İşlem Sürüyor...

Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

Koronavirüs hasta kişilerden saçılan damlacıklar yoluyla bulaşır. Damlacıklar hasta kişinin 1 metre etrafına kadar saçılabilir. Hasta kişinin damlacıkları başka yüzeylere bulaşmış olabilir. Bu yüzeylere ellerinizi değdirip, sonra elinizi ağzınıza, burnunuza, gözünüze değdirirseniz virüs size de bulaşabilir. Çünkü yeni koronavirüs tam olarak bilinmemekle beraber diğer koronavirüsler dış ortamda yüzeylerde birkaç güne kadar canlı kalabilmektedir ve onları uzaklaştırmanın en etkili yolu sabun ve su ile yıkamaktır. Eğer sabun yoksa ellerinizi temizlemek için üzerinde 80’ yazan kolonya kullanabilirsiniz. Virüs 10 dakika boyunca ellerde yaşar bu sebeple çantanızda ya da cebinizde spreyli şişelerde kolonya ve dezenfektan bulundurabilirsiniz. Ilık su ve tuz eşliğinde gargara yaptığınız taktirde virüsü bademciklerdeyken öldürüp, akciğerlere geçmesini önleyebilirsiniz.

Şu 7 uyarıyı dikkate almak çok önemlidir:

1. Ellerinizi sabun ve su ile yıkayın.

-Mümkün olduğunca sık

-Yemeklerden önce

-Eve gelir gelmez mutlaka!

 

 

 

2. Yüzünüze dokunmayın.

Başkalarının yüzüne de dokunmayın. Eğer dokunmak zorundaysanız önce ellerinizi sabunla doğru bir şekilde iyice yıkayın. Dirseğinize kadar sabunlayın.

Doğru el yıkama nasıl olmalıdır?

Ellerinizin arkası, parmak araları, tırnakların iç kısmı da dahil olmak üzere 20 saniye boyunca ellerinizi sabunla yıkayın.

 

 

3.Öksüren, hapşıran veya hasta birini görürseniz uzak durun.

Büyük damlacıklardan korunmak için o kişi ile aranıza en az 1 m mesafe koyun. Yemek, kap-kacak, bardak ve havluları başkaları ile paylaşmayın.

 

 

 

 

4.Böyle zamanlarda kalabalık yerlerden uzak durulmalıdır.

 

 

 

 

 

 

5.Hastaysanız maske takın!

 

 

 

 

 

 

6.Öksürürken ve hapşırırken kağıt peçete kullanın.

Sonrasında ellerinizi sabun ve suyla yıkayın. Peçete yoksa dirseğinize hapşırın.

 

 

 

 

 

7.Hastaysanız evde kalın.

 

 

 

 

 

 

Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Neler Yapmalı?

Güçlü bir bağışıklık sistemi, korona virüsle savaşmakta önemli rol oynuyor. Bağışıklık sisteminizi güçlendirmek, hastalıklara yakalanma riskini düşürdüğü gibi eğer yakalandıysanız da hastalığı kısa bir sürede atlatabilmenize yardımcı oluyor. Bu sebeple bağışıklığınızı güçlendirmek, sağlıklı bir beslenme planı oluşturmayı şart koşuyor.

 

Kahvaltıya önem verin: Sabahları güne mutlaka kahvaltıyla başlamanız gerekiyor. Çünkü önemli bir öğün olan kahvaltıyı atladığınız zaman, bir sonraki öğüne kadar aç kalıyorsunuz. Bu süre içinde de bağışıklığınız azalıyor.

 

 

 

 

 

Bitki çayı için: Eğer bağışıklık sisteminizi güçlendirmek istiyorsanız sabahları yapacağınız bitki çayı karışımıyla vücudunuzu koruma altına alabilirsiniz. Özellikle yeşil çay ve kırmızı biberin yapılarında bulunan antioksidanlar, bağışıklığı güçlendiren maddelerdir. Bu antioksidonlar virüslerin vücudunuza girerek çoğalmalarını önlüyor. Ayrıca, zencefil de bu konuda önemli bir rol oynuyor. Çayınıza ekleyeceğiniz zencefilin yapısında bulunan antioksidan maddeler de bağışıklığınızı yükseltiyor.

 

 

Tüm besin gruplarına yer verin: Günlük beslenmenizde tüm besin gruplarına yer vermek gerekiyor. Yani; et grubu, süt-yoğurt-peynir grubu, meyve ve sebze grubu ile ekmek grubunda yer alan besinlerin günlük beslenme listenizde bulunması önemli. Çünkü bu sayede bağışıklık sisteminizin güçlü kalması için gerekli olan vitamin ve mineralleri besin yoluyla almış oluyorsunuz.

 

 

 

Kaliteli protein kaynakları: Protein vücudumuz için çok önemli bir rol oynuyor ve bu yüzden her gün yumurta, et, balık, peynir, süt-yoğurt-kefir, kurubaklagiller gibi kaliteli proteinler tüketmeye özen göstermek gerekiyor. Önemli olan nokta, aşırı protein tüketiminin de zararlı olduğunu unutmamak.

 

 

 

 

Soğan ve sarımsak tüketin: İçeriklerindeki sülfürlü bileşikler sayesinde antioksidan olan soğangiller, bu bileşikler sayesinde toksinler ve oksidan maddelerle savaşıyor. Ayrıca sarımsak ve pırasa da bu gruba giriyor çünkü yapılarında bulunan allisin maddesi antiviral ve antibakteriyal etki gösteriyor.

 

 

 

 

C vitamini alın: C vitamini yönünden zengin olan portakal, kivi, kırmızı biber gibi besinleri sofradan eksik etmemek gerekiyor. C vitamini, soğuk algınlığına karşı en önemli antioksidan vitaminlerden biri olduğu için yetişkinler tarafından günlük ortalama 100 mg civarında alınması gerekiyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

1701 kez görüntülendi
  • Admin
  • 12-03-2020

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM