ilgili de sayısız buluşa imza atmış ama çoğu kabul görmemiş ve reddedilmişti. Kendine ait patentli 700 buluşa imza atan Nikola Tesla, bugüne kadarki en başarılı ama ne yazık ki bir o kadar da değeri anlaşılamamış bilim adamlarından biri olarak tarihe geçmiştir.

0 Yorum

Yorum Yap

6068 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 12-07-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM