İşlem Sürüyor...

Antalya’da Rafting Yapabileceğiniz Yer Önerileri

Antalya’daki ırmak ve çaylar Türkiye’nin sahip olduğu doğal, zengin su kaynakları bakımından önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bu çaylar, temizliği ve turizme açık alanlarıyla doğal turlar yapmak için çok idealdir.  Antalya’da birçok akarsu, rafting- kano ve nehir kayakları yapılması için uygundur. On kişiden oluşan takımlar ve bir rehberle beraber ırmakların köpüklü sularında kayak ve botta kalma mücadeleleriyle isimlendirilen rafting, en heyecanlı su sporlardan birisidir. Sıcak hava koşullarında çok önemli bir yere sahip olmasıyla beraber Antalya’nın sıcağı ve rüzgarı az hava şartları rafting için çok elverişlidir. Dağlardaki karların erimesiyle ırmak suyunun yükseldiği Nisan ve Kasım ayları arası rafting için mükemmeldir.

Ülkemiz, uluslararası arenada yapılmış olan bu sporun en görkemli yapıldığı ülkeler arasında başta yer almaktadır çünkü ülkemizde rafting için uygun ve güçlü ırmaklar bulunur. Önemli bir bölgemiz olan Akdeniz, Türkiye’de rafting yapmak için uygun olmasıyla beraber özellikle Antalya ilimizde keyifli bir rafting heyecanı yaşamanız mümkündür.

Rafting Nedir?

Raft adı verilen botlarla, tepesi yüksek nehirlerde yapılan nehir sporuna Rafting denir. Raftingde esas olan, içinde bulunduğunuz raftı devirmemek ve kürekle yönlendirerek kayaların, engellerin arasından geçirmektir. Rafting, 2, 8 ile 10 kişilik takımlar halinde yapılır. Rafting yaparken başarılı olabilmek için tek vücut gibi hareket eden bir takım olabilmek gerekir.

Rafting sporunda akarsular zorluk derecelerine göre altı gruba ayrılırlar. 6. derece en zor parkurları, 1. derece ise en kolay parkurları belirtir. Rafting yaparken ‘Botumuz patlar mı?’ diye korkmaya gerek yoktur çünkü botlar plastik değildir. Botların malzemesi dtex, pvc ve hyplon kumaştan yapılmıştır. Kurallara uyduğunuz ve rehberinizi dinlediğiniz sürece raftingin tehlikesi yoktur.

Antalya’daki Rafting Alanları

Köprüçay

Köprüçay, Toros Dağları’ndan doğar ve doğa harikası kanyonlardan geçerek Serik’in güneyinden Akdeniz’e dökülür. Türkiye'nin en güzel tabii rekreasyon alanlarından birisini oluşturan Köprüçay iki tarafı dik olan ve çıkılması güç kanyonlardaki yeraltı sularıyla beslenir. Köprüçay’ın batısında yer alan dağlık arazideki tarihi Selge diğer adıyla Zerk şehri; nehir kenarındaki kaleler, su kemerleri, Roma devrine ait köprüler ve tarihi yollarıyla Köprülü Kanyona değer katar.

Beşkonak köyüne kadar asfalt olan yol, zaman zaman Köprüçay'ını takip eder. 36 bin hektarlık bir alanda konumlanan Köprülü Kanyon Milli Parkı, Köprüçay'ın bir kısmı ile tarihi Selge kentini kapsar.

En büyük Akdeniz servisi ormanı olan ve yaban hayatı bakımından zengin olan Milli Park; kızılçam, karaçam, sedir, köknar ve meşe çeşitleri ile oldukça çeşitlidir.

Ayrıca bölgede çeşitli kuş türlerinin yanı sıra alageyik, yaban domuzu, yaban keçisi, ayı, kurt, tilki ve tavşan bulunmaktadır.

Köprüçay Rafting Parkuru

Köprüçay Rafting Parkurunun başlangıcı Oluk Köprü'nün yaklaşık 100 m. alt tarafında, suyun durgun olduğu alandan başlar. Parkurda amatörlerin kürek çekme tekniğine uyum sağlamaları hedeflendiği için akıntıya karşı yolculuk yapılarak Oluk Köprü'ye varılır.

2-3 zorluk derecesindeki parkur, başlangıç noktasının altında yer alan çağlayandan sonra devam eder. Bu Yolculuk esnasında sık sık görülen çağlayanlar parkura heyecan katmaktadır. Yaklaşık 10 km. süren parkur, Beşkonak'ın ilerisindeki beton köprüye ulaşıldığında sona erer. Amatör sporculara önerilen ise parkurun beton köprüden hemen önce bitirilmesidir.

Profesyonel sporcular beton köprüden sonraki ilk kanyona girmekte özgürdür. Ancak İkinci kanyona hiçbir şekilde girilmemelidir çünkü bu kanyonda akarsu bazı kısımlarda kayaların altında kaybolup, ileride yeniden çıkmaktadır.

Köprüçay’a Ulaşım

Köprüçay’a ulaşım için önce Antalya’dan Serik’e, daha sonra Taşağıl ve Beşkonak Köyü’ne varılır. Manavgat istikametinden ise ilk olarak Taşağıl sonrasında Beşkonak’a ulaşılır. Beşkonak Köyüne kadar asfalt olan yol zaman zaman Köprüçay’ını takip eder.

Köprülü Kanyon

Köprülü Kanyon, Antalya’nın Manavgat ilçesi sınırları içerisinde yer alır. Köprülü Kanyon’un içerisinden dünyaca ünlü rafting nehri olan Köprüçay akar. Aynı zamanda milli park olan Köprülü Kanyon adeta cennetten köşe gibidir. Özellikle doğa ve rafting tutkunlarının Kemer ve Antalya tatillerinde mutlaka gezip görmesi gereken yerlerin başında yer alır.

Köprülü Kanyon Parkuru

14 kilometrelik nehir şeridinde uluslararası standartlara göre 1 ve 2 zorluk dereceli rapitlerden oluşan Köprülü Kanyon Parkuru’nda start, tarihi roma köprüsünün hemen yanındadır. Parkurun bitiş noktası ise Beşkonak’ı iki kilometre geçtikten sonradır.

Köprülü Kanyon’a Ulaşım

Köprülü Kanyon, Manavgat’a yaklaşık 50 km. mesafede yer alır. Antalya yahut Manavgat otobüslerine binip sonrasında Köprülü Kanyon-Beşkonak sapağında inebilirsiniz. Ardından Beşkonak köyüne giden minibüslere binerek Köprülü Kanyon’a ulaşım sağlayabilirsiniz.

Kendi özel aracıyla Köprülü Kanyon’a gitmek isteyenler ise, Antalya istikametinden gelenler için Serik ilçesini 5 km. kadar geçtikten sonra, Antalya-Manavgat istikametinden gelen ziyaretçiler ise Manavgat’ı yaklaşık 30 km. geçtikten sonra Köprülü Kanyon-Beşkonak sapağından girerek buradan yaklaşık 37 km. sonra Köprülü Kanyon’a ulaşım sağlayabilirler.

Manavgat Irmağı

Batı Toroslar’ın doğu yamaçlarından doğan Manavgat Çayı Batı 90 km. uzunluğundadır. Manavgat Irmağı’nın bahar aylarında suyu berraklaşır ve geçtiği kanyonlardaki yeraltı sularıyla beslenir. Irmağın hızı ise Oymapınar Barajı sayesinde kesilir.

Manavgat Irmağı Rafting Parkuru

Manavgat parkurunda başlangıç yeri için önemli olan suyun debisidir. Suyun debisinin uygun olduğu aylarda ise İbradı civarındaki Şahap köprüsü yakınlarından rafting çıkışı yapılabilir. Amatör gruplar için tehlikeli ve zorluk derecesi yüksek olan Manavgat Çayı'nda rafting, profesyonel sporcularla birlikte ve yöreden bir kılavuz eşliğinde yapılmalıdır. Parkur boyunca Şahap Köprüsü ile Sevinç köyü arasındaki 19 km. zaman zaman iki tarafı dik ve aşılması güç kanyonların içinde devam edilir.

Üç kanyonun yer aldığı parkurda 3-4-5 zorluk derecesindeki çağlayanlar ve bazen de şelalelerden geçilmektedir. Uygun geçiş noktasını çağlayanların uğultusu duyulduğu an kıyıya yanaşarak mutlaka belirlemek gerekir. Aksi haldeki geçilmeyecek durumlarda ise kano karadan taşınarak ya da raftingçi kıyıya çıktıktan ve tehlikeli kısım aşıldıktan sonra parkura devam edilir.

Manavgat Irmağı’na Ulaşım

Antalya tarafından gelecekseniz, Manavgat’ı 20 km geçtikten sonra Konya-Akseki kavşağından kuzeye sapıp ilerleyin. Akseki’ye varmadan 4 km. önce İbradi tabelasından sapıp İbradi yönüne ilerleyiniz. Yaklaşık 11 km. sonra Şahap Köprüsü’ne varacaksınız. Burası rafting için en uygun başlangıç noktasıdır.

Alanya tarafından gelecekseniz, Antalya istikametine doğru 40 km. Alanya’yı geçtikten sonra Kızılot beldesinden Konya-Akseki yoluna sapınız. Akseki’ye gelmeden İbradi yoluna saparak, 11 km sonra Şahap Köprüsü’ne varacaksınız.

Alara Çayı

Antalya’ya bağlı Köprülü beldesinde bulunan Alara Çayı dağların eteklerinden şelale yaparak doğar. Manavgat’ın Boztepe köyü yakınlarından denize dökülen Alara Çayı’nın uzunluğu 70 km’dir. Bu bölgede rafting için en uygun sezon bahar aylarıdır. Alara Çayı’nın zorluk seviyesi 3-4 arasıdır. Alara Çayı Rafting Parkuru bahar aylarında rafting için en uygun dönemdir. Alara Çayı Rafting parkuru Güzelbağ'ın doğusunda başlar, Alara beldesi ve Alarahan bölgesinde son bulur.

Alara Çayı Rafting Parkuru

Bahar aylarında rafting için en uygun olan parkur Güzelbağ’ın doğusunda başlar. Parkur, 20 km'lik bir yolculuktan sonra tarihi İpek Yolu'nun önemli mekanlarından olan Alara beldesi ve Alarahan bölgesinde biter. Alara Çayı Rafting Parkuru, zorluk seviyesi 2. 3. ve 4. derece akarsu sınıfına girmektedir. Alara Çayı rafting parkuru boyunca çok sayıda tarihi kalıntı kale kervansaray su değirmeni köprü görülmektedir. Bunun nedeni ırmağın geçtiği güzergahın eskiden önemli bir ticaret yolu güzergahında bulunmasıdır.

Alara Çayına Ulaşım

Alanya'nın 7 km Antalya istikametinde bulunan Konaklı kasabası içinden Güzelbağ tabelasını takip ederek Alara Çayı rafting parkurunun başlangıç noktasına ulaşabilirsiniz. Alanya merkez, Mahmutlar, Okurcalar, Avsallar, İncekum, Türkler, Oba, Tosmur, Kestel ve Kargıcak tatil köylerinden tur otobüs servileri ile ulaşım sağlayabilirsiniz.

0 Yorum

Yorum Yap

5528 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM