İşlem Sürüyor...

Herkül'ün Ağzından Damlayan Süt: Kum Zambağı

 

Akdeniz'in En Güzel Sembollerinden Biri Olan ''Kum Zambağı'', Özellikle Akşamları Denizden Gelen Rüzgarlarla Büyülü Kokusunu Her Tarafa Yayıyor. Turkuaz Kıyıların Bu Narin Beyaz Çiçeği, Şaşırtıcı Şekilde Hayat Bulduğu Sahil Kumları Arasında Eşsiz Zarafetiyle Sizi Bekliyor.

Baş Tanrı Zeus, bir gece canı sıkılınca Olimpos Dağı’ndan deniz kıyısına indi. Thebai kentinde dolaşırken, Kral Amphitryon’un eşi Alkmene’ye hayran kaldı. Ne yapıp edip bu kadının gönlünü çelmeliydi. Hatta ondan insanların yardımına koşacak bir kahraman yaratmalıydı. Kral Amphitryon’un sefere çıktığı bir gün amacına ulaştı. Alkmene’yle birlikte olmayı başardı. İkilinin bir erkek çocuğu oldu. Adı Herakles’ti; yani Herkül.
 

Ana Tanrıça Hera'nın Sütü

Zeus çocuğu alıp tekrar Olimpos’a döndü. Çocuğu gören ve gururu kırılan eşi, Ana Tanrıça Hera büyük tepki gösterdi. Zeus ise Herkül’ün tanrılaşmasını, yani ölümsüz olmasını istiyordu. Bu nedenle mutlaka Hera’nın sütünü içmeliydi. Bir gece yarısı Hera uyurken, Herkül’ü gizlice onun kucağına bıraktı. Günlerce aç kalan çocuk Hera’nın göğüslerine öyle bir yapıştı ki, süt ağzından taşıp yere döküldü. Yeryüzüne düşen her süt damlası kumda bir çiçeğe dönüştü. İşte o çiçek, çok narin ve nadir bir bitki olan kum zambağı olarak adlandırıldı
 

İncil'deki ''Sharon Gülü''

İncil’in Eski Ahit bölümünde adı geçen “Sharon Gülü”nün de kum zambağı olduğu düşünülüyor. Dilbilimcilere göre, kum zambağının İbranicedeki adı olan “havasselethakof”, Sharon düzlüklerinde yetiştiği söylenen bu gizemli bitkinin adına yani “havasselethaşaron”a çok benziyor. Dolayısıyla dilbilimciler, Eski Ahit’te yer alan “Süleyman’ın Ezgiler Ezgisi” bölümünde bahsedilen çiçeğin de kum zambağı olduğuna inanıyorlar.
 

Aziz Nicholas'ın Zambağı

Latince ismi “Pancratium maritimum” olan kum zambağı, nergisgiller ailesinden, Akdeniz, Ege ve kısmen de Karadeniz’in kıyı kumullarında yetişen, çok yıllık soğanlı bir bitki. “Pancratium” Latincede “hindiba” anlamına geliyor, “maritimum” ise “denize ait” demek… Yani Latince adının anlamı “deniz hindibası”. Fakat Aziz Nicholas zambağı veya deniz nergisi de deniyor.
 

Geceleri Daha Güzel Kokar

Nergisgiller ailesinin bir üyesi olan kum zambağı, soğanlı bir bitki türü... Yaprakları 45 santime kadar uzayabilir. Çiçekleri 15 santim civarında ve beyazdır. Soğanları 5 santim çapında olup, kumun 15-20 santim derinindedir. Yeşil yaprakları kışın ortaya çıkar ve çiçek açmadan önce kurur. Ağustos sonuna doğru şaşırtıcı bir şekilde kumun üstünde açar. Kokusunu geceleri daha yoğun bir şekilde yayar. Sahilde rüzgârla sağa sola savrulan zambaklar kumsala ve kum tepelerine ayrı bir güzellik katar. Ekim ayının sonuna doğru tohuma döner. Kuma düşen tohum en erken üç-dört yıl sonra çiçek verebilecek hale gelir.
 

Kum Zambağı Tehlike Altında

Antalya’da özellikle Lara, Belek ve Kundu bandına ayrı bir güzellik katan kum zambağı, doğal yaşam alanı olan kumul sahillerin plaja dönüşmesi, sahil yolları, insanlar tarafından çiğnenmesi, çiçeklerinin koklamak ve eve götürmek için koparılması ve soğanlarının toplanması nedeniyle tükenme tehlikesi altında. Bunun yanı sıra bir başka tehdit daha var ki, zambağın kendi doğasından geliyor. Kum zambağı kendi tozlarıyla ya da suni yolla döllenemez. Bu işlemi pervane böceğinin yapması gerekiyor. Sivrisineklere ve haşerelere karşı aşırı ilaçlama pervane böceğinin ve dolayısıyla da kum zambaklarının soyunu tehdit ediyor. İnsanların yıkıcı etkisine rağmen, çok zarif ve insanı ürkütecek derecede kırılgan bir görünümü olan kum zambağı 2016’da Uluslararası Doğa Koruma Birliği tarafından koruma altına alındı. Kum zambaklarını koparan veya yayılış alanlarına zarar veren kişilere, biyolojik çeşitliliği tahrip etmekten dolayı yüksek miktarlarda para cezası kesilmektedir.

1 Yorum

Yorum Yap

6469 kez görüntülendi
  • Furkan Düneli
  • 06-12-2019
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM