İşlem Sürüyor...

Hitit Başkentine Yolculuk: Hattuşaş Antik Kenti

Çorum’un güneybatısında Boğazkale ilçesinde yer alan Hattuşaş, görkemli Hitit İmparatorluğunun başkenti olarak tarihe derin izlerle kazınmıştır. 1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Hattuşaş aynı zamanda Anadolu’nun bilinen ilk başkentidir. Yapılan sistemli kazılarda Hatti, Hitit, Frig, Asur, Galat, Bizans, Roma gibi değişik dönemlere ait katmanla ortaya çıkarılmıştır. Şehrin kurucuları Hattiler tarafından buraya ilk olarak Hattuş adı verilmiştir. Hitit hakimiyetine girdiklerinde de Hattuşaş adını almışlardır.  

 

 

Hattuşaş Hakkında Genel Bilgi

Sadece Çorum’un değil Türkiye’nin de en önemli arkeolojik bölgelerinden birisi olan Hattuşaş, 1834 yılında Charles Texier isimli bir Fransız gezgin tarafından keşfedilmiştir. Kazı çalışmaları günümüzde de kapsamlı bir şekilde devam etmektedir. Kentteki yazılı kayıtlar en önemli kalıntılar olarak kabul edilmektedir. Bu yazılı kayıtlar sayesinde Hititler’in yaşamları hakkında pek çok bilgi edinilmiştir.      

 

 

Anadolu’nun tam merkezinde yer alan Çorum ili sınırları içindeki Hattuşaş Antik Kenti kalıntıları geniş bir alana yayılmaktadır. Aşağı Şehir ve Yukarı Şehir olarak iki alana yayılan kazı alanı dışında da yaşam alanları mevcuttur. Hattuşaş kentinin kadim geçmişinde özellikle 17. ve 13. yüzyıllar son derece önemlidir. 400 yıl boyunca Hitit İmparatorluğu’na başkentlik yapan Hattuşa özellikle Geç Tunç Çağı’nda en parlak zamanlarını yaşamıştır.

 

 

 

Hattuşaş’ta Görülecek Yerler

Özellikle en görkemli dönemlerin yaşandığı 17. ve 13. yüzyıllara ait kalıntılar ve belgeler görülmeye değerdir. Kentin en önemli alanlarından birisi olan Aşağı Şehirde İ.Ö 19. yüzyıldan başlayan yerleşim izleri mevcuttur. Yine burada ele geçen yazıtlar aracılığı ile şehrin kurucusu I. Hattuşili hakkında bilgi sahibi olmak da mümkündür. Yukarı Şehir ise kutsal alan ve tapınakları ile öne çıkmaktadır. 1 kilometrekarelik bir alana yayılan Yukarı Şehir’e 5 değişik kapıdan girilebilmektedir.

 

 

Surlar ise hem Aşağı ve Yukarı Şehir’i birbirinden ayırmakta hem de şehirleri dışarıya karşı korumaktadır. Hattuşaş’ın dünyaca ünlü 5 kapısı içinde özellikle 4 tanesi belirgin şekilde öne çıkar. Kral Kapısı, Aslanlı Kapı, Yer Kapı ve Sfenks Kapı olarak bilinen bu kapılar göz alıcı mimarileri ile Hattuşa’ya sanatsal bir değer katarlar. 

 

 

 

Hattuşaş’taki bir diğer önemli nokta ise Yazılıkaya’dır. Kentin 2 kilometre kadar dışında yer alan Yazılıkaya adeta bir açık hava tapınağıdır. Taşlar üzerinde yer alan tanrı ve tanrıça kabartmaları düzgün bir sıra şeklinde yer almaktadır. Hattuşaş Antik Kentinde gün yüzüne çıkarılan arkeolojik kalıntıları Çorum Müzesi ve Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde görmek mümkün.

 

 

 

Çivi yazısıyla yazılmış tabletlerde Bin Tanrılı Şehir olarak adı geçen Hattuşaş’ta birbirinden görkemli eserler gün ışığına çıkarılmıştır. Sayısız tablet, tapınak ve saraylar, görkemli anıtsal kapılar, Büyükkale Saray Kompleksi, Aşağı Şehir’de yer alan Büyük Tapınak, Hitit Kralı II. Şuppiluliuma’nın yaptığı işleri anlatan yazıtı muhafaza eden oda, görkemli tahıl ambarları, en uzun hiyeroglif olma özelliğini taşıyan Nişantepe Yazıtı bunlar arasında sayılabilir.    

 

 

Hattuşaş’a Nasıl Gidilir?    

Hattuşaş Antik Kenti’ne nasıl gidilir sorusunun yanıtın gelecek olursak; kendi aracınızla ya da araç kiralayarak bölgeye ulaşabilirsiniz. Hattuşaş, Çorum’un Sungurlu ilçesinin güneydoğusunda yer alan Boğazkale’de yer almaktadır. Çorum il merkezine uzaklığı 82 kilometredir. Ankara’ya uzaklığı ise 200 kilometredir. Esenboğa Havaalanı’na uzaklığı ise 242 kilometredir. Bölgeye en yakın havaalanı ise Samsun Çarşamba Havaalanı’dır.

 

 

Hattuşaş haftanın 7 günü de ziyarete açıktır. Sabah 8’de açılan antik kent akşamüstü saat 16:30’da kapanmaktadır. Müze Kart sahipleri, 65 yaş üstü kişiler ve 18 yaşın altındakiler antik kente ücretsiz olarak girebilmektedir.

0 Yorum

Yorum Yap

2366 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 21-07-2022
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM