İşlem Sürüyor...

Zihin Rahatlatan Meditasyon Teknikleri

Hayata ilişkin sorumluluklar, kaygılar, çözülememiş problemler ve stres en çok zihnimizi etkiler. Özellikle stres çok tehlikelidir çünkü pek çok psikosomatik rahatsızlığın kökeninde stres yatar. Stresi alt etmenin en etkili yollarından biri de meditasyondur. Asırlardır bilinen ve uygulanan bir teknik olan meditasyon için derin bir şifalanma ve zihni dinlendirme yöntemi de diyebiliriz. Gün içinde zihinden geçen sayısız düşünce yaşam enerjimizi azaltır, bizi mutsuz, ümitsiz ve yorgun kılar. Ama eğer zihnimizin dizginlerini elimize alabilirsek farklı bir kapının da açıldığını görebiliriz.

 

Latince “meditatio” kelimesinden türeyen meditasyon derin düşünme ve farkındalık anlamına gelir. Hayatınızın verimli ve huzurlu geçmesi için meditasyon teknikleri kurtarıcınız olabilir. Meditasyon bir dine ait ritüel veya inanç sistemi değildir. Her din ve öğretide kendine yer bulan meditasyonla zihninizi rahatlatabilir, kendi öz varlığınızın farkına varabilirsiniz. Meditasyonu istediğiniz her yerde yapabilirsiniz. Yeter ki tam anlamıyla konsantrasyon sağlayın. Ama meditasyon için, özellikle de yeni başlayanlar için en uygun ortam sessiz ve sakin ortamlardır. Meditasyonun amacı öz varlığı keşfetmek, nefese ve zihne odaklanmak, iç huzuru ve dinginliği yakalamaktır.

Meditasyon Teknikleri Nelerdir?

Konsantrasyon Meditasyonu

Meditasyona başlarken ilk yapılacak şey nefese odaklanmak olmalı. Konsantrasyon meditasyonu yaparken tek bir noktaya odaklanmalısınız. Herhangi bir kelime ya da mantrayı tekrarlamak, sabit bir objeye bakmak, bir mum alevine dalıp gitmek yahut zihinde bir manzara imajı oluşturup o manzarayı izlemek konsantre olabilmek için faydalı tekniklerdir. Yeni başlayanlar için uzun süre konsantre olabilmek hayli zor olacağından iki üç dakika gibi kısa sürelerle başlayıp daha sonra yavaş yavaş süre artırılabilir. 

 

Bu meditasyon tekniğinde seçilen dikkat nesnesi her neyse ona odaklanılır. Zihne üşüşen düşüncelere takılmadan akıp gitmelerine izin verilir. Konsantrasyon meditasyonu yapan kişiler zaman içinde konuya ve duruma odaklanabilme kabiliyetlerini geliştirerek zihinlerini çok daha verimli kullanabilmeyi öğrenirler. Üstelik derin bir dinginlik evresine ulaşarak kaygı ve stresten uzaklaşmış olurlar.

 

 

 

Farkındalık Meditasyonu

Farkındalık meditasyonu zihinde beliren düşüncelerin farkında olmaktır. Onları zihinden kovmak ya da zihne üşüşmelerini engellemek değil. Buradaki ayrım düşüncelerinize odaklanmak olmalı. Meditasyon sırasında zihinde oluşan düşüncelerin farkında olmak ve onları yargılamadan, onlar hakkında yorum yapmadan zihinden geçip gitmelerini izlemek…  Farkındalık meditasyonu ile düşünce ve duygularımızın nasıl hareket ettiğini anlarız ve iç dengemizin geliştiğini görebiliriz.      

 

Meditasyon tekniklerini uygulamayı alışkanlık hakine getirdiğimizde daha sağlıklı ve isabetli kararlar alabilir, daha mutlu ve dingin olabilir, hem fiziksel hem de ruhsal olarak kendimizi daha iyi hissedebiliriz.

0 Yorum

Yorum Yap

3477 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 05-02-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM