İşlem Sürüyor...

8 Mart Dünya Kadınlar Günü Kutlu Olsun!

Her yıl 8 Mart’ta tüm dünyada kutlanan Dünya Kadınlar Günü ya da tam adıyla Dünya Emekçi Kadınlar Günü kadınların hayatın siyasi, sosyal, kültürel ve aslında hemen her alanında var olabilmesine vurgu yapan çok özel bir gündür.

8 Mart 1957 tarihinde ABD'nin New York şehrinde kırk bin dokuma işçisi kadının daha insanca çalışma şartları için greve başlamasıyla bu günün temeli atıldı. Grevin ilerleyen dakikalarında polis işçi kadınlara saldırdı ve fabrikaya kilitlenen işçi kadınlar çıkan yangında barikatları aşıp kaçamayınca orada can verdiler. Can kaybı 129 kişiydi. Bu acı olaydan sonra düzenlenen cenaze törenine binlerce kişi katıldı.

26-27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi liderlerinden Clara Zetkin fabrika yangınında ölen kadınların anısına bu günün “Internationaler Frauentag" yani Dünya Kadınlar Günü olarak anılması ve kutlanması önerisini getirdi. Bu öneri oy birliği ile kabul edildi.

Dünya Kadınlar Gününün Birinci ve İkinci Dünya Savaşının hüküm sürdüğü yıllarda bazı ülkelerde anılması yasaklandı. Kadınlara atfedilen bu özel gün 1960’ların sonunda ABD’de de anılmaya başlandı ve daha fazla gündeme gelerek dikkatleri çekti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart'ın "Dünya Kadınlar Günü" olarak anılmasını onayladı. 

Türkiye’ye gelirsek…  8 Mart Dünya Kadınlar Günü ülkemizde ilk kez 1921 yılında Emekçi Kadınlar Günü adıyla kutlanmaya başladı. Takvimler 1975 yılını gösterdiğinde daha da ses getirir şekilde kutlanmaya başladı. Sadece kapalı mekanlarda ve kurumsal bir havayla değil, açık havada ve meydanlarda coşkuyla kutlanır hale geldi. Ta ki 12 Eylül 1980 darbesine kadar. Darbeden sonra dört yıl süreyle kutlama yapılmadı. 1984’ten itibaren ise kadınlara atfedilen bu özel gün her yıl başta kadın örgütleri olmak üzere pek çok sivil örgüt ve emekçi ruha sahip kadın tarafından kutlanmaya devam ediyor.

Kadın yeryüzünde sadece çocuk doğuran, tarlada ve evde çalışan, bedensel güç gerektiren işleri yapan bir varlık değil; hayatın her alanında ve her dinamikte özgür tavrı, aklı, vicdanı, çalışkanlığı, üretkenliği, sevgisi ve şefkatiyle var olan bir birey olmaya devam ediyor.  Kadın çoğaltıyor, iyileştiriyor, sakinleştiriyor, hayat veriyor. Kadın eli değen her şey ışıldıyor ve güçleniyor. Kadınlar sevgiyi, saygıyı, teşvik ve takdir edilmeyi hak ediyor. Ülkemizde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı devrimlerle seçen, seçilen, üreten ve devletin her kademesinde yer almayı hak eden bir birey olan kadınlar tüm dünya kadınlarıyla birlikte bu günü kutluyor.

Tüm dünya kadınlarının 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun…

0 Yorum

Yorum Yap

2068 kez görüntülendi
  • Firdevs Günbatur
  • 05-03-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM