İşlem Sürüyor...

Görenleri Kendine Hayran Bırakan Bir Yer: Düden Şelalesi

Antalya dört mevsimin bir arada yaşandığı, sadece yerli değil yabancı turistlerin de ilgisini çeken, enerji dolu ve göz alıcı bir tatil beldesi. Akdeniz’in mavi gözlü güzel çocuğu Antalya, tarihsel sürecinin derinliği sebebiyle de pek çok uygarlığı ve sayısız mitolojiyi bağrında saklıyor. Onun bitip tükenmeyen hazinesi Saklıkent’inde, Konyaaltı ve Lara plajlarında, Kaleiçi sokaklarında, şelalelerinde asırlardır ışıldamaya devam ediyor. Antalya’da turistik yerler nerelerdir sorusunun yanıtları arasında Düden şelalesi de var. Yaz aylarında Antalya’nın kavurucu sıcağından bunalıp biraz serinlemek ve piknik yapmak isteyenler için son derece ideal bir ortam olan Düden şelalesi Antalya şehrinin renklerinden birisi. Şelalenin serinleten esintisi, gürül gürül sesi ve suyun yaydığı güçlü enerjiyle mutlu olup, hoş saatler geçirebileceğiniz bir keyif durağı olan Düden şelalesi, kaynağını Kepez Hidroelektrik Santralinden alır ve iki ayrı kola ayrılarak yoluna devam eder. Bu sebeple bu coşkun sudan Düden şelaleleri diye de söz edilir.  Adları Aşağı Düden ve Yukarı Düden olan ve iki koldan yürüyen şelaleler Akdeniz’e dökülür. Mesire ve piknik alanı olarak bilineni Yukarı Düden şelalesidir. Antalya il sınırları içine girmişseniz bu doğal güzelliği de mutlaka görmelisiniz.

Düden Şelalesi güneş şehri Antalya’ya 10 kilometre uzaklıkta bir destinasyon ve bu özelliği sayesinde de çok sayıda turistin buraya kolayca erişebilmesine olanak tanıyor. Özellikle sıcak yaz günlerinde Türk, Arap ve dış ülkelerden gelen yüzlerce turistin akınına uğrayan Düden Şelalesi, serinleten ve dinlendiren özelliği ile boşuna dillere destan olmamıştır. Düden şelalesine vardığınızda 40 metre yüksekten çağıl çağıl akan şelaleyi izlemek, ruhunuza takılı kalmış tüm negatif duyguların da çözülerek suyla akıp gitmesini hissetmek demek. Suyun rehabilite eden ve iyileştirici gücüyle yenilendiğinizi ve enerji dolduğunuzu fark edebilirsiniz. Antalya Düden Şelalesi sadece gürül gürül akan suyuyla değil yeşilin bin bir tonunu barındıran florasıyla da gönülleri fethediyor. Büyük İskender’in buradan geçerken atlarına Düden Şelalesinden su verdiği rivayeti de Düden’in bazı yerlerde İskender şelalesi olarak da anılmasına sebep oluyor.

 Düden Şelalesinde Ne Yapılır?
 Antalya turistik yerler listesinde daima ilk sıralarda yer alan Düden   şelalesi yüksek debisini sadece yazın değil kışın da koruyor. Peki buraya   gelen bir ziyaretçi neler yapabilir? Kabına sığmayan bir enerjiyle akan   şelaleyi izledikten sonra uygun bir masa bulup, bol oksijen sebebiyle   açılan iştahınızı dilerseniz kendi getirdiğiniz yiyeceklerle, dilerseniz de   kahvaltı mekanları ve restoranlarında ödüllendirebilirsiniz. Et ve balık   restoranları, gözlemeciler, kafe ve bistrolar, bu lokasyona hem renk ve   canlılık verir hem de ticareti canlı tutarlar. Çoğu işletmenin suyun içine   kadar uzanan taraça ve çardaklarına yerleştirilmiş masalarında altınızdan akan buz gibi suyun seyrine dalarak yemek yemek apayrı bir keyif olarak hafızanıza kazınır.  Şelale çevresini dolanan yollarda yürüyüş yapabilir ve piknik yapabilirsiniz. Ama en sık yapacağınız aktivite fotoğraf çekmek olacak; zira Düden şelalesi civarı, fotoğraf çekmek ve çektirmek için doğal bir fon özelliğindedir. Çayınızı, kahvenizi, soğuk içeceklerinizi yudumlayarak sohbet edebileceğiniz mekanları da içeren Düden şelalesinde vaktin nasıl geçtiğini anlamadan harika bir gün geçirebilirsiniz. 

Düden Şelalesinde Kahvaltı
Düden şelalesine günün erken saatlerinde gidecekseniz kahvaltınızı da orada bulunan mekanlarda yapabilirsiniz. Serpme kahvaltısı ve gözlemeleri son derece lezzetli olan bu mekanlarda suyun dinlendiren sesinin eşliğinde sevdiklerinizle yapacağınız kahvaltı siz ekstra mutluluk verecek. Ayrıca semaverlerde servis edilen taze demlenmiş çay da mutluluğunuza mutluluk katacak.  

Düden Şelalesine Ne Zaman Gidilir?
Antalya’ya yaz erken gelir. Tabiatın uyanmaya başladığı ilkbahar ayları Düden şelalesini ziyaret için son derece uygun başlangıçlar olabilir. Nisan ayı başlangıcı son derece uygun bir tarihtir. Ve tüm yaz boyu Düden şelalesi ziyaretçilerini güler yüzle ağırlar. Şelalenin debisi kış aylarında da azalmadığından kış sporlarını ve doğa yürüyüşlerini sevenler için kış aylarında da gezilip görülebilecek bir bölgedir. 

Düden şelalesi her yıl yaklaşık 3 milyon yerli ve yabancı turisti ağırlar. Şelale yakınında bulunan mağara da ziyaretçilerin hayli ilgisini çeker. Mağara içinde oluşan oyuklardan dışarıda akan şelaleyi izlemek ve bu doğal güzelliği fotoğraf karesine sabitlemek de adeta bir gelenek olmuştur. Şelale çevresindeki antik dönemlere ait kaya mezarları, şelalenin asırlardır aynı güçle çağladığının ve ilgi topladığının bir kanıtıdır.   

Düden Şelalesine Nasıl Gidilir?
Buraya ulaşmak son derece kolaydır. Öyle ki; bir Antalyalıya Düden şelalesi nerede diye sorduğunuzda size kolayca tarif edebilir. Antalya ili Kepez ilçesi mesire alanı sınırlarında içinde yer alan Düden şelalesi Varsak’a 1 kilometre, Antalya merkeze ise 10 kilometre uzaklıktadır. Eğer özel aracınızla gidecekseniz Varsak yolunu kullanarak ve yön tabelalarının da yönlendirmesiyle şelaleye kolayca ulaşabilirsiniz.  Eğer toplu taşıma kullanacaksanız Düden şelalesine giden belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Antalya merkezden kalkan Varsak minibüsleri de sizi bu lokasyona ulaştıracaktır.

Düden Şelalesi Ziyaret Saatleri
Düden şelalesi yazın sabah 08:00 ila akşam 19:30 saatleri arasında ziyaret edilebilir. Kış aylarında ise akşam saat 18:00 itibariyle ziyarete kapanıyor.

Düden Şelalesine cüzi bir ücret ödeyerek giriş yapabiliyorsunuz. Öğrenci bileti tam bilete göre nispeten daha ucuz. Ayrıca engelli, gazi, şehit yakını ve 65 yaş üstü kişiler için girişte ücret alınmıyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

4109 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 28-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM