İşlem Sürüyor...

Tadı Damağınızda Kalacak 5 Geleneksel Yemek Önerisi

Antalya dev güneşi, upuzun ve tertemiz sahilleri, masmavi denizi, Torosları, geniş bulvarları, her karışından tarih fışkıran toprakları, palmiyeleri, portakal çiçekleri, kesik ve yivli minareleri ve bir de şiş köfte ve piyazıyla meşhur bir ilimizdir. Yılın 12 mevsimi güneş alan bu aydınlık Akdeniz şehri, lezzet düşkünü damaklar için de apayrı bir cennettir. Antalya mutfağı denildiğinde akla düşen ilk lezzetler tahinli ve yumurtalı piyaz eşliğinde servis edilen şiş köfte ve yine tahinli cevizli kabak tatlısıdır. Pamfilya yani “Irkların ülkesi” anlamına gelen bu bölge Antalya’yı mutfak kültürü anlamında da beslemiştir. Pek çok ırk ve etnik kökene yurt olan kent topraklarında zaman içinde zengin bir yemek arşivi de oluşmuştur. Göç ve başka sebeplerle şehre gelen Moralılar, Giritliler, Selaniklilerin getirdiği ot ve sebze kültürüyle; şehrin kendi ilçeleri ve merkezinde yıllar içinde oluşan repertuar bir araya gelerek Antalya mutfağını oluşturur. Geleneksel yemek anlamında zengin bir çeşitliliği olan Antalya mutfağı; yöresel yemekler, mezeler, yöresel çorbalar ve yörük kültürünün ürünü olan süt ürünleri ile damak zevkine düşkün olanları mutlu eden bir çeşitliliğe sahip. Susamyağı yani tahinin sık kullanıldığı; tatlı olarak keçi sütü ile yapılan yanıksı dondurma, patlıcan ve turunç reçeli, Arap kadayıfı tatlısı ile şenlenen Antalya mutfağından birkaç yemek önerisi Antalya’ya yolu düşenler için minik bir rehber olabilir.

Tahinli Piyaz

Antalya’ya özgü şiş köftenin yanında servis edilen yahut tek başına bir öğün  olarak da tercih edilebilen Antalya usulü tahinli piyaz bağımlılık yapacak kadar  lezzetli bir seçenek. Haşlanan kuru fasulyeler; piyazlık doğranmış soğan, küp  şeklinde doğranmış domates, kıyılmış maydanoz ve iri doğranmış katı yumurta ile harmanlanıp üzerine haşlanıp ezilmiş kuru fasulye, tahin, sirke, limon suyu,  ezilmiş sarımsak ve baharatlarla oluşturulan tarator sos gezdirilir. Son derece  besleyici ve lezzetli bir eşlikçi olan tahinli piyazı Antalya’nın hemen her yerindeki lokantalarda tadabilirsiniz. Size bu konuda bir öneri de verelim;  piyazınızı mutlaka yumurtalı ve bol tahinli olarak sipariş edin.

Topak Kızartma

Antalya’nın meşhur topak kızartması aslında sulu ve salçalı bir et yemeği. Tencere yemeği sevenler için tatmin edici ve geleneksel bir lezzet olan topak kızartma; önceden yağda kızartılmış ve soğan ve salçayla kavrulmuş iri parçalı dana eti ve iri doğranmış patatesten oluşuyor. Piştikten sonra yağlı ve pırıl pırıl görüntüsüyle iştah kabartan topak kızartma, Antalya geleneksel yemek kontenjanının en kıdemli lezzetlerinden birisi.

Nohutlu Kelle Paça

Sakatat sevenlerin ilk tercihlerinden olan kelle paça çorbasının nohutla zenginleştirilmiş hali olan ve Antalya mutfak arşivine kayıtlı bu özel yemek için kelle ve paça etleri soğan, sarımsak ve unla kavrulup, haşlanmış nohutla zenginleştiriliyor. Meraklısı için fevkalade bir lezzet.

Cive Yemeği

Yaz domatesleri, sivri biber, soğan ve bulgurla yapılan hem hafif hem doyurucu hem de lezzetli bir tencere yemeği olan Cive, yağda kavrulan soğan ve biberlerin sulu ve kırmızı domateslerle iyice kavrulması ve bulgur ilavesiyle şaha kalkması demek. Tam bir yaz yemeği olan cive, pratik ve sağlıklı özelliği ile geleneksel Antalya yemekleri listesinde ilk sıralarda.

Tahinli Kabak Tatlısı

Bal kabağının piştikten sonra tahin ve bol ceviz ilavesiyle taçlandığı bu şahane tatlı da Antalya ile anılan damak çatlatan bir lezzet. Özellikle Antalya’ya tatile yahut ziyarete gelenler şiş köfte ve piyazdan sonra tahinli kabak tatlısını mutlaka tecrübe etmeli. Antalya mutfağında tatlı, tuzlu pek çok yemekte kullanılan tahin yemeklere ekstra bir zenginlik ve nefaset katıyor.

Antalya usul nefis yemek tarifleri elbette bu başlıklarla sınırlı değil ama ilk akla gelen geleneksel yemek sıralaması size bir fikir verebilir.

0 Yorum

Yorum Yap

3212 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 28-01-2020
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM