İşlem Sürüyor...

Vegan Mutfağı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Son dönemlerde en popüler mutfaklardan birisi de vegan mutfağı. Daha çok etik sebeplerle tercih edilen vegan yemekler aynı zamanda sağlık açısından da daha avantajlı. Uzmanlar vegan beslenme tarzını benimseyenlerin et ağırlıklı beslenenlere göre daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. Vegan beslenme çoğuna göre protein yönünden eksik beslenme olarak görülse de durum hiç de öyle değil. Vegan beslenme tarzı doğru uygulandığında bel çevresinde incelme ve kan değerlerindeki normalleşme gözle görülecek kadar belirgin olabiliyor. Güneşi depolayarak büyüyen bitkiler ve sebzeler, besin olarak tüketildiğinde yaşam enerjisi ve mutluluk veriyor.

 

Veganların vegan olmayanlara göre ideal kilosuna daha yakın kişiler oldukları kanıtlanmış. Peki vegan beslenme ve veganizm tam olarak nedir? Vegan beslenmede sadece et ve et ürünleri değil, yumurta ve süt ürünleri da dahil olmak üzere tüm hayvansal ürünlerin tüketimi bırakılır. Etik sebepler, çevresel koşullar veya sağlık sebepleri yüzünden benimsenen vegan beslenmenin kendine göre zorlukları olabilir. Vegan mutfağı ülkemizde henüz çok yaygın değil. Veganlar için dışarıda yemek yemek bu yüzden bazen sıkıntılı olabiliyor çünkü her restoranda vegan mutfağı bulunmuyor.

 

Bir vegan mutfağında şu besinlere rastlamak mümkün değildir: Sığır, kuzu, dana, domuz, sakatat, at, yabani hayvan eti ve tavuk, hindi, ördek, bıldırcın, kaz gibi kümes hayvanlarının eti, balık, karides, kalamar, deniz tarağı, midye, yengeç, ıstakoz, kerevit gibi her türlü deniz mahsulü, süt, yoğurt, peynir, tereyağı, dondurma, krema, ayran gibi her çeşit süt ürünü, tavuk, bıldırcın ve balıktan elde edilen her çeşit yumurta, bal, arı poleni, arı sütü gibi arı ürünleri, peynir altı suyu tozu, kazein, laktoz, yumurta akı, jelatin, sistein ve balık kaynaklı Omega-3 yağ asitleri gibi hayvansal maddeler.

 

Vegan mutfağında olması gereken besinler ise; tofu, kuruyemişler, kenevir, chia ve keten tohumu gibi tohumlar, kalsiyum içeren bitki sütleri, algler, kepekli tahıllar, filizlenmiş ve fermente olmuş bitki besinleri, taze mevsim sebze ve meyveleri olarak sıralanabilir.

Vegan beslenme tarzını benimseyenler için son derece lezzetli doyurucu ve sağlıklı seçenekler var. Bunlar hem evde hazırlanabilir hem de vegan menü sunan restoranlarda öğün olarak tercih edilebilir.

 

Tofu, yeşillik ve sebzelerden oluşan bir kahvaltı, bitkisel sütlerle hazırlanan masala çayı,  kinoa salatası, sebze ızgaraları; yabani pirinç, mercimek ve ıspanakla harmanlanmış yemekler, yulaf ezmesi, buğday glüteni, bol probiyotik içeren lahana turşusu, mercimekle hazırlanmış bolonez soslu makarnalar, bitkisel sütlerle hazırlanan smootthieler, nohut unu ile yapılmış krepler, keten tohumu, meyve ve kuruyemişlerle  hazırlanmış muffinler, noodle, fırınlanmış ve buharda pişirilmiş sebzeler, tam tahıllı ekmekle yapılmış sebzeli tostlar, bakliyatla hazırlanan humus gibi mezeler, vegan suşiler yaratıcılık sayesinde hazırlanacak vegan menüler olarak sıralanabilir.

 

Vegan beslenmede yeteri kadar protein ve kalsiyum alabilmek için marul, çin lahanası, kara lahana, hardal ve şalgam yeşillikleri, brokoli, su teresi, tofu, nohut, kuru fasulye ve mercimek, bitkisel sütler ve meyve sularının yeterli miktarda alınması gerekir. En önemli vitaminlerden birisi olan B12 çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunmaktadır. Bu sebeple B12 mutlaka takviye vitamin olarak alınmalıdır.

Akdeniz ve Ege’nin eşsiz coğrafyasında yer alan Barut Hotels, vegan mutfağıyla öne çıkan otellerden birisidir. Eğer vegansanız, Barut Hotels ile tatildeyken de damağınıza ve yaşam felsefenize hitap eden nefis yemeklerle hafif ve huzurlu bir tatil geçirebilirsiniz.

 

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

4389 kez görüntülendi
  • 26-06-2020
  • GASTRONOMİ

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM