İşlem Sürüyor...

29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlu Olsun!

Takvimler her sene 29 Ekim’i gösterdiğinde coşku ve heyecanla kutladığımız Cumhuriyet Bayramı, bağımsızlığımızın en önemli nişanesi olarak göğsümüzü kabartmaya devam ediyor. Bu sene 98. yaşını kutlayacağımız Cumhuriyet, bir yönetim şekli olmanın da ötesinde neredeyse bir asra yakın bir süredir Türk ulusunu bir arada tutan çimento vazifesi görüyor.

Milletin kendi egemenliğini kendi iradesi ile tesis ettiği ve bunu seçtiği milletvekilleri ile sürdürülebilir kıldığı bir yönetim şekli olan Cumhuriyet, Ulu Önder Atatürk tarafından gelecek nesillere armağan ve emanet edilmiştir.

29 Ekim 1923’te TBMM’de yapılan anayasa değişikliği ile Türkiye’nin yeni yönetim şekli Cumhuriyet olarak belirlenmiştir. O günden bu yana tam 97 senedir kutladığımız Cumhuriyet coşkusunu bu yıl 98. kez kutlayacağız.       

Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik çıkan Osmanlı Devleti, işgal edilen Anadolu topraklarında çaresiz bir halde idi. Mustafa Kemal Paşa’nın önderliğindeki halk milli mücadele saflarını oluşturdu ve bu onurlu mücadele 1923’te milli güçlerin zaferi ile sonuçlandı. 

Halkın vekilleri 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisi adıyla Ankara’da bir araya geldi.

20 Ocak 1921’de Teşkilat-ı Esasiye Kanunu kabul edilerek egemenliğin Türk ulusuna ait olduğu ilân edilmiş ve 1 Kasım 1922 tarihinde alınan karar neticesinde de saltanat kaldırılmıştır.    

Takvimler 27 Ekim 1923’ü gösterdiğinde ise İcra Vekilleri Heyeti istifa etti ve yeni bir kabine kurulamadı. Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa ile birlikte bir kanun değişikliği tasarısı hazırladı ve hazırlanan tasarı 29 Ekim 1923’te meclise sunuldu. Böylelikle vatanın temeli ve ulusun çimentosu olan Cumhuriyet TBMM tarafından resmen ilân edilmiş oldu.  

Cumhuriyet Ankara’da 101 pare top atışı ile duyuruldu.

Kurulduğu günden bu yana tüm yurtta, dış temsilciliklerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde törenlerle kutlanan Cumhuriyet Bayramı her sene dört bir tarafın ay yıldızlı al bayraklarla donatıldığı ve balolarla taçlanan bir gün olarak heyecanla beklenir. Şiirlerin ezberlenip marşların coşkuyla söylendiği bu bayram, büyük küçük tüm ulusu bir araya getiren ve kıvançla kutlanan özel bir bayram olarak ulusun gönlünde özel bir yere sahiptir.

1925’te çıkartılan bir kanunla bayram oluşu tescillenen bu şanlı gün, Cumhuriyet’in onuncu yılının kutlandığı 29 Ekim 1933’te Atatürk’ün 10. yıl nutkunda bayram olarak tanımlanmıştır.

Bayramın kutlandığı ülkelerde 28 Ekim öğleden sonra yarım gün ve 29 Ekim günü tam gün olacak şekilde toplam 1 buçuk gün resmi tatil ilan edilmiştir.

29 Ekim coşkusu gündüz statlarda şenlikler, gece ise fener alayları ile kutlanıyor ve Cumhuriyet 100 yaşına yaklaşırken coşku da doruğa tırmanıyor.

Nice 100 yılları coşku ve heyecanla kutlamak dileğiyle, tüm ulusumuzun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlu olsun!

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına saygı, minnet ve özlemle…

0 Yorum

Yorum Yap

1427 kez görüntülendi
  • Feride Bozdağ
  • 28-10-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM