İşlem Sürüyor...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlu Olsun!

Atatürk’ün çocuklara emanet ettiği 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sadece çocukların değil yetişkinlerin kalbinde de sevinç ve heyecan uyandıran çok özel bir bayram. 23 Nisan denildiğinde akla ilk olarak çocuk bayramı coşkusu gelse de bu şanlı tarih aynı zamanda TBMM’nin de kurulduğu güne denk gelmesi açısından oldukça önemli…

Türkiye Büyük Millet Meclisi 23 Nisan 1920’de açılmış, milletvekilleri belirlenmiş ve Ankara’ya çağrılmışlardır. 19 Mart 1920’de yayınlanan bildiri ile milletvekili seçimleri başlamış, 21 Nisan’daki genelge ile meclisin açılış tarihinin duyurusu yapılmış ve milletvekilleri Ankara’ya davet edilmişlerdir. Ve 23 Nisan 1920’de TBMM açılmış; açılış toplantısına 337 milletvekilinden 115’i katılabilmiştir.       

23 Nisan, 1921 senesinde çıkartılan bir kanun ile ülkenin ilk ulusal bayramı olma özelliğini taşımaktadır. İlk dönemde ulusal egemenlik ve çocuk sözcüklerinden söz edilmemiştir. 1 Kasım 1922’de saltanat kaldırıldığında bu gün aynı zamanda Hakimiyet-i Milliye yani Ulusal Egemenlik adıyla kabul edilmiştir. Takvimler 1935 yılını gösterdiğinde bayram ve tatil günlerine ilişkin kanunlar değiştirilmiş Milli Bayram ismi Millî Hakimiyet Bayramı olarak değiştirilmiştir.

Bu bayram 23 Nisan 1927’de Himaye-i Etfal Cemiyeti yani Çocuk Esirgeme Kurumu'nun bu günü “Çocuk Bayramı" olarak duyurmasıyla yeni yönünü bulmuştur. Himaye-i Etfal Cemiyeti 23 Nisan 1923’te bu özel gün için pul bastırmıştır. 1924 tarihli Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde 23 Nisan’ın Türk çocuklarının günü olduğu ibaresine yer verilmiş ve yine 23 Nisan 1926’da aynı ifadeler yer bulmuştur. 23 Nisan 1927’de ise Himaye-i Etfal Cemiyeti bu günü Çocuk Bayramı olarak duyurmuştur. Aslında cemiyetin bu çabası kimsesiz çocuklar için gelir kaynağı yaratma ile ilgilidir.

23 Nisan 1927’deki ilk bayram Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde gerçekleştirilmiş, Mustafa Kemal kendi araçlarından birisini çocuklar için tahsis etmişti. Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Bandosunun da konser vermesi için önayak olmuştu. Cemiyetin Ankara’daki binalarından birisine Çocuk Sarayı adı verilmiş ve buradaki çocuk balosuna İsmet İnönü’nün çocukları da katılmıştır. 

Bayram son haline 1981’de kavuşmuş ve Milli Güvenlik Konseyi tarafından bu bayrama “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı" ismi vermiştir.

Bu özel gün Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk tarafından tüm dünya çocuklarına armağan edilmiştir.

23 Nisan baharın gelişine denk gelen ilkbahar aylarında çocuklar tarafından sevinçle kutlanır. Bayraklar, tören kıyafetleri, şiirler, marşlar ve Atatürk’ün çizdiği ülkünün de verdiği coşkuyla kutlanacak nice bayramlara…

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız kutlu olsun!

0 Yorum

Yorum Yap

2437 kez görüntülendi
  • Uğur Kocakale
  • 22-04-2021
  • YAŞAM

Sizin İçin Önerilenler


BARUT HOTELS
İLETİŞİM