İşlem Sürüyor...

Takı Yapımı Hakkında Merak Edilenler

Sade bir bluz, dümdüz bir elbise, iddiasız bir gömlek sadece bir kolyeyle bambaşka bir havaya bürünebiliyor. Gösterişli bir küpe, ilginç bir yüzük veya dikkat çekici bir bileklikle bile şık bir görünüm elde etmek mümkün. Takılar kıyafeti, duruşu, ifadeyi değiştiren ve dış görünüme zenginlik katan aksesuarlardır ve çoğu kadının da tutkusu haline gelmiştir. Takı satın almak ve takmak kadar takı tasarımı da bir tutku ve ortaya çıkan ürünler insanoğlunun hayal gücünün ne kadar sınırsız olduğunun bir kanıtı.

 

 

“Küpelerine bayıldım nereden aldın?” sorusuna “Kendim yaptım!” yanıtını vermenin hazzı da epey farklı olsa gerek. Takının modası asla geçmez. Antik çağdan beri kadınların en büyük merakı ve tutkusu olan takılar yine onların yaratıcı ve sınırsız hayal güçleriyle bambaşka formlarda karşımıza çıkıyor. Eğer siz de takı meraklısıysanız ve takı takmak kadar tasarlama ve üretme kısmı da ilginizi çekiyorsa yazımız size ilham verebilir.

 

 

Her işte olduğu gibi takı tasarımında da sabır gerekiyor. Çok küçük detayların bir araya getirdiği takıları tasarlarken ince işçilik, doğru malzemeyi bulma telaşesi, ortaya konulan emek ve harcanan zaman gibi unsurlar bu işi zahmetli kılıyor. Ama ortaya çıkan eserin el emeği oluşu onca zahmete değiyor. Takı tasarımına nereden başlayacağını bilmeyenlerin ilk atması gereken adım malzemeleri tanımak olmalı.

 

 

Misinalar, klipsler, boncuklar, taşlar, makas, kargaburun ilk akla gelen en temel malzemeler. İnternet ortamında var olan konuyla ilgili videolar da bu merak ve öğrenme çabasını besleyecek kadar zengin. Takı vitrinlerine daha dikkatli gözlerle bakmak, dergilerde görülen takıların malzemesini ve formunu incelemek hayal gücünü besleyen en güçlü unsurlar diyebiliriz.

 

 

 

Bu işi daha da ilerletip profesyonel bir dinamiğe taşımak isteyenler ise konuyla ilgili kurs ve workshoplara katılarak işin tekniğini daha sağlam bir şekilde kavrayabilir. Bu teknik sayesinde mum modelleme, bronz döküm, taş mıhlama, metal şekillendirme, cila ve kaynak gibi detayları öğrenmek mümkün. İşin devamında minik bir dükkan açıp tasarlanan takıların satışını yapmak da ayrı bir keyif sebebi olabilir. 

 

 

Takı tasarlayanların dikkatinden hiçbir şey kaçmaz. Kumaş parçaları, düğmeler, çengelli iğneler, kıyıda köşede kalmış boncuklar, renkli objeler ve akla gelebilecek her çeşit obje ilham verici olabilir. Bu hem mükemmel bir geri dönüşümdür hem de yeni bir nesne üretmenin tarifsiz hazzının başlangıcıdır.

 

 

 

Büyükannelerden kalmış broşlar, teki kaybolmuş küpeler, kullanılmayan, eskiyen, emekliye ayrılan ve atılmaya kıyılamayan ne kadar eski takı, obje, eşya varsa hepsi yeni takılarınızın ham maddesi olabilir. Eskicilerin el arabaları, ara sokaklardaki antika eşya satan salaş dükkanlar takı tasarlamayı düşünenler için bir hazinedir.

 

 

 

Takı tasarlayabilmek için bu işe hevesli olmak, merak etmek ve ilgi duymak en gerekli olan paydadır. Gerisi ise kendiliğinden gelecektir. Takı tasarımı için gerekli tüm alet ve edevatı bu amaca hizmet etmek için açılmış dükkanlardan temin edebilirsiniz. Kopçalar, misinalar, teli eğip bükmek için gerekli olan kargaburun en temel malzemelerdir.

 

 

Gerekli olan teknik bilgileri de edindikten sonra yaratıcılığınız ve hayal gücünüzle el emeği ve en önemlisi eşi benzeri olmayan özgün takılar üretmeniz hiç de zor değil. Sevdiklerinize vereceğiniz en güzel hediyelerden biri de kendi tasarladığınız bu takılar olacaktır. Kolay gelsin…

0 Yorum

Yorum Yap

2678 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 10-03-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM