İşlem Sürüyor...

Uyku Kalitesini Artırmanın Yolları Nelerdir?

Uyku, bedenimizin en önemli fizyolojik ihtiyaçlarından birisi ve kaliteli uykuyla yaşam kalitemizi pekala yükseltebiliriz. Bilinçli zihnimizin belli bir süreliğine devreden çıkması ve tüm vücut sistemlerimizin dinlemeye çekildiği süreç olan uyku sırasında, vücutta kendini tamir eden ve iyileştiren pek çok dinamik devreye giriyor.

 

 

 

Uyurken arınıyor, temizleniyor, dinleniyor ve aynı zamanda yenileniyoruz. Tüm bunlar kaliteli bir uykuyla mümkün. Vücudun, beynin ve zihnin kendini yenilediği,  istirahat ettiği uyku süreci sağlıklı ve konforlu yaşamı belirleyen en önemli kriterlerin başında geliyor.

 

 

 

 

Uykunun Önemi Nedir?

Sabahları yorgun, isteksiz ve depresif uyanıyorsanız kaliteli ve derin bir uyku uyuyamıyor olabilirsiniz. Uykunun süresinden ziyade kalitesi son derece önemlidir. Yeterli uyku uyuyamamanın bağışıklık sistemini zayıflattığı, erken yaşlanmaya neden olduğu ve organların işlevselliğini bozduğu bilimsel olarak da kanıtlanmış bir gerçek. Sinir ve sindirim sistemi başta olmak üzere tüm vücut sistemlerinin düzenli çalışmasını sağlayan kaliteli uyku, belleğin de dinç ve taze kalmasını sağlayan en önemli dinamik.

 

 

Yine yapılan araştırmalar gösteriyor ki yeterli ve kaliteli uyku uyuyamadığımızda beynimiz ve bedenimiz bundan olumsuz yönde etkileniyor. Uyku düzenindeki aksaklıklar ve uykusuzluk kanser, obezite, diyabet, depresyon, kalp krizi, Alzheimer gibi ciddi rahatsızlıkları da tetiklediği dikkate alındığında, kaliteli uyku uyumanın ne kadar önemli olduğu gün yüzüne çıkıyor. Uykuya dalmada sorun yaşıyorsanız kaliteli bir uykunun nasıl olması gerektiğini bilmek ve uygulamak uyku kalitenizin iyileşmesini sağlayabilir. Peki o halde, “Kaliteli bir uyku için ne yapmak gerekiyor?” İşte yanıtları…

 

 

İyi Bir Uyku için Öneriler

•Uyku saatlerinin istikrarlı olması, yani her gün aynı saatlerde uyumak ve uyanmak kaliteli bir uyku için gerekli olan ilk koşul diyebiliriz. Bu döngüyü bir düzene oturttuğunuzda her gün aynı saatte uykunuz gelecek ve rahatlıkla uykuya dalacaksınız. 

 

 

 

 

•Vücudun tamiri, hücrelerin yenilenmesi ve vücut biyoritminin düzenlenmesini sağlayan melatonin hormonunun salgılanması için yattığınız ortamın tamamen karanlık olması gerekmektedir. Uyku kalitesi için yatak odasında gece lambası ve elektronik cihazların yaydığı mavi ışık olmamalıdır. Bunun yanı sıra uyumadan en az bir saat önce elektronik cihaz kullanmayı bırakmak uykuya daha çabuk dalmanızı ve kaliteli bir uyku uyumanızı kolaylaştıracaktır.

 

 

 

•Kaliteli bir uykunun temelinde yatan unsurlardan birisi de stresten arınmış bir ruh halidir. Ruh halimiz sağlıklı ve dingin olduğunda uykuya dalmamız da kolaylaşacaktır. Daha İyi Hissetmek İsteyenler için Stresi Azaltma Yöntemleri başlıklı yazımızda size yardımcı olacak ipuçlarını bulabilirsiniz.

 

 

 

 

•Kaliteli ve dinlendirici bir uyku uyumanın ölçütlerinden birisi de serin bir ortamda uyumaktır. Yatak odasının sıcaklığının fazla düşük olması kadar fazla sıcak olması da uykuya dalmayı zorlaştıracaktır. Dinlendirici bir uyku için yatak odanızın ideal sıcaklığı 18 derece civarında olmalıdır. Yatmadan önce oda ısısını ideal ısı ayarına getirerek uykunun kalitesini artırabilirsiniz.

 

 

 

•Yatağa yattığınızda uykuya dalma süreniz 20 dakikayı aşıyorsa başka bir odaya giderek uykunuz gelene kadar farklı aktivitelerle uğraşabilirsiniz. Kitap okumak, dinlendirici bir müzik dinlemek iyi gelebilir. Yatağınızda uyku dışında kitap okumak ve buna benzer başka faaliyetlerde bulunmak beyninizin burayı uyku ile bağdaştıramamasına yol açar. Bu yüzden uykuya hazır olduğunuzda yatağınıza gelin ve uykuya dalın.

 

 

 

•Yatmadan kısa bir süre önce ağır yemeklerden ve abur cuburlardan uzak durun.  Dolu bir mide ile uykuya dalmak zor olduğu gibi sindirim sisteminizin gece boyunca çalışmak zorunda kalması hem uyku kalitenizi düşürecektir hem de vücudunuza fazladan yük binmesine neden olacaktır.

 

 

 

 

•Kahve, yeşil çay, siyah çay, kola gibi içeceklerde bulunan yüksek miktardaki kafein, sinir sisteminizi uyararak uykuya dalmanızı ve kaliteli bir uyku uyumanızı engeller. Hekimler, uykuya dalmadan en az 12 saat önce kafein içeren maddeler almayı bırakmanızı öneriyor.  Çünkü kafein vücuda girdikten sonra en az 12 saat boyunca vücuttaki etkisini sürdürüyor.  

 

0 Yorum

Yorum Yap

887 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 02-02-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM