İşlem Sürüyor...

30 Ağustos Zafer Bayramı

Türk ulusuna “ulus olma” bilincini yaşatan milli bayramlardan birisi olan 30 Ağustos Zafer Bayramı, 30 Ağustos 1922’de Dumlupınar’da Mustafa Kemal Atatürk’ün başkumandanlığında zaferle sonuçlanan “Büyük Taarruz”u anmak için her yıl törenlerle kutlanıyor. Tüm yurtta ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kutlanan 30 Ağustos zaferi 1926’dan beri kutlanmaktadır.   

Atatürk’ün başkomutanlığında yapıldığı için “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” olarak da bilinen Büyük Taarruz sonunda Yunan birlikleri İzmir’e kadar takip edilmiş ve 9 Eylül 1922’de İzmir’in kurtuluşu ile Türk topraklarında Yunan işgali sona ermiştir. 30 Ağustos günü ilk kez 1924 yılında Afyon’da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmış, 1926’dan itibaren de Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başlamıştır.

Büyük Taarruz Türk ordusunun işgalci güçlere karşı kesin ve son darbeyi vurmak için planladığı bir harekattı. Bu harekatla işgalci güçler Anadolu’dan atılacaktı. 20 Temmuz 1922’de Türkiye Büyük Millet Meclisi oturumunda dördüncü sefer Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Paşa aslında taarruz kararını Haziran ayında almış ve tüm hazırlıkları gizlice yürütmüştü. 26 Ağustos’u 27’sine bağlayan gece Afyon’da Büyük Taarruz başlamış; Aslıhan dolaylarında işgalci birlikler kuşatılmış ve Mustafa Kemal Atatürk’ün idaresindeki Dumlupınar Meydan Muharebesi’nde bu birlikler etkisiz hale getirilerek bir zafere imza atılmıştır.     

30 Ağustos zaferi ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal’in de katılımıyla kutlanmıştır. Başkumandan zaferinin kutlanması için iki yıl beklenmiştir çünkü 1923 yılı Türkiye için çok yoğun geçen bir yıl olmuştur. İlk tören Çal Köyü’nde yapılmış ve Mustafa Kemal Meçhul Asker Abidesi’nin temelini eşi Latife Hanım ile birlikte atmıştır.

Başkumandan Zaferi 1926’dan itibaren “Zafer Bayramı” olarak kutlanır. 1 Nisan 1926’da kabul edilen Zafer Bayramı Kanunu’nda Başkumandan Muharebesi gününün ordumuzun ve donanmamızın Zafer Bayramı olduğu ve her sene kara ve deniz kuvvetlerince kutlanacağının altı çizilmiştir. 

Zafer Bayramı 1960’lardan itibaren geniş kapsamlı bir şekilde kutlanmaya başlamış, Türkiye’deki askeri okullar mezuniyet törenlerini 30 Ağustos’ta yapmaya başlamışlardır. Tüm subay ve astsubay rütbe değişiklikleri de 30 Ağustos’ta geçerli olmaktadır.

30 Ağustos günü Tüm Türkiye için resmi tatildir. Oluşturulan yönetmeliğe göre Zafer Bayramı törenleri Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdürlüğü tarafından ve Genelkurmay Başkanlığı ile koordineli şekilde yürütülür.

30 Ağustos törenleri saat 07.00’de başlayıp saat 24.00’te son bulur. Saat 12.00’de Başkent’te yirmi bir pâre top atışı yapılır.

Cumhurbaşkanının Anıtkabir’i ziyaret ettiği ve çelenk koyduğu törende Cumhurbaşkanlığı konutunda tebrikler kabul edilir ve katılımcılar ile ulusun bayramı kutlanır. Daha sonra Cumhurbaşkanı tarafından Zafer Bayramı resepsiyonu verilir. 

Ankara dışındaki illerde Garnizon komutanı, mülki idare amiri ve Belediye başkanı tarafından Atatürk anıtlarına ve büstlerine çelenk konulur. Tebrikler kabul edilir. Ulusun bayramı kutlanır, İstiklal Marşı eşliğinde göndere Türk bayrağı çekilir. Askeri ve sivil erkân tarafından şeref tribününden tören geçişi selamlanır. Vali tarafından Zafer Bayramı resepsiyonu verilir. 

Bu yıl 98. gurur yaşı kutlanacak olan, “Başkomutanlık Meydan Muharebesi” ve “Büyük Taarruz” olarak da bilinen 30 Ağustos Zafer Bayramı işgalden kurtarılan Türk topraklarının en şanlı bayramı olarak tarihimize kazınmıştır.

Tüm ulusun 30 Ağustos Zafer Bayramı kutlu olsun.

 

 

0 Yorum

Yorum Yap

2210 kez görüntülendi
  • Kenan Mollaoğlu
  • 28-08-2020
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM