İşlem Sürüyor...

Leonardo Da Vinci’nin Yaşam Öyküsü

Onu pek çoğumuz ünlü Mona Lisa tablosu ile tanıyoruz. Yüzündeki gizemli gülümsemesi ile akıllarda yer eden ve “La Joconde” ismiyle de bilinen Mona Lisa her ne kadar Leonardo Da Vinci’ye asıl şöhretini kazandıran eser olsa da, usta sanatkar ressamlığın yanı sıra astronom, filozof, mimar, mühendis, matematikçi, heykeltıraş, müzisyen, kartograf (haritacı) ve yazar kimliği ile de pek çok eser meydana getirerek haklı bir şöhret elde etmiştir.

 

 

Çok sayıda farklı yeteneğe sahip bir dahi olarak yaşadığı Rönesans dönemine damgasını vuran Vinci‘nin yaşam öyküsü hep çok merak edilmiştir. Onun dehası Fransa kralı ve Milano dükünü de etkilemiş ve kendileri için de pek çok resim ve heykel yapmıştır. Çok yönlü bir sanatkar olması ilgi alanlarında verdiği eserlerinin yarım kalmasına sebep olsa da usta sanatçı dehası ve yeteneğiyle tarihte silinmez bir iz bırakmayı başarmıştır. İşte Leonardo Da Vinci’nin yaşamına dair ayrıntılar…

 

 

Hem sanat hem de bilime olan yeteneği ile deha kelimesini sonuna kadar hak eden Leonardo Da Vinci, yaptığı tabloların gerçekçi olması için insan anatomisini iyi bilmesi gerektiğini düşünmüş ve bu alanda da derin çalışmalar yapmıştır. Sağ kolunda meydana gelen rahatsızlık ve felç yüzünden sanat çalışmalarını bırakarak kendini tamamen bilimsel çalışmalara adayan Vinci, 15 Nisan 1452 yılında Floransa’da dünyaya gelmiştir.

 

 

Asıl adı Leonardo di ser Piero da Vinci olan sanatçıyı, sahip olduğu yetenek ve donanımları sebebiyle “Hezarfen” olarak tanımlamak hiç de zor değil. İsmi “Vinci’li üstad Piero’nun oğlu Leonardo” anlamına gelen sanatçının evlilik dışı bir çocuk olarak dünyaya geldiği konusunda bir rivayet de var. Babası Piero, Leonardo’nun doğduğu yıl bir başka kadınla evlendiği için, ünlü ressam çocukluk çağlarını annesi Caterine ile geçirmiştir.

 

 

Babasını görmek için seyrek aralıklarla da olsa Floransa’ya gidip gelmeye başlayan Leonardo, amcası haricinde aile bireylerinden sevgi ve ilgi görmeden büyümüştür. İtalya’da Vinci kasabasında yaşayan Leonardo, 1466 senesinde 14 yaşındayken babasıyla birlikte Floransa’ya gider. Evlilik dışı ilişkiden dünyaya gelen çocukların üniversiteye alınmaları yasak olduğu için yüksek öğrenim görme ihtimali suya düşen Leonardo, resim yapma tutkusunun üzerine daha çok düşer.

 

 

Resim konusunda hayli yetenekli olduğunu keşfeden babasının önayak olmasıyla dönemin isim yapmış ressamlarından Andrea del Verrocchio’dan eğitim alır ve aynı zamanda onun çırağı olur. Bu süreçte pek çok ünlü ressamla tanışma fırsatı da bulan Leonardo, birkaç yılın ardından Milano Dükü Sforza için çalışmak üzere onun hizmetine girer. Leonardo’nun düke yazdığı ama göndermediği mektubun ise dünya tarihindeki en etkileyici iş başvurusu olduğu söylenir.  

 

 

1482’de Floransa’dan ayrılan Leonardo, tam 17 yıl Milano Dükü için çalışır. Yetenekli ressam Leonardo Da Vinci bu süreçte sadece resim ve heykel değil, silah ve makine tasarımları ile bina da yapmıştır. Pek çok konuya ilgili ve yetenekli olmanın dezavantajlarını da yaşayan Leonardo başladığı işlerin çoğunu tamamlayamıyordu.

 

 

 

1485 ila 1490 yılları arasında geometri, makine ve mekanik, birbirinden farklı mimari tasarımlar ve inşası ile anatomi alanlarında çarpıcı çalışmalar yapan Leonardo da Vinci öğrenci de yetiştirmiştir. Takvimler 1499’u gösterdiğinde Milano’dan ayrılan Leonardo da Vinci 16 sene boyunca İtalya’nın çeşitli bölgelerine seyahat etmiştir.

 

 

 

İşte tüm dünyadaki sanatseverlerin tanıyıp hayranlık beslediği Mona Lisa tablosunu da bu dönemde yapmıştır. Tahminen 1503 yılında yapmaya başladığı Mona Lisa tablosunu bitirdikten sonra yanından hiç ayırmadığı ve dünyanın neresine giderse yanında götürdüğü bilinmektedir.1504 yılında babasını kaybeden Leonardo da Vinci Floransa’ya dönmüştür. 1513 ve 1516 yılları arasında yaşamını Roma’da sürdüren Leonardo da Vinci Papa için de projeler üretmiştir.

 

 

Bu dönemde özellikle kadavralar üzerinde çalışan da Vinci Papa’nın bu konudaki yasaklamalarıyla karşılaştı.1516’da Fransa kralı I. Francis, onun Fransa’ya gelmesini ve saray için çalışmasını istedi. Bu isteği kabul eden başarılı sanatçı Fransa’ya giderek Amboise yakınlarında bulunan Kraliyet Sarayının yanındaki konutta yaşamaya başladı. Anatomi çalışmalarına yeniden başladı ve insana dair anatomik detayları derinlemesine inceledi.

 

 

Tüm gözlemlerini kendi yaptığı tablo ve heykellere yansıttı ve çok başarılı sonuçlar elde etti. Papa onun kadavralar üzerindeki çalışmalarını yasaklayınca o da inek ve sığır kalbi üzerinde çalışmalar yapmak zorunda kalmıştır. Hem sanat hem de bilim alanında sayısız eser veren ve farklı alanlardaki yüksek kabiliyeti ile insanlar üzerinde hayranlık uyandıran Leonardo da Vinci 2 Mayıs 1519’da 67 yaşındayken Amboise’deki evinde yaşamını yitirdi. Bir rivayete göre kralın kollarında ölmüştür.

 

 

Leonardo da Vinci’nin ölümüne yakın söylediği şu cümle dikkat çekicidir: “Çalışmalarım olması gereken kaliteye erişmediği için Tanrıyı ve insanlığı gücendirdim.” Ambois’te bulunan Saint Florentin kilisesinde toprağa verilen Leonardo da Vinci başta Mona Lisa tablosu olmak üzere hem sanat hem de bilim ve fen konularında yaptığı çalışma ve ortaya koyduğu eserlerle dünya üzerinde belirgin ve derin bir iz bırakmıştır.

0 Yorum

Yorum Yap

9723 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 26-05-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM