İşlem Sürüyor...

1994'ten Bu Yana Unesco Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde Yer Alan Karain Mağarası

Çok eski çağlara dayanan insanlık tarihi kendi var oluşuyla birlikte pek çok kanıtı ve izi de geleceğe taşıyor. O köklü izlerden birisi de Karain mağarası. “UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi”ne alınan Karain mağarasının kalıcı listeye alınması için çalışmalar yapılıyor. Türkiye’de tek neandertal insan kalıntılarının bulunduğu yer olma özelliğini taşıyan Karain mağarası Antalya şehir merkezine 27 kilometre uzaklıkta bulunan Katran Dağı’nda yer alıyor ve Anadolu’daki en eski yerleşim merkezleri arasında yer alıyor.

 

İlk insanlar olan neandertallerin yaşadığı ve Paleolitik çağdan Roma dönemine kadar insanlığa barınak olmuş bu mağaradaki sarkıtlar, dikitler ve doğal oluşumlar binlerce yıl sonra bile ilgi ve merak uyandırıyor. Karain mağarası Antalya-Karain karayoluna bakıyor ve mağaraya merdiven basamakları ile ulaşılıyor. Yaklaşık 400 metrelik bir rakımda yer alan Karain mağarası yılın 12 ayı yerli ve yabancı turistler tarafından geziliyor.

 

 

Mağarada yerin metrelerce altına inebilir; sütunları, sarkıt ve dikitleri inceleyebilir, dar ve loş dehlizlerde geçmiş dönemlerin büyüleyici gizemini hissedebilirsiniz. Profesör Doktor İsmail Kılıç Kökten tarafından 1946’da keşfedilen Karain mağarasında yapılan kazılarda günışığına çıkartılan gergedan, su aygırı, aslan, fil ve neandertal insan kalıntıları, binlerce yıl ötesinin yaşamsal sırlarını bugüne taşıyor. 

 

 

Giriş kısmında adak kitabeleri olan mağarada, dağ tanrıçasına tapınım ve döneme ait izlerin bulguları mevcut.  Arkeologlar 1946’dan beri sistemli olarak kazı çalışmaları yürütülen Karain mağarasında tarihin akışını değiştirecek çok önemli izler ve bulgulara ulaşıyor. En son yapılan kazılarda 300 bin yıl öncesine ait katmanlarda bir filin alt çene kemiği ile kürek kemiğinin bulunması özellikle tarih ve arkeolojiye meraklı olanlarda büyük bir heyecan uyandırıyor.

 

 

Karain mağarasının en büyük özelliği ise neandertal insana ait kalıntıların Türkiye’de sadece bu bölgede olması. UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine aday olan Karain mağarası, UNESCO'dan gelen uzmanlar tarafından incelendi ve tespit edilen bazı eksiklikler tamamlanarak istenilen standart yakalandı. Müze kısmında gerekli düzenlemeler de tamamlanıp müze teşhire açıldığında Karain mağarası UNESCO Dünya Kültür Kalıcı Mirası listesinde yerini alabilecek.

 

1994'ten beri UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesinde yer alan Karain Mağarası gerekli düzenlemeler yapıldıktan ve müzesi de aktif hale getirildikten sonra binlerce yıl ötesini de aydınlatmaya devam edecek.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

5286 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 18-06-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM