İşlem Sürüyor...

Atom Bombasının Babası: Oppenheimer Kimdir?

Son dönemde sıkça duyduğumuz isimlerden biri olan Julius Robert Oppenheimer, Oppenheimer filmi ile daha geniş kitleler tarafından tanınmaya başladı. Bu film, Oppenheimer'ın yaşamına ve çalışmalarına odaklanarak büyük bir ilgi uyandırdı.

 

 

 

 

Kuantum mekaniği ve atom fiziği alanında yaptığı çalışmalarla tanınan, nükleer fizik ve kozmoloji konularında da önemli keşiflerde imzası olan Oppenheimer kimdir sorusunun yanıtı da doğal olarak çok fazla merak ediliyor.

 

 

 

 

Oppenheimer, film karakteri olmasının ötesinde bilim alanında insanlık için çok önemli çalışmaları olan bir bilim insanı. Bu yazımızda Oppenheimer kimdir sorunuza yanıt verirken ünlü fizikçinin biyografisi, Einstein ile ilişkisi ve atom bombası konusundaki çalışmalarından da bahsedeceğiz. 

 

 

 

 

Oppenheimer Biyografisi ve Hayatı

Vizyona giren filmden sonra Oppenheimer, hayatı ve bilimsel çalışmaları ile çok fazla merak edilmeye başladı. Teorik fizik alanında dünya çapında son derece önemli bir figür olan Robert Oppenheimer, 22 Nisan 1904 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde dünyaya geldi. 

 

 

1925 yılında Harvard Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra 1927’de Almanya’da bulunan Göttingen Üniversitesi'nden doktora derecesi aldı. Birçok farklı kurumda araştırma ve çalışmalarına devam eden başarılı fizikçi, Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi fizik bölümüne dahil oldu ve 1936 senesinde profesör ünvanını aldı.

 

 

 

Moleküler dalga fonksiyonları için Born-Oppenheimer Yaklaşımı başta olmak üzere birbirinden farklı kuantum mekaniği ve nükleer fizik alanlarında ortaya koyduğu çalışmalarla teorik fiziğe katkı sağladı. Kara delikler, nötron yıldızları, kuantum alan teorisi gibi alanlarda da öğrencileri ile birlikte yaptığı çalışmalarla öne çıktı.

 

 

 

1942 yılında Manhattan Projesi’ne dahil edilen Oppenheimer, 1 yıl sonra nükleer silah geliştirme konusunda çalışmalar yapan New Mexico'daki Los Alamos Laboratuvarı direktörlüğüne getirildi. 16 Temmuz 1945 yılında Trinity adı verilen ilk atom bombasının testinde de o da vardı.  1965 senesinde gırtlak kanserine yakalanan Oppenheimer, takvimler 18 Şubat 1967’yi gösterdiğinde 62 yaşındayken New Jersey’de hayata veda etti. 

 

 

Oppenheimer ve Einstein

Atom bombası konusunda farklı fikirleri olan ünlü fizikçi Albert Einstein ile Robert Oppenheimer’ın yolları, dikkat çekici bir hikayede kesişti. Robert Oppenheimer, 1926 yılında konuşma yapmak için Göttingen Üniversitesi’ne gelen Einstein’i izleyenler arasındaydı ve aralarındaki dostluğun temelleri ilk olarak burada atıldı.

 

 

Her iki bilim adamı da nükleer fizik ve kuantum mekaniği konusunda ortak çalışmalar yaptı, bilimsel sohbetler gerçekleştirdi ve birlikte zaman geçirdiler. Birbirlerinin bilimsel çalışmalarına ve yeteneklerine duydukları hayranlığı da her seferinde dile getirdiler. Fikir alışverişinde de bulunan Einstein ve Oppenheimer, bazı konularda fikir ayrılığı yaşadı.   

 

 

 

Oppenheimer, Manhattan Projesi’nin başındaki kişi olarak çalışmalarını sürdürürken, Trinity Testi olarak bilinen patlama gerçekleştirildi. Bu iki isim etik hususları da tartışıyordu. Atom bombası da bunlardan biriydi. Einstein atom bombasının geliştirilmesi fikrine karşı dururken, Oppenheimer atom bombasının geliştirilmesi sürecine katkıda bulundu. Einstein gibi büyük bir fizikçi ve bilim insanının hayatını daha yakından tanımak isterseniz, Teorik Fizikçi ve Bilim İnsanı Albert Einstein’ın Hayatı başlıklı içeriğimize göz atmanızı öneririz.

 

Oppenheimer ve Atom Bombası

20. asrın en önemli bilim insanlarından biri olarak kabul edilen Oppenheimer, nükleer fizik alanındaki çalışmalarıyla dünya tarihine iz bıraktı. 16 Temmuz 1945 yılında ilk atom bombası denemesi gerçekleştirildiğinde dünyadaki en büyük patlamanın yankıları yıllar boyu sürecekti. 160 kilometre mesafeden hissedilen ve şok dalgası yaratan, 21 kilotonluk TNT’ye eş değer bir güce sahip bu patlama çok büyük tartışmalara da konu olacaktı. 

 

J. Robert Oppenheimer, 1960’da yapılan röportajlarda bunu şöyle ifade etti: "Şimdi ben ölüm oldum, dünyaların yok edicisi." 1945’de Hiroşima ve Nagasaki’ye atılan atom bombaları dünya çapında yıkım ve sayısız insanın ölümüne neden oldu. Oppenheimer, 1954 yılında hükümet tarafından yürütülen soruşturma neticesinde bilimsel araştırmalardan men edildi.

 

 

Oppenheimer Filmi

Ünlü fizikçinin hayatı senaryolaştırılarak beyaz perdeye yansıtıldı. Büyük yankı uyandıran filmde Julius Robert Oppenhimer’ı Cillian Murphy canlandırırken, karısı Kitty Oppenheimer’a ise Emily Blunt hayat verdi. Yönetmen koltuğunda deneyimli bir isim olan Christopher Nolan’ın oturduğu film tüm dünyada aynı gün vizyona girdi. Ülkemizde de epey ilgi gören film, Oppenheimer’ın hayatı ve atom bombasının geliştirilme süreci ekseninde dönüyor.  

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

1541 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 01-10-2023
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM