İşlem Sürüyor...

Atatürk Kültür Merkezi

İstanbul’un kalbinin attığı Taksim Meydanı’nda yer alan Atatürk Kültür Merkezi, İstanbul’un en büyük ve önemli sembollerinden birisi olarak öne çıkmaktadır. İnşa edildiği günden bu yana ismi birkaç sefer değiştirilen Atatürk Kültür Merkezi ilk kez 1936 yılında mimar Henri Prost tarafından dillendirildi ve İsmet İnönü tarafından onaylandı. Atatürk Kültür Merkezi temelleri ise 1946 yılında İstanbul Valisi Lütfi Kırdar zamanında atıldı. Açılışı ise tam 23 yıl sonra 1969’da yapıldı.

 

 

Adı o zamanlar İstanbul Kültür Sarayı olan AKM, 1970 yılında çıkan bir yangın yüzünden büyük ölçüde tahrip oldu. Tam 8 sene boyunca yani 1978’e kadar onarımı yapılan AKM yeniden açıldı ve 2000’li yıllar kadar hizmet vermeye devam etti. 2005 yılında Kültür Bakanı Atilla Koç tarafından yıkılması gündeme getirildi. Sağlam olmadığı gerekçesiyle 2008’de kapatılan AKM, 2018’de tamamen yıkıldı. Atatürk Kültür Merkezi mimar Murat Tabanlıoğlu tarafından yeniden tasarlandı ve üçüncü kez yeniden açıldı.

 

 

Taksim Meydanı için bir opera binası yapılması fikri ile ortaya çıkan ve inşaatı bitene kadar daima kendinden söz ettiren AKM, sadece İstanbul’un değil tüm Türkiye’nin zihninde ve kalbinde derin izler bıraktı. Sanatseverlerin buluştuğu en seçkin adreslerden birisi olan AKM, kültür ışığını yaymaya devam ediyor. 1969 yılında dünyanın dördüncü büyük sanat merkezi olarak hizmet veren AKM, 29 Ekim 2021’de yeniden açıldı. 

 

 

 

Yenilenen İmajıyla AKM

TOKİ tarafından makyajlanan AKM 95 bin 600 metrekarelik kapalı alanı ile 5 ayrı bloktan meydana geliyor. Yenilenen binada 2 bin 40 kişilik opera salonu, 802 kişilik tiyatro salonu, kültür sokağı, iki kattan oluşan kütüphane, çocuk sanat merkezi, sergi ve sinema salonu, müzik alanı, kafeler, restoranlar ve tasarım dükkanı bulunuyor. 

 

 

Atatürk Kültür Merkezi’nin inşasında yüzde 70 yerli malzeme kullanıldı. Merkezin etrafındaki 6 bin 100 metrekarelik alanda yapılan peyzaj çalışması ile önemli düzenlemeler yapıldı. Opera Binası 14 kattan oluşuyor ve 49 bin metrekarelik bir alandan oluşuyor. 

 

 

 

 

AKM’de Neler Var?

AKM içerisinde yapılan kültür sokağında; sanat galerisi, sinema, restoran, kafe, kitap kafe, çocuk sanat merkezi, müzik platformu, kütüphane, tasarım dükkanı ve çok amaçlı salon da bulunuyor. AKM'de ayrıca 48 bin 705 metrekare büyüklüğünde 4 adet bodrum, sahne, kulis odaları, fuaye alanları, depo ve atölye alanları, bale çalışma salonları, solist ve orkestra çalışma odaları, prova salonları, kayıt stüdyosu, sanat galerileri, sergi salonları ve kıraathaneler yer alıyor.

 

 

Binadaki son teknolojiyle yapılan sahne donanımı ve sistemleri ise dikkat çekiyor. 65 metre derinliğindeki sahnede 4 ana sahne asansörü yer alıyor. Sahne üzerinde de 1 adet döner sahne vagonu bulunuyor. Atatürk Kültür Merkezi içinde yer alan tüm salonlar akustik, ışık ve ses sistemleri bakımından en kaliteli malzeme ile makyajlandı.

 

 

 

4 adet çalışma odasının yer aldığı Çocuk Sanat Merkezi’nde çocuklara özel bir sahne de yer alıyor. Rengarenk mobilyalar ve aydınlatmalarla dekore edilen bölümde çocukların dünyasına uygun renkli çalışmalar yapılacak. Atatürk Kültür Merkezi ile ilgili ayrıntıları Barut Hotels bünyesinde yayımlanan M’GENTA dergisinde bulabilirsiniz.  

0 Yorum

Yorum Yap

1317 kez görüntülendi
  • Erol T. Turali
  • 21-07-2022
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM