İşlem Sürüyor...

Güvenli Bir Seyahat için Yapmanız Gerekenler

Yaz tatilleri, iş seyahatleri, bayram tatili kaçamakları… Hepsi de tatlı bir telaş içerir. Yolda olmak, seyahat etmek, şehirlerarası güzergahta araba kullanmak pek çok kişi için keyifli bir serüvendir. Bir o kadar da riskli. Otomobiliniz yol tutarken güvenlik amaçlı tüm tedbirleri almış olmanız gerekir. Yolculuğu hem keyifli hem de güvenli hale getirmek sizin elinizde. Belli başlı maddelere dikkat edildiğinde seyahat güvenli ve keyif veren bir süreçtir. Sevdiğiniz müzikleri dinleyerek, sohbet ederek, doğayı izleyerek yaptığınız seyahat harika bir rehabilitasyondur aynı zamanda… Yola çıkmadan evvel her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol etmek hem siz hem sevdikleriniz hem de trafikte olan diğer sürücüler için hayat kurtarıcı olacaktır. Araba bakımı başta olmak üzere güvenlik adımlarını eksiksiz olarak yerine getirdiğinizde gönül rahatlığıyla yollara düşebilirsiniz. İşte güvenli bir yolculuk için derlediğimiz seyahat rehberi …

 

1-Araba Bakımınızı Yaptırın

Varacağınız hedef ister kısa ister uzun olsun arabanızın kusursuz işlediğinden emin olmanız gerekir. Bunun için de seyahat öncesi servisinizi ziyaret etmek ve araba bakımı yaptırmak ilk yapmanız gereken iş. Fren hidroliği, hidrolik direksiyon yağı, şanzıman yağı, soğutma suyu ve motor yağı gibi hayati önemi olan sıvıların yeterli miktarlarda olup olmadığını kontrol ettirin. Hava ve klima filtrelerinin kontrolü de oldukça önemli. Aydınlatmalar ne durumda, ilkyardım çantası dolu mu, ikaz işaretlerinde problem var mı, yedek lastik mevcut mu sorularının yanıtı da tatmin ediciyse güvenli seyahat için ilk adım atıldı demektir.  

 

2-Gece Yolculuğu Yapmamaya Özen Gösterin 

Gece yolculuğu araç kullananların çok da tercih ettiği bir durum değildir. Karanlık havanın verdiği rehavet ve uyku sürücüler zor anlar yaşatabilir. Gündüz vakitlerinde doğayı ve etrafı izleyerek yolculuk etmek elbette daha cezbedici. İstatistikler trafikte meydana gelen kazaların hemen hemen yarısına yakınının gece meydana geldiğini söylüyor. Hele de güvenli sürüş için gerekli önlemlerin tamamını almadıysanız ve uykusuz iseniz çok acil bir durum yoksa yolculuğunuzu gündüz vakitlerinde yapmanız lehinize olacaktır. Ama illaki gece yolculuğu yapmanız gerekiyorsa karanlığın yoğun olduğu bölgelerde mutlaka uzun farlarınızı yakarak ilerleyin.

 

3-Uykusuz Yola Çıkmayın

Araç kullanacak olanların en çok ihtiyacı olan şey uykudur. Yola çıkmadan evvel mutlaka yeterli uyku uyuduğunuzdan emin olun. Uzun yolun sersemletici ve uyku getiren bir özelliği vardır. Dikkatinizin ve reflekslerinizin daima diri olması için uykunuzu alarak yola çıkın ve belirli aralıklarla mola vererek çay ve kahve gibi zihni uyaran sıvılar tüketin. İhtiyaç hissettiğinizde de mutlaka küçük de olsa bir uyku molası verin.

 

4-Navigasyonunuzu Önceden Hazırlayın

Günümüzde ilk defa gideceğimiz bir yeri bile rahatça bulabiliyoruz. Navigasyon denilen teknoloji harikası sistem sayesinde rota belirlemek son derece kolay. Ona bir nevi gezi rehberi de diyebiliriz.  GPS sinyallerini kullanarak sizi gitmek istediğiniz noktaya ulaştıran navigasyonunuzu önceden hazırlamanız yolda hem gereksiz zaman kaybetmenizi önler hem de size güvenli bir sürüş sağlar.

 

 

5-Emniyet Kemerinizi Bağlayın

Emniyet kemerinin özellikle uzun mesafeli yolculuklarda ve belli bir hız limitinde seyrederken hayati önem taşıdığını söylememize gerek yok. Sadece sürücü için değil araçtaki tüm yolcular için emniyet kemeri takmak zorunlu olmalıdır. Emniyet kemerinizi bağladıktan sonra olası bir kazada ve ani bir frende yaralanma ve ölüm riskini büyük oranda önlemiş olursunuz. Tabii takip mesafesi de önemli. Dikkati dağıtacak yükseklikte müzikleri tercih etmemek ve aracın ön konsolunda sürücünün dikkatini dağıtacak cihaz ve objelerin bulunmamasına da dikkat etmek gerekiyor.

 

6-Bebeğinizin Emniyeti İçin Emniyet Kemerini Bağlayın

Eğer minik bebeğiniz de seyahatte sizinle birlikte olacaksa mutlaka bebekler için tasarlanmış bebek araç koltuğunda oturmalı ve emniyet kemeri doğru bir şekilde takılmış olmalıdır. Bu sizin de huzurlu ve içinizin rahat olmasını sağlayacaktır.

 

7-Hız Limitine Uyun

Trafik kazalarının büyük çoğunluğunun yüksek hız sebebiyle meydana geldiği bir gerçek. Olası bir kaza riskini ortadan kaldırmak için yasal hız limitine mutlaka uyun. Yasal hız limiti otobanlarda 120 km, bölünmüş yollarda 110 km, şehirlerarası çift yönlü karayollarında ise 90 km’dir. Güzergahta bulunan tüm tabelalardaki hız limitlerini de aşmamaya özen gösterin.

 

8-Hatalı Sollama Yapmamaya Dikkat Edin

Trafik kazalarının büyük kısmı aşırı hız ve hatalı sollama sebebiyle meydana geliyor. Sollama yapacaksanız öndeki araçla olan takip mesafesi yeterli mi önce bundan emin olun. Daha sonra sol sinyal vermeli ve hızlı bir şekilde geçiş yapmalısınız. Ani ve kontrolsüz yapılan sollamaların kazayla sonuçlandığı aşikar. Telaşsız ve temkinli bir sürüş size huzurlu ve emniyetli bir yolculuk vadeder. Zaten tatile gidiyorsunuz, yolun tadını çıkartın…

 

9-Cep Telefonu Kesinlikle Kullanmayın

Uzun mesafe yolculukları daima küçük de olsa kaza riski içerir. Yol boyunca sizi riske atacak her tür eylemden kaçınmanız gerekir. Bunlardan birisi de seyir halindeyken cep telefonuyla konuşmaktır yahut mesaj göndermektir. Bu durum sürücülerde stres ve konsantrasyon eksikliği meydana getirir ve kaza olasılığını artırır. Dikkatinizi tamamen yola verebilmek için cep telefonu kullanımını molalarda gerçekleştirmeli yahut çok acil durumlar için kulaklıkla görüşme yapmalısınız.

 

Sigorta ve araçla ilgili tüm belgelerin güncellenmişse, ehliyetiniz ve ruhsatınız yanınızda ise, aracınızın bakımı yapılmışsa, sürüş için rahat kıyafetler giydiyseniz ve tüm trafik kurallarına eksiksiz uyuyorsanız keyifli bir seyahat sizi bekliyor demektir. 

 

Keyifli ve güvenli yolculuklar…

0 Yorum

Yorum Yap

3357 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 12-02-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM