İşlem Sürüyor...

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü

Tüm dünya kadınlarının aynı bilinç ve hissiyatla kutladığı Dünya Kadınlar Günü ya da diğer adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü aslında bir dik duruş ve protestodan köklenen çok özel bir gün. Neredeyse 100 yılı aşkın süredir var olan bu gün hangi düşünceyle tomurcuklandı ve nasıl gelişti gelin hep birlikte bakalım.

Dünya Kadınlar Günü’nün başlangıcı aslında işçi hareketlerine kadar gidiyor. Birleşmiş Milletler’in de Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul ettiği bu özel günün tohumları 1908 yılında New York’taki 15 bin çalışan kadının mesai sürelerinin ve çalışma koşullarının daha insani,  maaşların da daha yüksek olmasını istemeleri ve aynı zamanda seçme hakkı talep etmeleriyle atılmıştı.

1 yıl sonra da Amerika Sosyalist Partisi 8 Mart’ı Ulusal Kadınlar Günü olarak ilan etmişti. Clara Zetkin de bu özel günü uluslararası hale getirme fikrini ilk ortaya atan kişi olmuştu.Takvimler 1910’u gösterdiğinde Kopenhag’da düzenlenen Uluslararası Emekçi Kadınlar Konferansı’nda Dünya Kadınlar Günü fikrini ortaya atan Zetkin’in bu önerisini, konferansa değişik ülkelerden katılan 100 kadın da oybirliğiyle kabul etti.

Dünya Kadınlar Günü 1975 yılında uluslararası bir örgüt olan Birleşmiş Milletler tarafından onandı ve her sene için özel bir tema belirlendi. Dünya Kadınlar Günü olarak kutlanan 8 Mart’ta hem cinsiyet eşitsizlikleri vurgulanarak protestolar düzenleniyor hem de kadınların siyaset ve toplum hayatında ortaya koydukları başarılar kutlanıyor.

Neden 8 Mart?

Bu ateşin ilk kıvılcımını yakan Clara Zetkin böyle bir gün için girişimde bulunurken özellikle 8 Mart’a vurgu yapmamıştı elbette. 1917’de Rus kadın işçilerin “Ekmek ve barış istiyoruz” sloganlarıyla sokaklara döküldüğü günlerde aynı zamanda 1. Dünya Savaşı hüküm sürüyordu. Bu eylemler başladıktan 4 gün sonra Rus Çarı tahttan indirildi ve kadınlara seçme hakkı tanındı.

Bu eylemlerin başlangıcı Jülyen takvimine göre 23 Şubat’tı. Daha yaygın olan Miladi takvime göre ise bu gün 8 Mart’a denk geliyordu. Dünyadaki bazı ülkelerde 8 Mart günü resmi tatil ilan edilmiş durumda. İtalya’da “La Festa della Donna” olarak adlandırılan bu özel günde kadınlara mimoza çiçeği hediye etme geleneği sürdürülüyor.

Tüm dünyada çiçek satışlarının katlandığı bu günde kadınların iş ve sosyal yaşamda yüz yüze kaldığı sıkıntılar hatırlanıyor, kadın hakları konusuna vurgu yapılıyor ve bir anlamda onların gönlü alınmış oluyor. Sivil hayatta da iş hayatında da, tarih sahnesinde de günümüz çağdaş koşullarında da kadınların ezilmemesi, horlanmaması, taciz ve zorbalık görmemeleri için edilen temennilerin sunulduğu bir gün olan 8 Mart, aslında kadınların değerinin daha iyi anlaşıldığı bir gün olarak değerlendiriliyor.

Dünyaya getiren, emek veren, çoğaltan, zenginleştiren, elinin değdiği her yeri çiçek bahçesine dönüştüren kadınların hak ettikleri saygı, değer ve vefayı alabilecekleri günlerin özlemiyle tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.  

0 Yorum

Yorum Yap

1627 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 08-03-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM