İşlem Sürüyor...

BM 2022 Yılını Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı İlan Etti

Balıkçıların, dünya üzerindeki milyonlarca insanın beslenmesindeki payı asla yadsınamaz. Bu meşakkatli ve adanmışlık isteyen iş, dünya genelinde pek çok canlının sağlıklı gıdaya ulaşmasını ve beslenmesini sağlıyor. Beden gücünün yanı sıra aynı zamanda efor, sabır, fedakarlık ve emek isteyen balıkçılık ve bu dünyanın işçileri dünyadaki çok sayıda insan için son derece önemli bir iş yapıyor.

Bu çaba ve emeğin karşılık bulmasını düşünerek, milyarlarca insana hem sağlıklı hem de besleyici gıda sağlayan ve sıfır açlığa ulaşılmasına katkı sağlayan milyonlarca küçük ölçekli balıkçı ve bu sektörde emek veren çalışanların önemine vurgu yapmak için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2022 yılını Uluslararası Balıkçılık ve Su Ürünleri Yılı ilan etti. 

Bu işin küçük ölçekli olduğunu gösteren herhangi bir argüman olmasa da balıkçılık ve aslında genel olarak su ürünleri yetiştiriciliği, sektörel bazda “küçük ölçekli” olarak görülmekte ve bu şekilde adlandırılmaktadır.  Bunda da küçük üretim birimleri ve sermaye yatırımlarının azlığı etken olmaktadır. 

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO öncülüğünde yapılan çalışma ve elde edilen verilere göre dünya genelinde balıkçılık ile uğraşanların sayısı 40 milyonu bulmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Omega 3 gibi yağ asitleri ve insan sağlığı için elzem olan pek çok vitamin ve minerali içeren balık, haftada en az 2-3 kez tüketilmelidir. 

2022’nin Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Geleneksel Balıkçılık ve Su Ürünleri yılı ilan edilmesi ile Muğla’da ilk etkinlikler gerçekleştirildi. Yetkililerin Milas’ta bulunan toprak havuzlarına yaptığı ziyaretle buradaki balık hasadı ve paketleme tesislerinde incelemelerde bulunuldu.

 

Balığın Faydaları Saymakla Bitmez

2022 yılının balıkçılık ve su ürünleri yılı olarak kabul edilmesi balıkçılığın olduğu kadar balığın önemini de ön plana çıkarmıştır. 

Sadece lezzetiyle değil besleyici içeriği ile de değerli bir besin olan balık çocukların, yetişkinlerin ve ileri yaştakilerin de düzenli olarak  tüketmesi gereken yiyeceklerin başında geliyor. Daha çok kış mevsiminde taze ve bol olan balığı haftada 2-3 kez menülere dahil etmek gerekiyor. Balığın faydaları saymakla bitmiyor.

Omega 3, vitamin ve mineral bakımından çok zengin olan balık bağışıklık sistemini güçlendiriyor ve koruyor, gelişme çağındakilerde zeka gelişimini destekliyor, kalp sağlığını koruyor, kemik yapısını güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve yeni dokuların oluşumunu destekliyor, cildi güzelleştiriyor, depresyona karşı koruyor, diyabet ve Alzheimer riskini azaltıyor, eklem ağrılarını iyi geliyor, çocuklarda beyin gelişimini destekliyor; algılama ve dikkat seviyesini artırıyor. 

Hem beden hem de zihin için sayısız faydaları olan balığın böylesi önemli bir ödülle daha da anlam kazanması da kuşkusuz son derece önemli. 

Konu ile ilgili detayları Barut Hotels tarafından yayımlanan M’genta dergisinin 3. sayısında bulabilirsiniz.

 

0 Yorum

Yorum Yap

2276 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 01-09-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM