İşlem Sürüyor...

Caretta Caretta’ların Yuvası, Olimpos

Tarih boyunca mitolojide adı geçen ve Antik Likya’nın en önemli liman kentlerinden biri sayılan Olimpos, geçmişte elverişli konumundan dolayı korsanların barınağı olarak ün kazanmış. Günümüzde ise tarihsel değerleri, eşsiz doğası, 3200 m2'lik sahili, endemik bitkileri, Caretta Caretta'ları ve pansiyon olarak kullanılan meşhur ağaç evleri ile doğa severlerin uğrak noktası olmuştur.

Özel koruma bölgesinde olduğu için Akdeniz’in en bakir koylarından biri olarak kalmayı başaran Olimpos, Beydağları Milli Parkı sınırları içinde bulunuyor. İçerisinde denize sıfır tesis bulunmamakla birlikte, sahilin yanı başında yer alan Likya Antik Kenti kalıntıları da bölgede olası yapılaşma tehdidini önlüyor. Ağaç ev pansiyonlarıyla dikkat çeken Olimpos Vadisi’nde denize yakın işletmeler 300-350 metre içeride konumlanıyor. Yalnız kendisi değil çevresi de mutlaka görülmesi gereken rotalarla çevrili olan Olimpos, doğayla uyumlu tesisleri ile gezginler ve doğa tutkunları için harika bir adres!

1. Olimpos Antik Kenti

Nehrin iki yanında konumlanan çok sayıda antik tapınak, mezar, kalıntı, defne ve böğürtlen çalılarının öne çıktığı bitki örtüsüyle kaplı olan Olimpos, Akdenize açılıyor. Vadinin denize açıldığı noktada bulunan plaj görenleri kendine hayran bırakırken, derenin kuzey kısmındaki kayalık üzerinde ise Olimpos’un son dönemini yansıtan ve eşsiz manzarasını keyifle izleyebileceğiniz orta çağ kalesi bulunuyor.

2. Olimpos Plajı

İri çakıl taşlarıyla deniz kaplumbağaları caretta carettaların yumurtlama bölgesi olan Olimpos Plajı, Olimpos Antik Kentinin sahil bölümünü oluştururken, Türkiye’nin en bakir ve doğası korunmuş alanlarından biri olarak anılıyor.

3. Çıralı

Olimpos Sahili’ni paylaşan iki yerleşim yerinden biri olan ve Antalya’nın Kemer ilçesine bağlı bulunan Çıralı, nesli tükenmekte olan caretta caretta kaplumbağalarının yuvalama yeri olduğundan koruma altında tutuluyor. Dağınık bir yerleşime sahip olan ve sahilin hemen ardında bulunan köyde çok sayıda konaklama tesisi bulunuyor.

4. Yanartaş

Çıralı yakınlarında bulunan Yanartaş, volkanik bir yamacın farklı noktalarında yılın her dönemi hiç sönmeden yanan ateş öbeklerine sahip. Antik bir patikadan yarım saatlik yürüyüşle ulaşılan Yanartaş’ın, antik çağda son nefesinde bile ağzından ateş püsküren bir varlığın yaşadığı düşünülen mitolojik öyküsü bulunuyor.

 5. Adrasan

 Kumluca ilçesi sınırlarındaki Adrasan, Olimpos’un 8 km güneyinde   konumlanıyor. Antalya’nın batısındaki kıyı şeritleri içinde en uzun olanlarından   ve Musa Dağı’nın gölgesinde yay şeklinde uzayan Adrasan Koyu, Akdeniz‘in en   güzel kumsallarından birine sahip.

 6. Suluada

  Antalya’nın Maldivler’i olarak betimlenen ve Adrasan’da yer alan Suluada’nın   ismi, üzerinde bulunan tatlı su kaynağından geliyor. Eşsiz turkuaz renkli deniz   suyu ve bembeyaz renkli iki ayrı kumsalıyla ziyaretçilerini kendine hayran bırakan adanın su kaynağının şifalı olduğuna inanılıyor.

7. Likya Yolu ve Gelidonya Feneri

Fethiye’den Phaselis’e 509 km uzunluğundaki bir rota olan Likya Yolu, dünyanın en güzel uzun yürüyüş rotaları arasında anılıyor. Ülkemizin en eski feneri olan Gelidonya Feneri ise Likya Yolu güzergahının üzerinde konumlanıyor.

8. Olimpos Tahtalı Dağı

Yunan mitolojisinde tanrıların evi olarak anılan Olimpos Dağı’ndan yola çıkılarak Anadolu ve Yunanistan coğrafyasında 20’ye yakın dağa Olimpos adı verilmiş. Olimpos-Beydağları Sahil Milli Parkı içerisindeki 2,374 m yüksekliğindeki Tahtalı Dağı’nın antik dönemdeki ismi de Olimpos’tu.

Olimpos Tahtalı Dağı’na ulaşmak isterseniz, 600 metre yüksekten binilen teleferikle 2,365 metreye kadar çıkılabilmek mümkün. 10 dakika süren bu yolculukta eşsiz manzaraya doyabilir ve dağ çevresinde yamaç paraşütü yapabilirsiniz.

 

 9. Olimpos Beydağları Milli Parkı

 1972’den bu yana milli park bölgesi olarak koruma altında olan Olimpos   Beydağları Milli Parkı, Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçeleri arasında yer alıyor.   Beydağları’nın başladığı noktada bulunan milli parkın içerisinde Olimpos,   Adrasan, Çıralı, Yanartaş ve Antik Likya Yolu gibi merkezler bulunuyor.

 Milli park, 34,452 hektarlık yüzölçümüyle önemli bir bitki ve yaban hayatı       bölgesi. 25’i endemik olan bine yakın bitki türünün bulunduğu milli parkın sahil   şeridinde ise Akdeniz foku ve caretta carettalar yaşıyor.

  Olimpos Otelleri

Çok sayıda ziyaretçinin ilgisini çeken Olimpos’un dünyaca ünlü ağaç evleri, aynı zamanda Türkiye’de özgün bir turizm modeli olarak kabul ediliyor. Birçoğu pansiyon ve butik otel olarak kullanılan ve tamamen ahşaptan oluşan bu yapılar, genellikle bungalov evler gibi bağımsız birimlerden meydana geliyor.

 

0 Yorum

Yorum Yap

2601 kez görüntülendi
  • Dilge Gündüz
  • 27-01-2020
  • SEYAHAT

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM