İşlem Sürüyor...

Lezzet Yolculuğuna Hazır Mısınız?

Bir şehre gittiğinizde o şehri o şehir yapan farklılıkları görmek istersiniz. Özel mekanları, tarihi yerleri, şehri simgeleyen bölgeleri ve o şehre mal olmuş tatları elbette. Bursa’nın İskender’i, Kayseri’nin mantısı, Trabzon’un Akçaabat köftesi, Adana’nın kebabı, İzmir’in boyozu… Bu sıralama işlemi sürer gider. Peki ya yolunuz Likya ve Pamfilya’ya zemin olmuş, Selçukluları ağırlamış; tam da bu yüzden pek çok uygarlık ve milletin yeme içme kültüründen miras devralmış Antalya’ya düştüğünde ne yaparsınız? Kendi coğrafyası içinde doğan, yeşeren ve nesillere aktarılan yöresel lezzetler, Girit göçmenlerinin hediyesi olan tarifler, eski şehir geleneklerinden şimdiki zamana taşınan yemekler, uluslararası etkileşim sebebiyle şehir mutfağına dahil edilip kadroya alınan tatlar derken ortaya Antalya yemekleri denilen bir lezzet şeceresi çıkar. Antalya, iklimi ve doğal güzellikleri sebebiyle dışarıdan da göç alan bir şehir. Ama her şehir kültüründe olduğu gibi Antalya’nın da kendine has bir yerel mutfağı var ve bu mutfak ağırlıklı olarak yörük yaşam tarzının izlerini taşıyor. Yörük kültürünün izleri ise 1960’lı yıllara kadar şehirde etkili olmuş. Antalya’da iklimin yumuşaklığı ve seracılığın yaygın olması sebebiyle taze sebze ve meyve varlığı da aşikar. Hal böyle olunca menüler hem leziz hem de zengin oluyor.

Antalya’da Arap ve Girit mutfağından izler olması da bu mutfağa farklı bir aroma ve çeşni katıyor. Lezzet dünyası sınırları içinde tadınca akıldan bir daha çıkmayan ve özlenen tatların önemli bir kısmı da Antalya’da doğmuş ve şehir menüsüne adeta nakşolmuş.

Konu Antalya ise akla ilk önce deniz sonra da şiş köfte- piyaz ikilisi gelir. Hele ki lezzet avcıları ve gurme yönü gelişmiş olanların belki de aklına ilk düşen ayrıntı bu leziz mutfaktır. Antalya mutfağında ağırlıklı olarak deniz ürünleri, turunçgil ve susam kullanılır. Tahin pek çok yemekte ve tatlıda sıkça kullanılan leziz bir yardımcıdır. Bu kendine has mutfakta et, sebze, bakliyat ve hamur işi uyumlu şekilde harmanlanır.

Antalya yöresel yemekler hususunda zengin bir şehir. Her ne kadar biz ilk olarak şiş köfte-piyaz-tahinli cevizli kabak tatlısı üçlüsünü hatırlasak da evlerin ve köklü lokantaların mutfaklarında pişen yöresel yemekler de gastronomik açıdan son derece değerli. Antalya’daki en lezzetli yemekler nelerdir derseniz işte size birkaç tavsiye…

Antalya’da Ne Yenilir?

Antalya Usulü Piyaz

Tatil yahut iş seyahati için Antalya’ya geldiyseniz piyaz ismini çok sık duyarsınız. Öyle ünlüdür ki sırf piyaz servisi yapan lokantalar bile vardır. Sayısız yemek tarifi içinde en özel olanıdır. Antalya mutfağındaki lezzetli yemekler listesinde daima başı çeker. Onu Antalya’ya özgü bir lezzet haline getiren şey sosudur. Haşlanarak püre haline getirilen fasulyeler tahinle birleşip haşlanmış fasulyelerin üzerine dökülür. Limon suyu, sirke ve az zeytinyağı ile cilalanır. Haşlanmış yumurta, piyazlık doğranmış kuru soğan ve domatesle servis edilir. Antalya ruhunun ve mahir aşçıların el lezzetinin sindiği bu salata tek başına ana yemek olarak dahi afiyetle yenilir. Antalya’da olduğunuz süre içinde mutlaka tatmanız gereken özel bir tariftir.

Enginarlı Girit Kebabı

Adından da anlaşılacağı üzere Yunanistan’dan Antalya’ya gelen özel bir lezzet. Enginar gibi leziz bir sebzeyle etin kallavi aroması birleşince ortaya damak çatlatan bir yemek çıkar ki et yemekleri içinde en güzellerden birisidir. Biraz sac kavurmaya benzetilebilir. Köfte ile de yapılabilen enginarlı Girit kebabı asıl kimliğini ve özgünlüğünü kuşbaşı etle yakalar. Soğanlar tereyağında kavrulur, tencereye kuşbaşı etler, enginar ve arpacık soğanlar da girince ortaya yumuşacık ve karakteristik bir tat çıkar. En güzel enginarlı Girit kebabı Antalya’nın köklü ailelerinin mutfaklarında usulünce pişer. Ama bu leziz yemeği geleneksel mutfağı olan işletmeler ve otel mutfaklarının menülerinde de bulabilirsiniz. Et ve sebzeyi bir arada sevenler için mutlaka denenmesi gereken bir tat…

Gökçesu Pilavı

Dalından taptaze Antalya sebzeleriyle pirincin tatlı buluşması ortaya bu güzel isimli pilavı çıkartıyor. Her yemekle iyi bir eşlikçi olabilen Gökçesu pilavı için et suyu da gerekiyor. Tereyağı tavada eriyor, içine biraz et suyu ilave ediliyor, kesme şeker, tuz, karabiber, limon suyu, defne yaprağı, pirinç ve nohut da ilave edilip pişiriliyor. Suyunu çekip ocaktan alınan pilava susam ve havuç ilave ediliyor ve servis ediliyor. Aroması yüksek, ezber bozan, keyifli ve farklı bir pilav.

Sedik Aşı

Güneş kenti Antalya’ya has bir yöresel lezzet de sedik aşı… Antalya ili Akseki ilçesine ait bu lokal lezzet son derece meşhur bir yemek aynı zamanda. Üstelik yapımı da oldukça kolay. Çarliston biber, domates, soğan rendelenerek yağda kavrulur; domates salçası, ince bulgur ve tavuk suyu ile bir araya getirilir ve kaynatılıp baharatlarla servis edilir. Bünyeyi güçlendiren ve damağı şenlendiren güçlü bir tat…

Cive 

Yöresel yemekleri ilginç kılan biraz da isimleri değil midir? Sadece o yörede yaşayanların aşina olduğu isimler ilk kez duyanlara ilginç ve de hoş gelir. Tıpkı civede olduğu gibi. Sebze yemeği sevenlerin ilgi alanına giren cive pirinçli yahut bulgurlu olarak hazırlanabiliyor. Görüntüsü mezeye oldukça benzeyen cive doyurucu bir ana yemek aslında. Domates, sivri biber, soğan ve sarımsak bir de bu yemeğin olmazsa olmazı fesleğeni aralarına aldıklarında hafif, leziz ve doyurucu bir tarifin baş aktörü oluverirler.

Kaburga Dolması

İşte Antalya’ya has yerel ama bir o kadar da ülke çapında şöhretli yemeklerden birisi de kaburga dolması. Lezzetli yemekler kategorisinde ismine sıkça rastlayabilirsiniz.  Sadece ismini duymak bile iştahı şahlandırıveriyor. Bu lezzette kaburganın üzerine sürülen yoğurt ve iç pilav büyük rol oynuyor. Bol baharatlı iç pilav ve iyice kızarmış kaburga eti sofraya geldiğinde bir şölen havası esiyor. Mutlaka tadılması gereken eşsiz lezzetlerden birisi de kaburga dolmasıdır diyebiliriz.

Düğün Çorbası   

Çorba menülerin en nazenin v kıymetli figürlerinden birisi. Açılışı o yapar, ilk övgüleri o alır, tadı da mutlaka damakta kalır. Çorba deyip geçmemeli zira bazı çorbalar tek başına ana yemek gibidir. Hem besin değeri yüksek hem doyurucu hem de lezzetli. İşte o kategoriye giren çorbalardan birisi de düğün çorbası. Tavuklu ve yoğurtlu bir çorba olan düğün çorbası, sarımsaklı aromasıyla da iştahı tetikler. Tavuk eti yerine kuzu eti kullanılarak yapılan çeşidi de vardır. Bunun dışında nohut ve köfte eklenerek ve salçayla renklendirilerek hazırlanan bir farklı versiyonu daha vardır.  Ama düğün çorbasını ilk kez içecekseniz önce kuzu etli olanı tercih edebilirsiniz.

Biber Frigya Dolması

Yemeğin adını duyduğunuzda kadim zamanlara ait uygarlıklardan kopup gelen bir şölen yemeği olduğunu düşünebilirsiniz. Yapılışı da en az tadı kadar ilginç olan bu yemekte biberler doldurulduktan sonra yumurta ve una bulanarak kızartılır. Büyük boy dolmalık biberler dana kıyması kullanılarak hazırlanmış içli köfte harcı ile doldurulur ve evvela yumurtaya sonra da una bulanarak kızartılır. Parmak yedirten cinsten tadına doyulmaz bir tarif. Hele ki dolma sevenler için…

Hibeş

Antalya mutfağından söz açılır açılmaz mutlaka adı geçen tariflerden birisidir kendisi… Hibeş, Arap mutfağından gelen bir lezzet küpü meze. Aynı zamanda sos olarak da tercih edilir. Tahin, limon suyu, sarımsak ve kimyon hibeşin karakteristik aromasını oluşturur. Elbette sarımsak ve baharatları da es geçmemek gerekir. Hibeşi meze değil de sos olarak kullanacaksanız harika bir makarna sosu olduğunu söyleyebiliriz. Kızarmış ekmeğin üzerine sürerek de yiyebilirsiniz.

Arap Kadayıfı (Taş Kadayıf)

Adı taş olsa da kendisi yumuşacık bir hamur tatlısıdır. Arasına ceviz içi konularak yarım ay şeklinde kapatılmış yuvarlak hamurlar kızgın yağda kızartılır ve şerbete daldırılıp çıkartılır. Yanında kaymak ve üzerinde dövülmüş Antep fıstığıyla sunum yapıldığında hem güzelliği hem de nefaseti ikiye katlanmış olur.

Yanıksı Dondurma

Antalya’ya has lezzet figürlerinden birisi de tarifi Korkuteli ilçesinden köklenen yanıksı dondurmadır. Keçi sütünün kaynatılırken yakılması ile elde edilen bu aroma, bu dondurmanın ünlenmesini sağlamıştır. Kakaolu ve meyveli çeşitleri yapılsa da orijinal şekli sade olanıdır ve ağızda bıraktığı yanıksı süt tadı bu dondurmanın en cezbedici tarafıdır. Antalya tatilinizde mutlaka tatmanız gereken çeşnilerden birisidir. Severseniz mutlaka tiryakisi olursunuz.

Akdeniz’in bu cennet köşesinde sayısız lezzet durağı bünyesinde tadabileceğiniz ve en çok öne çıkan Antalya yemekleri derlemesi size rehber olabilir.
Şimdiden afiyet olsun…

0 Yorum

Yorum Yap

2980 kez görüntülendi
  • Atiye Yeniyayla
  • 12-02-2020
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM